Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3506 / BMW M4, Tårtan och litet annat!

Nu på onsdag så e det Tårtan! Hoppas snöröjningen har skottat en gångväg fram till ingången till Tårtan! Vid förra Tårtan så va det litet tveksamt med den skottningent!

.Och så har jag fotat bil i helgen! Med Biogonen från 1937! Jag kom inte riktigt så nära som jag ville! 0.9 meter är närgränsen på förkrigsbiogonen!

.

De e en god vän som köpt en ny bil, och ville att jag skulle titta på den! Jag e inte så bra på bilar, men efter en stunds beskrivning av bilen så förstod jag att med den här kan man göra snabba och säkra omkörningar! Och så hade han satt in en liten extra låda med ett chip, så tror jag det va, å då hade han fått in mer hästkrafter i motorn än vad den normala M4:an har! (Har igen aning om vad som e normalt på den här)

.Å så en motljusbild ute med Biogonen! Jag hade inget motljusskydd, så jag fick hålla handen som en solskärm över objektivet! Det funkar det med! Och märk, Biogonen är inte antireflexbehandlad som dagens objektiv är, så det här att fota rakt mot solen, de e en överkurs för ett så'nt här objektiv!

Och som sagt, Tårtan nu på onsdag!

/BenganPostat 2016-11-20 18:20 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3505 / I dag fortsättning med fattigmansleica och ett ofärgat piratobjektiv!

Jag tycker att den här lilla fattigmansleican som jag numera använder, den påminner och känns som de M Leicor jag hade på 1960-talet.  En kompakt, kul och inte speciellt dyr kamera!

Å vad gäller piratoptiken som jag använder på kameran,  Zeiss Biogon 2,8/3,5 cm från 1930-talet,  så har den nog blivit billigare med åren! Det tror jag i alla fall! När den kom på 1930-talet, så kostade den 230 Riksmark!

Och jag påminns även om en svunnen kvalitet när jag tar i optiken,  glas, förkromat stål och mässing! De e annat än dagens rödeloxerade aluminiumgluggar! ;)

Som sagt, fattigmansleica! Kul liksom!

/Bengan

Ps. Nå'n som kan hjälpa mig att räkna ut vad 230 Riksmark skulle vara jämfört med idag? :)
Och kanske vad 230 Riksmark var med dåtidens månadslön? Ungefär liksom!Postat 2016-11-19 10:04 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 3503 / Idag blev det intressant läsning till påtåren! Auktionskatalogen från LP-Foto!

LP-Fotos auktionskatalog låg i brevlådan när Roffe och jag kom hem efter att ha uträttat några av dagens projekt, då passar det bra med en påtår!

.

Å för att inte antinördar skall få vatten på sin kran, så finns det också bilder och fotoböcker på auktionen! Hört talas om Anders Engman? Christer Strömholm tex? ;)

.Å kolla här då! En känd porträttfotograf har talat om den här optiken! Att den ev vore intressant att ha! Här e chansen Knut! ;)

.Å kolla här då! Kom på att jag måste pröva det här! Och jag undrar om inte Harry Zöllner visste att jag skulle testa det här, för när bakdelen på optiken går mot avståndsrullen i M Leican, så blir inställningen så bra, att det här kan inte bara vara slumpen! :)

Nu återstår bara dagens återstående projekt, bädda, diska och dammsuga!
Handlat har jag redan gjort!

/BenganPostat 2016-11-18 13:40 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 3502 / Leica är mycket skickliga på marknadsföring! Vad gäller den röda gluggen alltså! :)Har funderat på den nyutkomna röda Leicaoptiken, å det e inte så svårt att fatta vad det handlar om, det handlar om marknadsföring! Väcka funderingar, uppmärksamhet och debatt och bli mera känd! Och att ytterligare förstärka en nisch för kunder med pengar! Eller samlare med pengar! Och det har man hittills lyckats bra med! Smart jobbat hos Leica!
Ni kan ju även kolla tråden i artikeln om den röda gluggen här på Fotosidan.

