Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3186 / Var inte så förtvivlat noga med skärpan. Den betyder minst för bildens uttrycksfullhet.

Kafe Gustavsvik i Gnesta.

Och det e väl så, att vi amatörfotografer klamrar oss fast med allt vi hittar för att bli bra fotografer! Å vad ligger närmast, jo skärpa såklart! Å här hjälper oss tillverkarna hela tiden! "Det här ännu nyare objektivet e super, superskarpt!" 
Va bra, då kommer jag såklart att bli en bättre fotograf om jag köper det superskarpa objektivet!

Nu kan man väl skämta till det, men en hel del sanning ligger det i rubriken! Å för att inte gå på det här med skärpa hela tiden, så krävs det nog självständighet, och att man har en egen trygghet i sitt fotograferande!

.

Å ni som undrar mer om det här med skärpa, och över rubriken, så citerade jag bara texten i en bok jag hittade på Kafe Gustavsvik i Gnesta! Den som sa det här är en av mina fotografiska favoriter, Berndt Klyvare!

.

De e här bredvid bilden som det står det där med skärpa!

Å vad gäller skärpa, vi amatörer jagar skärpa, men en vinnande pressbild behöver inte ha skärpa! För det beror nog på vem som tagit bilden?
Fast man kan säkert hitta på andra förklaringar till det här också! ;)

.

Hyperfokal!

För övrigt så halkade jag tidigare under dagen runt på ett motionspår i Björnlunda. Min fru hade varit där i helgen och sagt att det va nästan snöfritt i spåret, nåja, inte överallt upptäckte jag snart! Men det blir träning det med, att halka på varannat steg! Roffe undrade vad jag höll på med! Halkar ibland, sa jag! Jaha, då har jag lärt mig nå't! Skulle vara kul att pröva på att halka!  
(Jag skall nog hitta bra svallis nå'n gång!)

Och som vanlig, det kanske jag inte behöver säga, så e bilderna tagna med en gammal oskarp rysk nördoptik från 1951! Hade det varit på medeltiden hade nog objektivtillverkarna gått samman och bannlyst användare av gammal optik! Det kanske några läsare på Fotosidan också gillat! Om Fotosidan funnits då! ;) :)

Å glöm inte Tårtan i morgon!

Ursäkta,
måste passa potatisen som står på spisen!!!
/Bengan

Inlagt 2016-03-08 16:41 | Läst 1151 ggr. | Permalink
Men för den som ständigt kämpar med oskarpa bilder utan att lyckas få riktig kontroll är det irriterande. Då låter fabrikanternas lockrop om superskarpt och vibrationsdämpning väldigt frestande...
Svar från Benganbus 2016-03-09 10:00
Vårt behov av tröst.... ;) :)
/B
ylva_h 2016-03-09 21:42
Just det!
Hade hoppats hinna förbi Tårtan i dag och få lite tips (vaccination mot lockropen) men fastnade i balansräkningens mysterier. Men det blir väl fler chanser framöver.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg