Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3436 / Idag va det en optik från 1951 på Fuji X-E1:an! Funkar det?

Visst funkar det! Å den här Jupiter-12 innehåller med stor sannolikhet en Biogon, å då blir det ännu roligare! En  liten nätt, och mycket kompetent optik i leicagängfattning! Konstruktionen Zeiss Biogon är från mitten av 1930-talet! Jag tog några bilder under radiosändningen i Botkyrka i dag!
Jpeg rakt ur kameran!

.

Bilderna blir tydligare om man förstorar dom!

.

.

Här e reportageutrustningen! Inga nya grejer här inte! En optikkonstruktion från 1930-talet på utgången digitalkamera från 2016-talet! De kallar jag fotografisk spännvidd! ;)

/BenganPostat 2016-10-07 20:38 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 3435 / Slut på semestern, åter i bloggselen! ;)

Och ledigheten från bloggen va på Gotland!  X-E1 med Sonnar 1,5/5 cm

.

Avspänt så här års på ön, men man måste ändå beställa bord på bakfickan!  X100

.Å här bakom ett gallerförsett fönster så rörs det ihop en del kul och udda grejer
X-E1 med Summicron 35

.

Annars rätt lugnt på Torget!  X-E1 med Sonnar 1,5/5 cm

Som sagt, åter i bloggselen! :)

/BenganPostat 2016-10-06 20:28 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 3434 / Å när det gäller riktig skärpa på ett objektiv då gäller nog bara en fast brännvidd!


Men det här e ingen nyhet och det säger sig själv! Att räkna på det antal linser som ingår i en zoomoptik är mycket komplicerat, och det blir en kompromiss! Och det brukar bli en bra sådan! Men som sagt, jagar man den där extra superskärpan, då gäller nog inget zoomobjektiv, utan en fast brännvidd!

Nu har nog de flesta zoomobjektiv i den högra prisskalan ändå skärpa så det räcker! ;)

.Å här en delförstoring av bilden som e tagen med en Sonnar 1,5/5 cm från 1945! Tycker skärpan duger fortfarande!     (Foto, Bengt-Åke Strengberg)


Och nu till annat optiskt intressant!
Jämförde mitt Summicron 35 IV med nya Zeiss Biogon 2/35 ZM och jag tycker mig märka en aningen bättre skärpa i Biogonen! Men det e nog mindre konstigt, det är ju ett antal år mellan de här konstruktionerna!

Ha en fortsatt fin söndagskväll!
/BenganPostat 2016-10-02 19:51 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3433 / Vad gäller Sonnar 1,5/ 5 cm från 1945 och vilken bild!


Det va en del gissningar i min blogg vad gäller bilder för ett tag sedan! Här är svaret! Här e en av bilderna som är tagen med optiken från 1945! Det va fotovännen Bengt-Åke som lånade kameran under tiden jag pratade med Kenta, å de va när jag kom hem som jag såg bilden! Man skall aldrig låna ut sin kamera! ;)

Nåja, optiken från 1945 räcker bra tycker jag! Tagen på fri han dessutom, och jag tror på bländare 2! Man ser inte det i filinformationen! (Förstora gärna bilden)
Nu skall jag säga att optiken lämpar sig bäst för den här typen av "fotoreportage!"  När optiken räknades ut på tidigt 1930-tal fanns inte de optiska glassorter vi har i dag, ingen antireflexbehandling och inga datorer för de komplicerade optiska uträkningarna!
Men Ludwig Bertele skapade ändå en optikkonstruktion som står sig bra än i dag! Och då Zeiss uppfann en fungerande antireflexbehandling i mitten av 1930-talet, så blev optiken ännu bättre!

Den här optiken sitter i Leicafattning! Redan på tidigt 1930-tal ville förmögna Leicaägare ha 1,5/5 cm Sonnarer på sina Leicor,  då Leica inte hade något motsvarande förrän på 1950-talet!

Så vare med det!
Ha en fortsatt fin lördagskväll!
/BenganPostat 2016-10-01 21:54 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 3432 / Auktoritetsberoende e en bra grej att använda i marknadsföring! :)


Å i vårt fall, fotografi, så e det bra med ett känt namn som tycker något! Vare sig det handlar om kameror eller om bilder! Auktoriteter e bra, då känner sig konsumenten trygg! Men så e det väl i det mesta, man visar upp kändisar och då e allt Ok!  
Avdelning kritiskt tänkande alltså!

.Annars rätt lugnt! Den gamla Sonnaren från 1945 får sitta kvar ett tag till på Fujin, skärpan räcker för mig, och så e det litet handpåläggning vid fotograferandet innan det blir en bild! Litet utmanade i en automatisk fotovärld!

Vad gäller handpåläggning, finjusterade min dator nyss, Windows XP, och rensade litet i Firefox också, så nu kommer jag in på internet blixtsnabbt! Skall nog också fixa en bättre anslutning mellan det första telefonjacket och datorn, nu har jag två ihopkopplade telefonförlängningssladdar med dosor! Ni vet en så'n där telefonsladd som man kan "skruva" in i en dosa! De här dosorna e väl en trettio år gamla! :)

De va det om det, nu dags för en påtår!
Carpe liksom!
/Bengan

Ps. Bilderna har inget med texten i bloggen att göra!Postat 2016-10-01 11:18 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 8 9 

Tidigare blogginlägg