Men för att gå på en annan sak, vilken arbetande fotograf skulle fota med en kamera med en röd optik? Om man nu inte e ute för att väcka uppmärksamhet hos likasinnade fotovänner! Men visst vore optiken kul att ha på en partykamera! För det handlar såklart om "kolla på mej vad jag har", vare sig man e amatörfotograf eller kamerasamlare! ;)

Å vad gäller leica tidigare, från 1960-talet i alla fall, då va ju Leica inte så himla märkvärdig! Knappt det en gång! Det va SLR som gällde, typ Nikon, Canon, Olympus, Pentax osv.  redan då va M Leica litet gammeldags!  ;)

Men se'n kom det här med att Leica gjorde så fantastisk optik! I alla fall på se'nt 1960-tal eller så! Tja, Zeiss gjorde lika bra eller bättre optik många gånger, om man nu skall tala högt om det! Och om det har nå'n större betydelse för bra bilder! Marknadsföringen skötte Leica mycket bra i alla fall!

Kommer ihåg när jag köpte min Leica M 6, (hade haft några M Leicor tidigare) men nu kom exponeringmätare i kameran, äntligen! Jag tyckte inte priset va högt, men efter ett par år så kom en prishöjning! Såg det hos Schönherr när jag va där en gång! Tyckte det va konstigt, för vem köper en så'n här kamera till det priset? Men marknadsföringen va på Pg! Se'n va det väl litet snubbel innan Leica M9 kom på banan, men objektiven hade man marknadsfört mycket bra!

Och jag upplever det som att en ny generation fotografer, som knappt har fotat med Leica, började tala om att den här fantastiska Leica-optiken, och även kameran, och då har Leica lyckats bra med sin marknadsföring!  Hade en gång i världen kontakter med ett antal bankdirektörer, ingen av dom fotograferade som jag uppfattade det, men när jag tog upp min Leica för att fota vid ett tillfälle, så sa en av den, "aha, du har en Leica"
Min tandläkare har även några Leicor i ett skåp hemma! ;) Ska du inte fota med dom har jag frågat? Då log han litet och sist jag tråkade honom så sa han "jag har en liten digitalkamera i stället, den e smidigare"

Ok, det här va en lång dags färd mot natt liksom, om den röda gluggen och en bra marknadsföring! Och märk väl, det här e bara min lilla personliga betraktelse på en bra marknadsföring! Men det finns risker, läsare kan ta det här personligt! :)

.

 Min Leica, från tidigt 1960-tal, det va en liten praktisk kamera, med en liten praktisk optik, en utrustning som jag kunde ha med mig överallt! Nu har jag en liten praktisk digital Fuji med mig överallt! Å ibland med en liten praktisk Leicaoptik! Även när jag e ute med Roffe! :)

/Bengan
Postat 2016-11-18 07:54 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 3501 / Vinklingsbara displayer på digitalkameror är ett otyg! ;)


Det här med att hålla kameran i brösthöjd, och titta ned på en vikbar display och fota så ingen ser att man fotar, de e ingen riktig fotografi! Man skall stå för det man gör!  :)

När man fotar så skall man ta upp kameran till ögat, så folk ser att man fotar, så folk även hinner kosta på sig ett leende in i kameran! Jag gillar folk när  dom står stilla och tittar in i kameran och ler! De kallar jag riktig fotografi!
Annars blir det som förr med dom här Hasselbladarna eller Rolliflexarna och allt va dom hette med sina ljusschakt, allt blir smygfoto i höfthöjd! Å vem vill väl ha det som förr, med de bilder som fanns förr också! ;)

.


Så när någon som sitter mitt emot dig på ett fikabord och håller kameran så här, se upp, hen fotar dig!

Och annat konstigt, folk använder även piratoptik från 1930-talet på sina moderna digitalkameror! Hallå, hört talat om framåtskridande! Ibland kan jag tycka att viss sk. frihet borde begränsas! Den här sk friheten stör mig! ;)
.För övrigt så håller Roffe på att lära sig att räkna! Vi har börjat med några enkla algoritmer! Han kan i alla fall numera skilja på en godisbit och två godisbitar! När matte säger EN, så går han med en visst tvekan och tar en bit! Talet två verkar vara lättare att lära sig säger han!
Här ser Roffe ett godis på min frus knä, men undrar såklart varför hon inte säger två!
(För det ligger två godis på det andra knät)

I dag blir det vackert väder, så då e det ett utmärkt läge att gå ned i pannrummet och göra ren pelletsbrännaren! :)

/BenganPostat 2016-11-17 08:34 | Permalink | Kommentarer (19) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 9 Nästa 

Tidigare blogginlägg