Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3022 / Vi har Fotomässan, å Göteborg har Bokmässan! :)

Självporträtt Dogma


Jag gillar både foto och böcker! Men min fru tycker ibland att jag läser fel böcker! De böcker som min fru tycker e fel, e typ om Gödel, universum, Thomasevangeliet och liknande! Men som sagt, vi har en del andra saker gemensamt, som bör uppväga det felaktiga! Så hoppas jag i alla fall! ;)

Har klurat på nå't jag läst under veckan! Ulf Danielsson skriver i sin bok, Mörkret vid tidens ände, "Min egen forskning har riktat in sig på en misstanke om att många av de konstruktioner man försöker göra inte håller måttet".  (Det handlar om matematiska modeller för universum) "Ekvationerna är så komplexa att man inte ens med de mest kraftfulla datorerna kan vara säker på att man får med allt."
Ni hör Gödel och Turing i bakgrunden va?

Annars vad gäller foto, så fortsätter jag att utforska fotomöjligheterna med Contaxobjektiv på en M Leica! Det som tillkommit är att den här nya adaptern går att fokusera med till 0,6 meter! 

/BenganPostat 2015-11-03 08:46 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 3021 / De blir ganska körigt i veckan! Tårtan och så Fotomässan!

Frisören

Time pass liksom...frisören i Slussen..

Två grejer på samma vecka! Blev påmind om allt det här när jag kollade i min fickalmanacka nyss! Tårtan på onsdag, och Fotomässan på lördag! Men det skall jag nog fixa! Tar en sak i taget! Så de e lugnt!

Så glöm inte Tårtan på onsdag, och vad gäller Mässan, så får jag gå dit på lördag! (Roffe gav mig ledigt på lördag från 10.00 till 15.00)

Annars rätt lugnt! Håller på att knåpa på en bildalmanacka för 2016, och har nyss bytt objektiv på M Leican!

.

Nu e det ett Jupiter-3 objektiv från 1955 som får göra bilder på den rulle som sitter i kameran! Återvinning av gamla objektiv liksom! (Förstora gärna bilden så syns objektivet bättre)

/BenganPostat 2015-11-02 19:51 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3020 / Idag Horatius och jakten på ett bra fikaställe.

Att hitta ett bra fikaställe e ofta lättast då man e i en stad eller i något stadsliknande, men e man ute i terrängen så får man leta rätt på ett bra ställe! Även om det är en fin höstdag och löven prasslar under fötterna på stigarna så finns det vind! Och att sitta där det blåser e ingen höjdare!
Men det e skönt att röra på sig i alla fall!

Och man passerar vackra platser!

Vi kollade först uppe på utkiksberget nära Klemmingsbergsbadet, men där blåste det, så vi gick ned till själva badet, men samma där, nordanvind! Så det va onödigt att ha åka hit och gå de här backiga fem kilometrarna upp och ned bara för konstatera att vi va på fel ställe!

Så det bara att gå tillbaka mot Gnesta och söka på ett annat ställe!

.

"Det här blir bra Husse!"

Och vad har Horatius med det här att göra då? Jo, grip den vackra höstdagen tror jag han sa!
Och det gjorde Roffe och jag! Trots att det blev en del gående! :)
/BenganPostat 2015-11-02 13:21 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 3019 / Gatufoto med 5 cm och analogt! Och bättre än Summicron 50 mm!

.

Gatufoto, nåja, det va inte så allvarligt menat med det, utan bara en test av ett över sjuttio års gammalt objektiv på en M Leica när jag gick Hornsgatan! Här är en av bilderna! Objektivet är ett Zeiss Sonnar 1,5 / 5 cm i Contaxfattning via en adapter på M Leican!
.

De e ju det här med att hinna ställa avståndet manuellt, för det tar ett litet ögonblick, och exponeringen får då ofta vara som den är, den hinner man inte ändra! (Jag hade ställt exponeringen efter en ljusare del av gatan tidigare, så den här bildrutan blev litet tunn) Men visst e det mycket lättare att fota med en iPhone eller en Fuji X100! Framför allt med en iPhone! :)

.

Stillastående föremål går det lättare att fota, även om det är på bländare 1,5! Gert vill visa att han har varit med i lokaltidningen!

.

Test av närgränsen på 0,6 meter! Ställde skärpan på bokstaven K i KOO på marmeladburken!  Sonnar 1,5:an från 1941 sitter normalt i en Contaxfattning som går ned till 0,9 meter! Adaptern som objektivet nu sitter i går till o,6! Och det e bra! Och Summicron 50:an går ju bara till o,7! Halvbra liksom! ;)

.

Och bländare 1,5 funkar rätt bra tycker jag! Och ni ser vilken fin bokeh det blir i oskärpan på örat! Förstora gärna bilden så syns det bättre! :)

/BenganPostat 2015-11-01 15:58 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 3018 / Några Slussenbilder, Sonnar på M Leica och om dokumentärfoto!

.

Slussen förfaller för evigt, eller hur man vill kalla ombyggnaden! Jag gick en runda i Slussen under veckan för att kolla läget, och putsen flagar mer och mer!

.

Salong Rufsig är borta, känns bra att jag hann ta ett hundratal bilder härifrån salongen innan  stängning! För den här salongen i Slussen var litet unik!

Vad gäller amatördokumentärfoto, som skulle kunna bli viktiga bilder till framtiden, så ser jag ingen större ljusning! Visst fotografers det i massor, kanske för mycket för den som vill leta intressanta fotografer med intressanta bilder,  och det e mest blommor och blad, solnedgångar och maträtter! ;) Eller utländska resmål som man vill visa upp för sin Gilla-vänner! ;)

Å visst e det kul och trevlig att bli gillad, det tycker jag med, men det blir sannolikt inte speciellt spännande bilder för nå'n att titta på om ett tiotal år! Men det e nog inte det som e meningen! Man fotar såklart det man tycker är viktigt! Och kanske för stunden!  ;)

.Har nyss framkallat en rulle Tri-X  där jag använt Amedeo-adaptern för objektiv med Contax/Kiev-fattning! Den funkar bra!

.

Det bästa med adaptern är närgränsen på 0.6 meter! Skall kolla med lupp senare på negativen! Så nu e jag tillbaka som på 1930-talet, då va det Leica med Zeissobjektiv som gällde! ;)

/Bengan

Ps. Alla bilderna i bloggen är såklart tagna med iPhone 4S!Postat 2015-11-01 11:21 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8 

Tidigare blogginlägg