Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2907 / Gamla Leicaobjektiv och en förlegad teknik, DSLR

.
Håller på att läsa på litet om några äldre normalobjektiv för Leicas mätsökarkameror! Det gäller Xenon, Summarit och den första Summiluxen!

Xenon 50 mm 1,5  Tillverkades mellan 1936-1950



Summarit 50 mm 1,5  Tillverkades mellan 1949-1960



Den första versionen av Summilux 50 mm 1,4 till Leica. 1959-1965.

Man ser att de senare objektiven, Summarit och första versionen av Summilux är utvecklade ur Xenon!  Men det kom snabbt en andra version av Summilux, litet i hemlighet 1961, officiellt kom den 1966. Det va med den andra versionen av Summiluxen, som det blev bättre fart på skärpan på full öppning! Leica hade själva snabbt insett att den här Xenon-konstruktionen va nog vid vägs ände! ;)


Jag har framkallat en testrulle tagen med Summarit 1,5/50 mm! Skall se om jag ser fokusskiftet! Det jag redan har sett på negativet, det är att en nedbländning till 2,8 på Summariten gör väldigt mycket vad gäller skärpa och kontrast!


Vad gäller annat, tex Nikons förlegade teknik med DSLR  ;)
så har jag fått en länk av en god vän:
https://luminous-landscape.com/rantatorial/saying-good-bye/

Ha det bra i värmen!
/Bengan

Inlagt 2015-08-07 16:52 | Läst 2262 ggr. | Permalink
Visst är det en härlig hobby, eller sysselsättning det här med fotografi. Det finns så mycket att gräva i, så många grenar att fördjupa sig i; DSLR/SLR, mätsökare, m43, APC-S, olika objektiv gamla som nya. Och så kan man ta några bilder då och nu. Sen har vi svartvitt respektive färg - möjligheterna är obegränsade. Och allt kan man göra, ingenting behöver ställas mot varandra. Jag gillar det här skarpt, inte minst det här som du berättar om med gamla grejer, det ger lite perspektiv.
Ha det//GöranR
När de spegellösa systemkamerorna först kom var jag väldigt entusisastisk. Det verkade vara helt rätt grej. Det tror jag fortfarande, men det är inte så enkelt att byta system. Det kostar en massa pengar att skaffa ett nytt system och nya gluggar. Och det vill till att den spegellösa kameran har en förstklassig elektronisk sökare. Där har det gått lite trögt kanske. Jag hade ett spegellöst system, Samsung Nx100, men det höll inte riktigt måttet. Det var en påstickssökare, och den var rätt medioker. Även i andra avseenden hade kameran inte den kvalitet jag önskat. Telezoomen gick t ex sönder efter kanske ett halvår. Men det finns ju alternativ. Om man nöjer sig med en mindre sensor så tror jag det finns mycket att välja på. Men för mig efterföljdes Samsung-kameran av en Nikon DSLR (jag hade en uppsättning Nikon-gluggar). Kanske skulle jag byta till något annat i dag om det inte handlade om så mycket pengar. Nu nöjer jag mig med att ha kompletterat Nikon-kameran med en Panasonic Lx100, en otroligt bra kompaktkamera. Den räcker rätt långt.

När det gäller gamla Leica-gluggar har jag inte så mycket att säga. Märsökarkameror är inte min grej, och analogfoto är jag inte så värst intresserad av.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg