Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3433 / Vad gäller Sonnar 1,5/ 5 cm från 1945 och vilken bild!


Det va en del gissningar i min blogg vad gäller bilder för ett tag sedan! Här är svaret! Här e en av bilderna som är tagen med optiken från 1945! Det va fotovännen Bengt-Åke som lånade kameran under tiden jag pratade med Kenta, å de va när jag kom hem som jag såg bilden! Man skall aldrig låna ut sin kamera! ;)

Nåja, optiken från 1945 räcker bra tycker jag! Tagen på fri han dessutom, och jag tror på bländare 2! Man ser inte det i filinformationen! (Förstora gärna bilden)
Nu skall jag säga att optiken lämpar sig bäst för den här typen av "fotoreportage!"  När optiken räknades ut på tidigt 1930-tal fanns inte de optiska glassorter vi har i dag, ingen antireflexbehandling och inga datorer för de komplicerade optiska uträkningarna!
Men Ludwig Bertele skapade ändå en optikkonstruktion som står sig bra än i dag! Och då Zeiss uppfann en fungerande antireflexbehandling i mitten av 1930-talet, så blev optiken ännu bättre!

Den här optiken sitter i Leicafattning! Redan på tidigt 1930-tal ville förmögna Leicaägare ha 1,5/5 cm Sonnarer på sina Leicor,  då Leica inte hade något motsvarande förrän på 1950-talet!

Så vare med det!
Ha en fortsatt fin lördagskväll!
/Bengan

Inlagt 2016-10-01 21:54 | Läst 1578 ggr. | Permalink
Fantastiskt bra bild på dig!

Trevlig kväll!
//Mats
De där gamla Zeissobjektiven var vädligt bra. Jag tror att Zeiss fortfarande gör de bästa objektiven, Ibland under namnet Voigtländer.
Fantastiskt att ett objektiv som är 70 år gammalt står sig så bra, bilden är utmärkt.
Känslan när man hanterar manuella Zeizz-bjektiv och även Voigtländer som Ernst Göran nämner nedan, är skön.
Fint porträtt, utmärkt objektiv.
🙂(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg