Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4370 / 1940-tals fotografering med Leica och Zorkij-objektiv

Ibland kan jag väl känna att det blir litet för mycket med all utomatik och alla hjälpmedel i tillvaron! Man måste pröva nå't annat ibland! De e då man tar mod till sig, för att se om man fortfarande kan hantverket, och kalla det även för nostalgi! ;)
Och visst blev det lite letande för att hitta filmklämmor, framkallnings dosa osv, men nu är rutinen på plats! Urplock ur kameran, framkallning och tills filmen hänger på tork, c:a 45 minuter! Se'n två timmars ledigt innan man kan skanna! :)

.

Alltså, vid fikaträffen i Södertälje så fotas det en hel del över bordet, och det e ju inte så svårt idag med dagens digitalkameror, man fotar med ena handen och fikar med den andra! ;)  Så jag provade hur man kunde fota vid ett fikabordet på 1940-talet! Utrustning: En Leica IIIc från 1940, en optik från 1945, och en film på 125 ISO! (Nu hade jag nog mer ISO än vad man hade på 1940-talet)

.Den här 1940-tals Leican har två okular baktill, ett för avståndsanställningen, ett för sökaren, så man ställer in avståndet via det vänstra okularet, flyttar sedan ögat till det högra okularet och komponerar bilden och trycker av! Nu gäller det här vid stillasittande fågel! När jag fotade över fikabordet så fotade jag bara genom avståndsinställningen! Så fort jag hittade skärpan, så tryckte jag av! För de här motiven rörde sig hela tiden eller flaxade med armarna! Och att lita på hyperfokal, glöm det, då jag använde bländare 1,5 pga den lågkänsliga filmen! (Alla bilder tagna med bländare 1,5)

.

.

.

Annars e det inget speciellt med kameran, det är två tidsinställningsrattar, en för långa tider och en för korta. Och pricken på avtryckaren roterar när man drar fram filmen så man ser att filmen matas fram ordentligt. Det är samma vid returåterspolningen, knappen roterar till filmen släpper från spolen, så när knappen slutar rotera, så skall man inte fortsätta om man vill filmänden kvar utanför kasetten! Å det andra ser ni, avståndsinställningen med hyperfokalskala och bländarinställningen.

Kul det här! Och såklart, aningen litet utmanande! :)

/Bengan

Ps.  Laddinstruktion! Viktigt! Filmänden måste klippas till så här, annars kommer det konfetti ur kameran! :)

Inlagt 2018-10-26 09:28 | Läst 1069 ggr. | Permalink
Hej,
Detta är tänkvärt när man ser den nya M-D.
Klapp
Bob
Svar från Benganbus 2018-10-26 11:14
Omväxling förnöjer! :)
Roffe tackar!
/B
Det var tider det... Jag hade ju för mig att "samla" ett tag för länge sen; hade som mest 7 gängleicor, och alla skulle förstås användas! Favoriten var ändå en IIIg med Leicavit snabbframmatningsbotten, men alla blev det ju bilder med... Fast, efter en vända med M9:an längtar åtminstone jag inte tillbaka ett dugg!
Svar från Benganbus 2018-10-26 12:55
Jag håller på att rensa i skåpet! Men vissa kameror e värda att spara! :)
Å visst e det bevämt, enkelt och skarpt med det digitala, men ibland räcker inte det hela vägen!
Då tar jag en liten paus, och provar vingarna igen! :)
B)
Återigen, Veervarts blick - fotogenique, har han jobbat som modell?
ronny vervaart 2018-10-26 16:12
Nä jag e en vanlig sketen lasbilschaffis ;)
Svar från Benganbus 2018-10-26 22:28
Ronny e en bra modell! Vågar släppa loss! :)
B)
2018-10-26 13:53   Jörgen Sandström
Väcker minnen. Från den första magiska kopian som framträder i första badet.
Blanda D-76, Tri-X,...(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg