Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3434 / Å när det gäller riktig skärpa på ett objektiv då gäller nog bara en fast brännvidd!


Men det här e ingen nyhet och det säger sig själv! Att räkna på det antal linser som ingår i en zoomoptik är mycket komplicerat, och det blir en kompromiss! Och det brukar bli en bra sådan! Men som sagt, jagar man den där extra superskärpan, då gäller nog inget zoomobjektiv, utan en fast brännvidd!

Nu har nog de flesta zoomobjektiv i den högra prisskalan ändå skärpa så det räcker! ;)

.Å här en delförstoring av bilden som e tagen med en Sonnar 1,5/5 cm från 1945! Tycker skärpan duger fortfarande!     (Foto, Bengt-Åke Strengberg)


Och nu till annat optiskt intressant!
Jämförde mitt Summicron 35 IV med nya Zeiss Biogon 2/35 ZM och jag tycker mig märka en aningen bättre skärpa i Biogonen! Men det e nog mindre konstigt, det är ju ett antal år mellan de här konstruktionerna!

Ha en fortsatt fin söndagskväll!
/Bengan

Inlagt 2016-10-02 19:51 | Läst 1253 ggr. | Permalink
Här har objektet och fotografen med sitt perfekta redskap verkligen träffat rätt. 100%
Jo du Bengt! Vi kan kanske behöva ett nytt begrepp? Kvalitetsskärpa. Vad jag menar är nog att vi kan får mer skräpa (vassare) än vad objektet klarar. Jag hade en Canon F1 på 70-talet med bl a ett makroobjektiv, 50 mm 3,5 1:2. Det användes av fotopressen som referensobjektiv i diverse objektitester och var så vasst att det var olämpligt till porträtt. Bilderna blev obehagligt skarpa.
Vad jag vill säga är att skärpa inte är allt och att det faktiskt går att få för mycket skärpa.
Skärpa är väl bra - kan mätas. Kontrast i ett objektiv är också bra - kan förmodligen också mätas, men det är inte så ofta det kommer på tal liksom...

På 70-talet (ja, du var med då oxå liksom jag) utmärkte sig Leitzobjektiven framför allt med sin höga kontrast. Hur det var med skärpan versus Nikon/Canon vet jag inte. Jag vet bara att jag lånade en japanare från en kompis och blev förvånad hur "gråa" bilderna blev i mörkrummet - gick liksom inte att få någon "studs" - försökte med hårt papper och så där. Hjälpte inte.

Så det finns andra kvaliteter än skärpa när det gäller objektiv. Skärpa är det som är lättast att mäta...

/T
Svar från Benganbus   2016-10-07 13:42
Känner igen det här med kontrast på Leicaobjektiven! Tror skärpan va bra på objektiven också på 1970-talet, Summicron va ju på banan numera! Det här med kontrast hos Leica va nog en kvarleva från 1930 och 1940-talet, då Leica inte hade nå'n antireflexbehandling, och ville kontrasta till det liksom mot bla Zeiss!
Håller med dig, att det finns andra kvaliteter än skärpa!
/B(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg