Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2879 / Tredje bloggen idag, å andra sidan så e det nog mycket fikonspråk i bloggen!

.

Tänkte tala några ord om utvecklingen! Som går fort! Sedan om det e bra eller dåligt, det får framtiden utvisa! Å andra sidan, vet man inte om hur det va förr, så vad e problemet! Då går det inte fort! Då är det bara! ;)

.

Men den här gången skall jag faktiskt hålla mig inom fotoämnet, men gå tillbaka några år, c:a sextiofem år! Tiden går fort! Och orsaken till den här återblicken är att jag höll i en kamera i dag! Inga nyheter att hålla i en kamera kanske, men det här va en gammal SLR-kamera från 1951, eller 1950! Dom märkte upp de här Tyska, senare Östtyska kamerorna underligt, därför vet man inte riktigt årtalet på den här! Men kameran e i alla fall en tidig Contax S!

De är litet annorlunda att fotografera med den här Contax S-kameran än vad det numera är med en modern SLR! Och i dagens kameror behövs ingen spegel som länkar upp ljuset till sökaren heller, det kan skötas elektroniskt!

Men då va det annorlunda med en SLR! Och Contax S va det första moderna SLR-kameran! Med en fast prisma, men det fanns ingen återgående spegel, ingen springbländare, inga fasta klicklägen på bländarinställningen, ingen fresnellins som ljusade upp sökaren, ingen snittbild eller nå't skärpeinställningshjälpmedel i mattskivan! Och självklart ingen inbyggd exponeringsmätare! Och som vanligt på den tiden, nästan i varje fall, två olika reglage för tiderna, reglage som måste vridas åt ett visst håll bara, och det rätta tidsläget såg man bara då slutaren va spänd! :)

Och när man tittade i sökaren, så va det nästan svart jämt! Även om spegeln var nedfälld, för då hade man ju ofta bländat ned! Den enda ljusningen va när man fotade på full öppning, så såg man hjälpligt i sökaren, och fota på full öppning, det gjorde man ju bara i dåligt ljus! :)

.

Men visst går det att fota med kameran, bara man har ett motiv som har litet tålamod! Tack för det! För det e några inställningar innan, och så koll så skärpan ligger rätt innan man kan ta en bild!
En bild alltså! :)

Den här beskrivningen av fotandets vedermödor med en Contax S på tidigt 1950-tal, men även på 2000-talet, e nog som sagt, mycket som ett slags fikonspråk för många! Därför e väl en tredje blogg idag inte så mycket att snacka om! ;)

/Bengan

Inlagt 2015-07-06 23:47 | Läst 1276 ggr. | Permalink
Nu rycker språkpolisen ut: Bengan, du har bara en blogg, inte tre. Detta är dagens tredje blogginlägg i bloggen ;)
Svar från Benganbus 2015-07-07 01:25
Tack för det Magnus! :)
Det kanske blev för många blogginlägg ändå!
Språket räckte inte riktigt till för alla tre! ;)
Godnatt!
/B



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg