Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3505 / I dag fortsättning med fattigmansleica och ett ofärgat piratobjektiv!

Jag tycker att den här lilla fattigmansleican som jag numera använder, den påminner och känns som de M Leicor jag hade på 1960-talet.  En kompakt, kul och inte speciellt dyr kamera!

Å vad gäller piratoptiken som jag använder på kameran,  Zeiss Biogon 2,8/3,5 cm från 1930-talet,  så har den nog blivit billigare med åren! Det tror jag i alla fall! När den kom på 1930-talet, så kostade den 230 Riksmark!

Och jag påminns även om en svunnen kvalitet när jag tar i optiken,  glas, förkromat stål och mässing! De e annat än dagens rödeloxerade aluminiumgluggar! ;)

Som sagt, fattigmansleica! Kul liksom!

/Bengan

Ps. Nå'n som kan hjälpa mig att räkna ut vad 230 Riksmark skulle vara jämfört med idag? :)
Och kanske vad 230 Riksmark var med dåtidens månadslön? Ungefär liksom!

Inlagt 2016-11-19 10:04 | Läst 1688 ggr. | Permalink
Värdet av 230 tyska mark på 30-talet är svårt att uppskatta. Mest beroende på att den tyska valutan åkte hiss från slutet av 20-talet fram t o m andra världskriget. En enkel valutaomvandling från tiden innan TYskland konverterade till euro ger ca 1500 skr. Om värdet i mitten på 30-taöet motsvarade 1500 skr så var det ett mycket dyrt objektiv. Säkert motsvarande en månadslön eller mer för en arbetare i Hitlers vapenfabriker....
Jag hittade en omvandlingsfunktion som gav 13950 kronor i dagens penningvärde. Från RM till dollar, sen inflationsberäkning enligt konsumentprisindex, sen över till skr.

Med lite andra vikter inlagda blir det helt andra siffror, det är så svårt att jämföra.
Har en sådan här själv, älskar den och har precis beställt en adapter för Voigtländer Snapshot-Skopar 25mm f/4 Pancake, får se hur det fungerar.
🙂
Tom jag som sällan kommenterar kamera- och objektivbilder måste hålla med om att det där, det ser ut som en riktig kamera och som kameror egentligen ska se ut. Tyvärr har jag ingen sån själv!/ Björn T



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg