Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3186 / Var inte så förtvivlat noga med skärpan. Den betyder minst för bildens uttrycksfullhet.

Kafe Gustavsvik i Gnesta.

Och det e väl så, att vi amatörfotografer klamrar oss fast med allt vi hittar för att bli bra fotografer! Å vad ligger närmast, jo skärpa såklart! Å här hjälper oss tillverkarna hela tiden! "Det här ännu nyare objektivet e super, superskarpt!" 
Va bra, då kommer jag såklart att bli en bättre fotograf om jag köper det superskarpa objektivet!

Nu kan man väl skämta till det, men en hel del sanning ligger det i rubriken! Å för att inte gå på det här med skärpa hela tiden, så krävs det nog självständighet, och att man har en egen trygghet i sitt fotograferande!

.

Å ni som undrar mer om det här med skärpa, och över rubriken, så citerade jag bara texten i en bok jag hittade på Kafe Gustavsvik i Gnesta! Den som sa det här är en av mina fotografiska favoriter, Berndt Klyvare!

.

De e här bredvid bilden som det står det där med skärpa!

Å vad gäller skärpa, vi amatörer jagar skärpa, men en vinnande pressbild behöver inte ha skärpa! För det beror nog på vem som tagit bilden?
Fast man kan säkert hitta på andra förklaringar till det här också! ;)

.

Hyperfokal!

För övrigt så halkade jag tidigare under dagen runt på ett motionspår i Björnlunda. Min fru hade varit där i helgen och sagt att det va nästan snöfritt i spåret, nåja, inte överallt upptäckte jag snart! Men det blir träning det med, att halka på varannat steg! Roffe undrade vad jag höll på med! Halkar ibland, sa jag! Jaha, då har jag lärt mig nå't! Skulle vara kul att pröva på att halka!  
(Jag skall nog hitta bra svallis nå'n gång!)

Och som vanlig, det kanske jag inte behöver säga, så e bilderna tagna med en gammal oskarp rysk nördoptik från 1951! Hade det varit på medeltiden hade nog objektivtillverkarna gått samman och bannlyst användare av gammal optik! Det kanske några läsare på Fotosidan också gillat! Om Fotosidan funnits då! ;) :)

Å glöm inte Tårtan i morgon!

Ursäkta,
måste passa potatisen som står på spisen!!!
/BenganPostat 2016-03-08 16:41 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3185 / Att se helheten! E det så konstigt det? Och en objektivtest!


Såg en kommentar på en bild, en fantastisk bild tycker jag, där någon tyckte att om man hade bländade ned litet till, så skulle hörnen på bilden blivit bättre! Jag kanske ser dåligt, men jag såg inte de här hörnen!? Kan vara att jag va fullt upptagen med att betrakta bilden! ;)
Men man e såklart olika, somliga uppfattar detaljer, andra ser dom sällan!

Vad gäller detaljer, så uppfattar jag nog inte hörnen så ofta, eller så vill jag inte se hörnen, så kan det såklart vara! Därför fortsätter med Jupiter-optiken från 1951 på min Fuju X-E1.

Tycker det e kul med äldre grejer! Som funkar så bra! Som min Fuji X-E1, som e flera år gammal, å det e mycket vad gäller kameror idag! Tre år idag, kanske e som trettio år förr!?

Försökte nyss pressa Jupiter-12 i motljus på frukostbordet, bland tidningar och annat, men det blev inget bra! Jag menar, det blev inga motljusblaffor eller liknande! Tog några bilder med Fuji X100 för jämförelse, och X100 klarade sig mycket bra mot Jupitern från 1951! 

.

Så det fick bli några äldre inomhusbilder från badrummet i stället! Skärpetest! Full öppning på fri hand!  Äldre = igår kväll!

.

Här e bilden litet beskuren!

.

Här e den mycket beskuren! Tycker skärpan på den här ryska optiken från 1951 räcker! Eller för att tala olikheter, skärpan räcker för mig!
Bländare 2,8  (det är full öppning)  1/110, ISO 3200.

De va det om det, och ute skiner solen,  och Roffe vill gå ut säger han! ;)
Jag får väl sluta då! 

