Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4446 / Gatufoto taget i maghöjd, brösthöjd eller ögonhöjd!

Hyperfokal, eller svarta skor

Mycket lågt hållen kamera utan kontakt med sökaren!

Ibland kan det finnas en del synpunkter på gatufoto vad som är rätt eller fel, det har nog flera noterat, och även på vilken höjd kameran skall hållas för att bilden skall vara godkänd! Håller man kameran lågt, typ höftskott, så kan man ana tyckanden om smygfoto eller liknande! ;)

Men hur va det förr? Många som fotar numera vet nog ganska litet om kameror förr, det e nog en anledning! Man tog en bild helt enkelt, och ibland blev det bara höftfoton för kameran va gjord för nästan bara höftfoton! Vi har tex de tvåögda spegelreflexkamerorna och liknande kameror.

Men det fanns även några kombinationskameror, som hade nästan samma möjligheter som dagens kameror vad gäller att välja mellan olika sätt att hålla kameran, tex den här Praktinan!

.

Höftskott blir det här!

.

Med luppen uppfälld, fotografering i brösthöjd!

.

Och om man tittar i sökaren baktill på kameran, så blir det fotografering i ansiktshöjd!

Men det är såklart mycket enklare att fota från höften i dag med en digitalkamera! 
Men om man håller kameran i knähöjd eller ovanför huvudet e nog det minst intressanta, utan det är bildresultatet av kamerahållandet som är intressant! Vad det blir för bild alltså! Som vanligt! :)

/BenganPostat 2016-07-07 17:53 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 4445 / Eftertankens kranka blekhet, för att citera dansken! Akt III. Alltså en varning till er ungdomar! ;)

Järvspår, vad jag fattar!

Ungdom har sina brister, men man lär sig, förhoppningsvis i alla fall när man blir litet äldre! Alltså, när det begav sig, och då jag arbetade som skidlärare, och åkte såklart skidor nästan alltid barhuvad, men med solbrillor på! ;)  Och fick en "aktiv" solbränna! (Aktiv solbränna betyder, att man såg att det varit solglasögon på, och då förstod de flesta vad solbrännan kom ifrån, cykel, segling eller skidåkning! :) Men vad det egentligen betydde på lång sikt, de va inte känt då när man va ung! ;)

.

Min fru i Storulvån i Maj för över trettio år sedan! Även där är det fria öron!

Nu har tyvärr huden ett slags minne! Och ett av mina öron fick för mycket sol under de här skidåren, och det kommer nu huden ihåg! Nåja, tex cykel och golf har nog hjälp till litet också! Så dag va det fjärde eller femte gången som kirurgen på Nyköpings Lasarett tar bort en litet bit hud på öret! Å vi har blivit kompisar nu liksom, kirurgen å jag!

Nu e det här ingen katastrofgrej, men man bör inte låta den lilla pricken på örat vara i fred! (Basaliom alltså, en lindrig form) Så en varning till er ungdomar, som ännu inte e så kloka, sola för framtiden!  :)

Vad gäller foto, så har Fuji ställt till en del problem nyligen, även Samyang hjälper så klart till!
Så jag skall försöka tänka på litet annat ett tag!
Har även stängt av inkommande samtal från Södertälje, annars kommer det samtal typ: "Du kan få låna mina grejer och prova om du vill!"

.

Å förresten, vem behöver en billig och bra och raktecknande ljusstark optik på 12 mm till sin Fuji X -E1... suck..! ;)

Å så Carpe,
för dagen blir bara kortare och kortare! :)

/BenganPostat 2016-07-06 18:32 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4444 / En glugg från Korea...!? Samyang...? 12 mm med ljusstyrkan 2?

.

.

Å skärpa e det också!

Jobbigt det här...

/BenganPostat 2016-07-05 20:21 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 4443 / Fuji X-Pro1, e den helt värdelös nu när 2:an kommit?

Frisören

För visst har det kommit en hel del finesser i den nya Fuji X-Pro2:an! Men å andra sidan, 1:an har ju funkat några år, så vad e det stora problemet! Nu har jag faktiskt funderingar på en X-Pro1, och en av orsakerna är att jag ser litet dåligt i en elektroniskt sökare när det e solsken, tex mitt på dagen och speciellt på snöytor när det e sol! Men att köpa en ny kamera, eller gammal, tex X-Pro1, för den anledningen de e väl kanske å ta i litet....?
Men å andra sidan, X-Pro1 har blivit litet billigare nu när 2:an kommit..
Återvinning! :) 


För er som vill bli en medveten konsument i den här röran av att man ständigt måste välja, eller ta ställning, så lyssnade jag på ett program i går! På P1 såklart! :) "Oförnuft och känsla!"

Bla, så håller vi ofta på de företag som ständigt förser oss med nya prylar, och blir sura på dom som påpekar hur vi konsumerar! Vi blir alltså sura på dom som säger litet sanning! ;) "E du så bra själv då!" ;)

Har ni inte tid att lyssna på hela programmet, så gå in vid spelade 20 minuter där kommer en del intressanta saker! ;)


Men för att återgå till Fuji X-Pro1, jag skall försöka testa en 1:a med ett manuellt Leicaobjektiv i alla fall! Då får jag se!

Ha en bra dag!

/BenganPostat 2016-07-05 09:04 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 4442 / Funderingar om det "fotografiska samtalet"!

Kommer ihåg för några år sedan då några här på Fotosidan startade upp det Fotografiska samtalet, men det rann ut i sanden av olika skäl! Och jag tror det e svårt att föra en bra dialog "brevledes" om man inte är en väldigt duktig brevskrivare! Så det mesta av det sk fotografiska samtalet här sker nog via kommentarer på bilder! Tänkte på det nyss när jag såg en kommentar typ, "Tycker inte bilden tillför mig något!"
Man skulle ju kunna överföra en del av det här "fotografiska samtalet" till musikens värld, eller poesins värld, eller även till matens värld, för att förtydliga det hela! Om någon lyssnar på ett musikstycke och någon tycker att det inte tillför någon nå't, så kan man i första steget tänka sig att musiksmaken är olika! Eller för att gå aningen litet längre, musiksmaken kanske e olika utvecklad! (För att inte säga något för mycket upphetsande)

Om nu inte tanken är att alla skall gilla likadan musik eller likadan mat!
Eller att det finns en bildnorm! Som alla skall kunna förstå! Enkelt och koncist!

Så kommentaren, "bilden tillför inte mig något", tillför nog inte det fotografiska samtalet speciellt mycket heller, utan e nog bara för att någon vill säga något, nu när det går att säga nå't på internet!

Så jag tror att det fotografiska samtalet ofta förs på en annan plats! I morgon tex på ett fik i Södertälje! (De va ett fotofika hos Affe nere vid Hornstull också i morgon, men man kan inte vara på två ställen samtidigt tyvärr)

Men kommentera, bara för att det går att kommentera, det kan man göra på Fotosidan hela tiden! ;)

Dagens samtalsfotografiska reflektion! 

/Bengan

Ps. Bilden ovan e tagen med den Ryska originalrussaren, å inte med Lomographykopian! :)Postat 2016-07-04 22:21 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg