Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2892 / Förstasidan på DN i dag!

Kan inte låta bli att tycka till om bilden på DN:s förstasida i dag! Visst e det mycket sommarvikarier, å visst kör man utan grindvakter numera, men ändå! Å vad handlar det om? Jo en bild på ett kommunalråd som står framför ett stationshus i Laxå! Ni fattar nog vad jag menar när ni ser bilden!

Men Ok, litet oskärpa kan såklart gå an, tex oskärpan på Robert Capas bild från stranden i Normandie, men här i Laxå e det nog litet lugnare, så en viss skärpa på förgrunden borde väl fotografen kunna klara av utan att bli nervös!

I alla fall på en förstasida på en av Sveriges största tidningar! De e skillnad om det va i ett konstnärligt fotomagasin!

Eller e det jag som e gnällig!
Eller e det nya tider? 
Så det e bara å gilla leget? ;)

/Bengan

Ps. Understimulerad hund, plockar ut våra skor på gräsmattan!
"Hur skorna kommit hit? Ingen anning!" Postat 2015-07-21 12:39 | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Straight 2893 / Foto på en fotograf

Va inne på söder i dag och tog en bild på en fotograf.

/Bengan

.Postat 2015-07-21 00:18 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2890 / Leica, Contax, Nikon och en massa andra kameror!

.

Sitter och tittar på en fotoutrustning! Nåja, det e en fotoutrustning på en tidning! Fotograferna står uppställda bakom en massa intressanta kameror! Och här finns det godbitar! Fast jag undrar, finns det nån Leica med på bilden....? Jo kanske, några har nog Leicor hängande runt halsen.. och någon mätsökar-Nikon då? Kanske det med, men det e nog sina egna kameror som dom har hängande runt halsen!? Firmans utrustning står på golvet!

.

Men Ok, läser i alla fall just nu boken om bildtidningen Se och om några av de fotografer som arbetade för tidningen från 1938 fram till nedläggningen 1981. Och det e inga dåliga fotografer, för att ta några av dom, Lennart, Nilsson, Tore Johnson, Jan Delden, Anders Engman och Sven-Gösta Johansson!

.

Boken blir även en historiebok, då tidningen Se även bevakade världshändelserna under den här tiden! Tex slutet av Andra världskriget, Ungernrevolten, Suezkrisen, Vietnamkriget osv! Och viktiga sporthändelser va också med! Ingo/Floyd tex!

.

Och annat viktigt!

Det här e en spännande historia, från den tiden då det fanns bildtidningar värda namnet! Och fotografernas berättelser om den här tiden e ofta både rolig, spännande och mustig! Mycket mustigt ibland! ;)

/BenganPostat 2015-07-19 15:00 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2889 / Dagens fråga! Gluten, är det nödvändigt att äta?

Med anledning av att det skrivs en del om Glutenintolerans just nu, bla i DN.

Gluten kom sannolikt in i vår föda med jordbrukssamhället och bakandet av bröd! För c:a 10.000 år sedan! Innan dess så fanns minimalt med gluten i vår föda! Sannolikt för att man inte gick och plockade små korn för att stoppa i munnen, för det fanns annat att äta! Som va mycket lättare att få tag på! Och vårt inre system, med tålighet och anpassning för olika födoämnen, det utvecklades under c:a två miljoner år innan brödbakandet!

För att sammanfatta det hela, det kanske är så, att vi klarar av gluten hyffsat, de flesta av oss i alla fall, och då tror vi att det är Ok med gluten och att alla bör äta det?

Men det kanske är så, att gluten inte alls är något livsnödvändigt? Gluten kanske ställer till problem för vår hälsa på sikt? För oss alla!

Nu vet jag att det e svårt att baka bröd utan gluten, och att bröd e gott, men man borde ändå kunna ställa frågan, är det nödvändigt att äta bröd? Om det inte är en krissituation alltså!

Dagens fråga! ;)

/Bengan

.

(Bilder är tagna med iPhone 4 S)Postat 2015-07-18 10:55 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2888 / Svensk fotohistoria! De e inte alls så tråkigt! Tycker i alla fall jag!

Gunnar Smoliansky  på Fotomässan 2006


Läser boken jag fått av Anders Engman, och har även nyss tittat i Anna Tellgrens: "Tio fotografer. Självsyn och bildsyn". Intressant läsning båda!

Ibland får jag för mig att många av nutidens fotografer vet mera om andra länders fotografer än om våra svenska? Men Ok, jag kanske har fel!

Hur som helst, de e en riktig äventyrsbok att läsa om livet bland fotograferna på tidningen Se! :)

/BenganPostat 2015-07-17 19:44 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg