Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2882 / Kurt Gödel och Olympus OM-1

.

Ibland snöar jag in på saker, nu har jag snöat i på Kurt Gödel under några dagar! Han va spännande! Det började med att jag läste en artikel om maskinentelligens, och kom såklart in på Gödel och ofullständighetsteoremen! För frågan va i artikeln som jag läste, kan maskinintelligens göras lika intelligent som vår hjärna? För man borde ju kunna fylla en dator med all mänsklig kunskap som vi har samlat på oss under årtusenden! Å se'n e väl allt klart! Vi har ju schackdatorer,  Jeopardydatorer, datorer som kör bilar, flyg och datorer för aktiehandel osv!  

Nåja, nu e det här nog inte så lätt som det låter, eller att vår hjärna e lik en dator! (Som tur är)
Så tror jag Gödel skulle ha sagt! 
Hoppas jag! :)

.
Vad gäller andra intelligenta maskiner, så skall jag skaffa ett batteri till Olympus OM-1:an, då det satt en filmrulle i kameran! (Jag brukar alltid hitta en rulle film i en kamera då och då)

Carpe Olympus just nu!
/Bengan Postat 2015-07-09 14:08 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2881 / Bloggavslut på analoga SLR-kameror för ett tag!

Jag tänkte avsluta de här SLR-bloggarna med den analoga kamera som jag tycker följer upp historien efter Contax S mycket bra vad gäller en liten och kompakt SLR-kamera, Olympus OM-1!


Här e några rader av skaparen av OM-1, Yoshihisa Maitani:

"We decide to create a camera better than Leica, one that easily takes close-ups of flowers or pictures of documents.

The Leica that I was using before I joined Olympus was truly an excellent camera - it was almost perfect for snapshot photography. But there was a problem. These days when we want to copy documents we simply go to a convenience store, but back then the only way to make copies was to photograph documents. I needed to copy some material for my graduation thesis, and because I saw myself as an expert with the Leica, I tried using it to photograph the papers. It didn't work, because I didn't have an accessory that allowed me to take photographs at a distance of 30 to 40 centimeters."

Så vare med det!

/Bengan


Ps. Kan väl tycka att det va synd att inte Leica kunde göra en lika liten och kompakt analog SLR som Olympus gjorde!Postat 2015-07-07 23:06 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2880 / De va i Östtyskland som den moderna SLR-kameran utvecklades!

.

.

Fortsättning från förra bloggen om Contax S!

.

Innan Contax S fanns, visst fanns det spegelreflexkameror, men med Contax S, som kom 1949,  så pekades vägen ut för en liten nätt prismareflexkamera. Men det va fortfarande ganska mycket handpåläggning inför varje bild när man fotade med kameran!

.

Men 1952 kom nästa SLR-från öst, Praktina, nu va nästan alla poletter på plats! Bajonettfattning för objektiven, utbytbar prismasökare, olika mattskivor, utbytbart bakstycke, och motor för snabb filmframmatning, ett tidsvred, där alla tider satt och vredet kunde vridas fram och tillbaka innan eller efter att filmen dragits fram, och så springbländare, bländaren åkte till inställt läge när bilden togs och så som topping på det hela, Zeissoptik!

Nu va det bara några finjusteringar som behövdes för att det skulle bli den SLR-kamera som vi känner igen!

Men nu låg det här i Öst, så man talade inte gärna om Östtyska kameror i Väst, ett kallt krig pågick, och man talade i stället om Öst-teknik, och allt va mest "grovt traktorskräp!" Så den här kameran upptäcktes nästan inte alls av gemene man i Väst, eller så blandar man ihop den med Praktica!

Men allt va inte traktorskräp i öst, det såg japanerna!

.

För Japanerna såg här också framtiden, och Nikon plockade sannolikt isär ett antal Praktina för att några år senare, 1959,  presentera sin yrkeskamera, Nikon F!

(Och även Pentax kom på banan! Namnet Pentax hade man köpt av VEB Zeiss Ikon 1954)

Västtyska Zeiss hade under tiden fastnat i ett antal tekniska underverk! Fantastiska kameror, till ett fantastiskt pris! Och Zeiss gick nästan i konkurs!

Så va det med det! :)

/BenganPostat 2015-07-07 08:37 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2879 / Tredje bloggen idag, å andra sidan så e det nog mycket fikonspråk i bloggen!

.

Tänkte tala några ord om utvecklingen! Som går fort! Sedan om det e bra eller dåligt, det får framtiden utvisa! Å andra sidan, vet man inte om hur det va förr, så vad e problemet! Då går det inte fort! Då är det bara! ;)

.

Men den här gången skall jag faktiskt hålla mig inom fotoämnet, men gå tillbaka några år, c:a sextiofem år! Tiden går fort! Och orsaken till den här återblicken är att jag höll i en kamera i dag! Inga nyheter att hålla i en kamera kanske, men det här va en gammal SLR-kamera från 1951, eller 1950! Dom märkte upp de här Tyska, senare Östtyska kamerorna underligt, därför vet man inte riktigt årtalet på den här! Men kameran e i alla fall en tidig Contax S!

De är litet annorlunda att fotografera med den här Contax S-kameran än vad det numera är med en modern SLR! Och i dagens kameror behövs ingen spegel som länkar upp ljuset till sökaren heller, det kan skötas elektroniskt!

Men då va det annorlunda med en SLR! Och Contax S va det första moderna SLR-kameran! Med en fast prisma, men det fanns ingen återgående spegel, ingen springbländare, inga fasta klicklägen på bländarinställningen, ingen fresnellins som ljusade upp sökaren, ingen snittbild eller nå't skärpeinställningshjälpmedel i mattskivan! Och självklart ingen inbyggd exponeringsmätare! Och som vanligt på den tiden, nästan i varje fall, två olika reglage för tiderna, reglage som måste vridas åt ett visst håll bara, och det rätta tidsläget såg man bara då slutaren va spänd! :)

Och när man tittade i sökaren, så va det nästan svart jämt! Även om spegeln var nedfälld, för då hade man ju ofta bländat ned! Den enda ljusningen va när man fotade på full öppning, så såg man hjälpligt i sökaren, och fota på full öppning, det gjorde man ju bara i dåligt ljus! :)

.

Men visst går det att fota med kameran, bara man har ett motiv som har litet tålamod! Tack för det! För det e några inställningar innan, och så koll så skärpan ligger rätt innan man kan ta en bild!
En bild alltså! :)

Den här beskrivningen av fotandets vedermödor med en Contax S på tidigt 1950-tal, men även på 2000-talet, e nog som sagt, mycket som ett slags fikonspråk för många! Därför e väl en tredje blogg idag inte så mycket att snacka om! ;)

/BenganPostat 2015-07-06 23:47 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2878 / Måste kommentera Greklandsläget! Ursäkta andra bloggen idag!

.

Rain Man..

Men det e såklart bilder i bloggen! För det e ju en fotosida som bloggen ligger på!

Men vad gäller Grekland, så hittade jag en, som jag tycker, bra analys av Greklandsläget! Det va SvT:s ekonomikommentator Peter Rawet som gjorde analysen, då en av Greklands stora långivare nu äntligen sagt offentligt vad som behövs för att få Grekland på fötter – skuldavskrivning.

.

Sväng

Så här skriver Peter Rawet på SvT.
Vän av ordning” tycker väl att Grekland också måste göra sitt för att förbättra landets möjligheter. Javisst, det är rimligt – men vi måste ändå tala om det recept av nedskärningar som långivarna kräver faktiskt får en motsatt effekt. Förutsättning är nämligen i dagsläget att Greklands ekonomi krymper. Nobelpristagaren Paul Krugman har visat att en ökning i statens överkott med en procent kostar den Grekiska ekonomin ett fall med tre procent. Eftersom ekonomin alltså krymper så ökar också skuldernas andel av ekonomin – hänger du med? Effekten blir alltså motsatt vad både greker och långivare vill uppnå om långivarna väljer denna kamerala syn.

De rika grekerna har redan flyttat tillgångar (och kanske sig själva) till finansiella paradis som London. Kvar finns bara de fattigaste och en allt mer utarmad medelklass.

Det gör egentligen euroländernas ledares val ganska lätt. Antingen skickar man pengar för att klara en övergångsperiod (den kommer att bli lång) eller så kommer man få skicka nödsändningar med mat. Det senare alternativet trodde nog många inte att vi skulle få uppleva i Europa år 2015.
(Peter Rawet)

Vad jag tycker e konstigt, är att man fotsatte det här osmarta pokerspelet från IMF till vägs ände! De va principer som gällde liksom! 
"De här e inte smarta män som bluffar, utan idioter som menar allvar" va det nå'n som skrev en gång!

.

Slussen

Att pressa in nationer i ett hörn, brukar även leda till att utomparlamentariska krafter växer! Kommer att tänka på de ekonomiska straffen, eller vad man kan kalla det för, som man lade på Tyskland efter första Världskriget! Numera vet vi vad resultatet blev av det "bötesstraffet!"  
Så man måste nog jobba litet smartare hos IMF! 

/Bengan

.Postat 2015-07-06 13:18 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg