Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2907 / Gamla Leicaobjektiv och en förlegad teknik, DSLR

.
Håller på att läsa på litet om några äldre normalobjektiv för Leicas mätsökarkameror! Det gäller Xenon, Summarit och den första Summiluxen!

Xenon 50 mm 1,5  Tillverkades mellan 1936-1950Summarit 50 mm 1,5  Tillverkades mellan 1949-1960Den första versionen av Summilux 50 mm 1,4 till Leica. 1959-1965.

Man ser att de senare objektiven, Summarit och första versionen av Summilux är utvecklade ur Xenon!  Men det kom snabbt en andra version av Summilux, litet i hemlighet 1961, officiellt kom den 1966. Det va med den andra versionen av Summiluxen, som det blev bättre fart på skärpan på full öppning! Leica hade själva snabbt insett att den här Xenon-konstruktionen va nog vid vägs ände! ;)


Jag har framkallat en testrulle tagen med Summarit 1,5/50 mm! Skall se om jag ser fokusskiftet! Det jag redan har sett på negativet, det är att en nedbländning till 2,8 på Summariten gör väldigt mycket vad gäller skärpa och kontrast!


Vad gäller annat, tex Nikons förlegade teknik med DSLR  ;)
så har jag fått en länk av en god vän:
https://luminous-landscape.com/rantatorial/saying-good-bye/

Ha det bra i värmen!
/BenganPostat 2015-08-07 16:52 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2906 / Vilka motiv fotar vi mest? Och test av ett Leicaobjektiv!

.  

Bornholm

Ibland blir man hemmablind, och då e det bra att "gå ut i världen" för att kolla läget! Hur det verkligen står till! Nåja, nu kanske den här världen som jag nyss kollat inte e så stor i jämförelse, men vi själva tycker nog att Fotosidan e stor! ;)

.

Fårö

Ok, till saken då!
Blev nyfiken på vilka bilder som man tar mest på Fotosidan! Och det borde nog också vara representativt för hela Sverige! Tittade på en del grupper här på FS för att försöka få en liten koll på leget! Alltså, natur, djurbilder verkar vara mest populära! De e nog så att vi e ett naturälskande folk, och då har vi kameran med oss ute i naturen såklart! Konstigare än så e det nog inte! Och så vill vi visa våra naturbilder, både på Fotosidan och på andra platser, inte så konstigt det heller!

Så mycket mer om det här blir det inte i dag,
även om man skulle kunna spåna vidare på det här fotandet, åt en massa olika håll! ;)

.

För övrigt håller jag på att testa ett objektiv! Ett Leicaobjektiv! Ett objektiv då Leica inte va så där väldigt bra på objektiv och skärpa! Kollar om jag kan se fokusskiftet på det här objektivet vid "vanlig" fotografering! Men som sagt, skärpa e inte allt här i fotovärlden! ;)

/BenganPostat 2015-08-05 11:09 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2905 / Bildkultur i guldfiskens tid!

.

#1461108

Läste i DN i dag att en guldfisk kan vara mer uppmärksam än en människa! För ju mer uppkopplade vi är, ju kortare tid kan vi koncentrera oss på olika saker, visar ny forskning. Vi kräver snabba och korta grejer,  och gärna med belöningar, gillanden alltså, och kulturen följer såklart med! Man kör nu Hamlet på Tio minuter, men i fyra akter med en halvtimmes godispaus och vila och shopping mellan varje akt!

Och forskningen visar också att en guldfisk orkar hålla koncentrationen längre än vad den moderna uppkopplade genomsnittsmänniskan orkar! Så det kanske e bättre att visa sina fotografiska bilder för en guldfisk framöver! :)

Läs hela artikel i DN, det här e bara en trailer! :)
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturskapare-anpassar-sig-till-nytt-beteende/

/BenganPostat 2015-08-04 22:51 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2904 / Det här med fokusskift, det verkar flera objektiv ha.

.

Det här med fokusskift har mest diskuterats på den nya Zeiss Sonnar 1,5/50 mm i LTM. Och det här fokusskiftet gäller nog bara ett ljusstarkt objektiv om det sitter på en mätsökarkamera, och en kamera där avståndet ställs via en separat avståndsmätare i kameran, och avståndsinformationen kommer från en kam på objektivet och förs mekaniskt över till avståndsmätaren!

Använder man samma objektiv på en kamera med mattskiva, eller på en elektronisk mattskiva, typ display, där man ser den färdiga bilden speglad, så borde det här problemet inte finnas! Och skiftet kanske inte märks så mycket på en analog mätsökarkamera heller, då filmen sväljer en del oskärpa!

Här några rader om fokusskiftet på Summarit 1,5/50 mm och Canon 1,5/50 mm!
Canon 1,5/50 mm är en Sonnarkonstruktion!

http://www.japancamerahunter.com/2011/11/leica-summarit-1-5-canon-1-5-ltm/

The Summarit is optimized for close-up use at F2.8, and I believe the Canon 50/1.5 is also optimized for best focus at F2.8. Both lenses show a lot of focus shift. The Canon can be optimized for F1.5 be increasing the shim thickness ~0.1mm. The Summarit can be optimized for F1.5 by moving the rear section out by ~0.2mm.

/Bengan

Ps. Tappa nu inte sugen för det här, ni som fotar analogt och ljusstarkt, det finns mycket större värden i fotografin än bara skärpa! :)Postat 2015-08-01 09:29 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 

Tidigare blogginlägg