/BenganPostat 2016-03-08 09:19 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 3184 / Det e ju en nästan omöjlig kombination av kamera och optik! Varför hålla på så där då?

De e Roffe som ligger och tänker högt alltså!
"En del skall krångla till det hela tiden! Hitta på eller pröva egna lösningar! Lösningar som fabrikanten varnar för! Lösningar som inte e speciellt bra heller! Och inte blir det den bästa skärpan heller! Och hur vet du att optiken inte bottnar i kameran? Och optikkonstruktionen  e ju från 1930-talet! Och det är även svårt att ställa skärpan vad jag sett!
Suck...man undrar även som hund!
Å tänk om alla höll på så där!? Det skulle bli en f-b oreda! Och även oro bland befolkningen! I alla fall hos kameraordningsmännen! Hör du på mej? Hallå, varför gör du så där?"

- Svårt att svara på liksom, men jag tycker det e intressant och kul!
Å optiken bottnar inte, jag har mätt med en tändsticka!
Å jag tycker det blir bra Bilder! :)

Roffe suckar..

Å på onsdag e det Tårtan!
Å de e också kul! :)

/BenganPostat 2016-03-07 09:00 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3183 / Allmänbildande blogg om en Specialgrej på en Leica!

Såg några underliga kommentarer i en tidigare blogg vad gäller den utstickande grejen ur min nyinropade kameraväska från LP auktionen och inser att allmänbildning behövs! ;)

Visar här en bild på kameran avklädd, så ni fattar vad som stack ut! Man kan ha den här grejen infälld, men då får man inga frågor om vad det är! Så jag har handtaget alltid utfällt! :) 

Alltså, Leicavit är ingen spikutdragare eller vad annat lustigt tillbehör man försökte roade sig med att föreslå i kommentarsfältet :) utan Leicavit är ett verktyg för fotografer som vill göra slut på filmrullen fortare! Man matar fram filmen med hjälp av vänster hand hållande det här greppet, och trycker av slutaren med höger pekfinger, och vips så e filmrullen slut på halva tiden mot normalt!
Kan det förklaras enklare! :)

.

Fast jag känner nog de här kommenterarna! Snart kommer nog nya förslag om vad det här är som sticker ut under kameran är och vad den kan användas till!
"Ett ministativ! Man tar kameran i högerhanden och hugger fast den i bordsskivan"
Sorry! Nu e den kommentaren upptagen! ;)
Nu får ni hitta på nå't nytt och bättre! Det tål jag! ;)

/BenganPostat 2016-03-06 16:11 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 3182 / LP Auktionen fotad med Jupiter-12, och en del annat!

Nån kanske funderar på varför så höga priser på vissa äldre kameror! Det e som allt annat, det finns få objekt, då kan efterfrågan bli stor och en del människor tycker det e värt att betala litet extra för att få det här objektet! Nu talar jag såklart inte om en lägenheter på Östermalm, utan om kameror!

.

Jag undrar om Roland bedömde det här objektet rätt, då utropet va på 4000:- och slaget blev på 40.000:-  Men det som sannolikt hände var att någon såg något unikt på kameran och visste litet mer! Kunskap e makt liksom!

.

Å här en Summilux! Man kan väl såklart undra varför en gammal sliten och väl använd Summilux kostar så mycket! Jag har sett ännu äldre och slitnare grejer som kostat ännu mycket mera! Å nu pratar jag inte om kameror! ;)

Det va de om det!

Träffade också Bob Bovin från Lund på Auktionen. Det var mycket trevligt, för vi har i stort sett bara "träffats" via Fotosidan! Och vi hann även smita ifrån auktionen en stund och ta en fika för att prata fotografi och det övriga livet! Här är en motljusbild tagen på Bob på fiket! Tycker Jupiter-12:an, eller rättare sagt Biogonen, klarar motljuset bra! Man skall tänka på att optiken sannolikt e från 1945-46!

.

Här sitter Anders Engman och Bob och pratar fotografi i foajen på Nalen!

Som sagt, tycker Jupiter-12 funkar bra på Fuji X-E1:an!

Och LP auktionen va trevlig och intressant som vanligt!

Allt för idag just nu!

/BenganPostat 2016-03-06 10:54 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8 9 ... 10 Nästa 

Tidigare blogginlägg