Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2889 / Dagens fråga! Gluten, är det nödvändigt att äta?

Med anledning av att det skrivs en del om Glutenintolerans just nu, bla i DN.

Gluten kom sannolikt in i vår föda med jordbrukssamhället och bakandet av bröd! För c:a 10.000 år sedan! Innan dess så fanns minimalt med gluten i vår föda! Sannolikt för att man inte gick och plockade små korn för att stoppa i munnen, för det fanns annat att äta! Som va mycket lättare att få tag på! Och vårt inre system, med tålighet och anpassning för olika födoämnen, det utvecklades under c:a två miljoner år innan brödbakandet!

För att sammanfatta det hela, det kanske är så, att vi klarar av gluten hyffsat, de flesta av oss i alla fall, och då tror vi att det är Ok med gluten och att alla bör äta det?

Men det kanske är så, att gluten inte alls är något livsnödvändigt? Gluten kanske ställer till problem för vår hälsa på sikt? För oss alla!

Nu vet jag att det e svårt att baka bröd utan gluten, och att bröd e gott, men man borde ändå kunna ställa frågan, är det nödvändigt att äta bröd? Om det inte är en krissituation alltså!

Dagens fråga! ;)

/Bengan

.

(Bilder är tagna med iPhone 4 S)

Inlagt 2015-07-18 10:55 | Läst 1776 ggr. | Permalink
Jo livet vore bra mycket tristare utan den centraleuropeiska brödkulturen

Alf
Var det inte 8 skivor bröd om dagen Socialstyrelsen en gång rekommenderade? Så blev vi smällfeta också.
Klas Bryngelsson   2015-07-24 20:28
Nej, det var bageriernas branchorganisation, Brödinstitutet, och året var 1976. Det var alltså en reklamkampanj, men texten på de stora annonserna var "Socialstyrelsen vill att vi äter 6 -8 brödskivor om dagen". Det är alltså inte underligt att många minns det som en kampanj av Socialstyrelsen. Helt fel är det kanske inte heller eftersom man hade kunnat läsa något liknande i Socialstyrelsen skrifter under denna tid -- även om det handlade om mängden fibrer i de 6 - 8 skivorna, inte konkreta brödskivor. Brödinstitutet finns kvar i denna dag och ägnar sig, enligt egna uppgifter, åt opinionsbildning om nyttan av att äta bröd. Nåja, själv upptäcker allt fler i min omgivning nyttan av att INTE äta bröd...
Intressant fråga, Bengan. Jag har på sistone dragit ned på kolhydraterna, men brödet har jag inte kunna sluta med. Gott med en macka till kaffet ;)
Sonen slutade äta gluten för ett tag sedan och han gick ner 10 kilo ganska omgående, trots att det inte var nödvändigt. Dessutom mår han mycket bättre säger han. Jag älskar bröd och skulle antagligen kunna leva på enbart det.
Vi är alla olika! Själv älskar jag bröd och skulle sakna det väldigt om jag inte kunde äta det.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg