Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3182 / LP Auktionen fotad med Jupiter-12, och en del annat!

Nån kanske funderar på varför så höga priser på vissa äldre kameror! Det e som allt annat, det finns få objekt, då kan efterfrågan bli stor och en del människor tycker det e värt att betala litet extra för att få det här objektet! Nu talar jag såklart inte om en lägenheter på Östermalm, utan om kameror!

.

Jag undrar om Roland bedömde det här objektet rätt, då utropet va på 4000:- och slaget blev på 40.000:-  Men det som sannolikt hände var att någon såg något unikt på kameran och visste litet mer! Kunskap e makt liksom!

.

Å här en Summilux! Man kan väl såklart undra varför en gammal sliten och väl använd Summilux kostar så mycket! Jag har sett ännu äldre och slitnare grejer som kostat ännu mycket mera! Å nu pratar jag inte om kameror! ;)

Det va de om det!

Träffade också Bob Bovin från Lund på Auktionen. Det var mycket trevligt, för vi har i stort sett bara "träffats" via Fotosidan! Och vi hann även smita ifrån auktionen en stund och ta en fika för att prata fotografi och det övriga livet! Här är en motljusbild tagen på Bob på fiket! Tycker Jupiter-12:an, eller rättare sagt Biogonen, klarar motljuset bra! Man skall tänka på att optiken sannolikt e från 1945-46!

.

Här sitter Anders Engman och Bob och pratar fotografi i foajen på Nalen!

Som sagt, tycker Jupiter-12 funkar bra på Fuji X-E1:an!

Och LP auktionen va trevlig och intressant som vanligt!

Allt för idag just nu!

/Bengan

Inlagt 2016-03-06 10:54 | Läst 1019 ggr. | Permalink
Det var inga billiga prylar det där, men ändå intressant läsning för oss som inte har råd och bara vill drömma lite :)
Svar från Benganbus 2016-03-06 16:18
Det fanns billiga saker, tex en Leicaväska! ;)
Men det finns faktisk gängleicor till hyffsade priser beroende på att det har tillverkats så många av dom!
Och även andra analoga, Pentax, Olympus mfl. Och Nikonoptik, AiS tex kostar inte mycket! Det e samma där, många har tillverkats under åren.
/B
Grattis till beredskapsväskan. Tror att du fick den för ett riktigt bra pris. Jag var inte på plats men följde auktionen online. Av priserna att döma är sett fortfarande tryck på samlarmarknaden. Jag noterade framförallt att en del cineobjektiv gick för höga belopp. Det fanns inte så många foton den här gången men jag slog till bå en bok åtminstone.

F
Svar från Benganbus 2016-03-06 16:19
Tack för det Fredrik!
Vi funderade också på Kinooptiken, det enda vi kom på va att det är kända tillverkare, speciella objektiv, oftast i små serier! Fast inte vet jag om den teorin stämmer...
/B
Fredrikpersson 2016-03-06 16:56
En bra teori. Små serier och, vad jag förstår, ofta kompatibilitet med småbild. Lägg till lite kult och mytbildning så blir det självklara samlarobjekt. Googlade Kinoptik Fulgior 50/1.3 (som gick för över 100.000 inkl provision på auktionen) och hittade en fotograf som hade använt optiken. Det var snyggt, men jag är inte säker på att jag tycker att det är prisvärt.

https://www.flickr.com/photos/44264/albums/72157629437059044
Anders F. Eriksson 2016-03-06 17:43
Det finns många galna filmare som betalar fantasisummor för att få just den effekt de är ute efter. Nikon tillverkade på 80-talet ett 300mm f/2,0, och tydligen är nästan alla kvarvarande exemplar konverterade till PL-fattning för just filmare. När de säljs (vilket inte är så ofta ) hamnar priset upp mot en halv miljon eller så ...
Hej Bengt,
Det var trevligt att ta en fika och språka en stund. Den gluggen är ju bra för porträtt på gamla gubbar, skavankerna syns inte så tydligt. För du har väl inte retuscherat?
Tack för att du introducerade mig för min ungdomsidol Anders Engman. Vi hade en halvtimmes intressant pratstund om femtiotalets fotografi. Vilken guldgruva av information om foto och tidningsvärld. Han borde skriva en bok. Fotosidan borde göra ett långt reportage om Anders verk i reportagefoto.
Bilden på Anders och mig gladde mig mycket.
Här är vi tillbaka i södern, där tyvärr snön faller.
Ha det bra
Bob
Svar från Benganbus 2016-03-06 16:22
Tack detsamma Bob för en trevlig pratstund!
Nix, ingen retusch! Bara litet kontrast och aningen oskarp mask!
Jag sänder över bilderna till dig via mail.
Ha det!
/Bengan
Jag har en Nikon S från troligen 1954 (sent serienummer) men här tror jag att det var den collapsible normalen som drog upp den lite. Och så klart det tidiga numret...
Kul att se Bob på bild.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg