Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2892 / Förstasidan på DN i dag!

Kan inte låta bli att tycka till om bilden på DN:s förstasida i dag! Visst e det mycket sommarvikarier, å visst kör man utan grindvakter numera, men ändå! Å vad handlar det om? Jo en bild på ett kommunalråd som står framför ett stationshus i Laxå! Ni fattar nog vad jag menar när ni ser bilden!

Men Ok, litet oskärpa kan såklart gå an, tex oskärpan på Robert Capas bild från stranden i Normandie, men här i Laxå e det nog litet lugnare, så en viss skärpa på förgrunden borde väl fotografen kunna klara av utan att bli nervös!

I alla fall på en förstasida på en av Sveriges största tidningar! De e skillnad om det va i ett konstnärligt fotomagasin!

Eller e det jag som e gnällig!
Eller e det nya tider? 
Så det e bara å gilla leget? ;)

/Bengan

Ps. Understimulerad hund, plockar ut våra skor på gräsmattan!
"Hur skorna kommit hit? Ingen anning!" 

Inlagt 2015-07-21 12:39 | Läst 3300 ggr. | Permalink
Man lägger väl skärpan på det som anses mest väsentligt? I det här fallet tydligen Laxå.
Dessutom har det ju en viss samklang med rubriksättningen. Utanför periferin.
Som i det här fallet ger en en väldigt smaklös bild.
Kanske gillade de som valde bilden att bryta mot våra normala uppfattningar om hur en bild bör se ut.
Samtidigt glömde de väl den goda smaken hemma den dagen.
Undrar vad den stackars lokalpolitikern tycker om porträttet av honom?
Vi är ju uppfödda med gyllene regler för vad som är god smak. Att bryta mot de reglerna är inte fel. Det kan ge oss något nytt som vi efter lite tillvänjning tar till oss.
Fast det kräver man gör det på ett genomtänkt och tilltalande sätt.
Där håller jag helt med dig om att man missat totalt i det här fallet. Man bröt mot alla gyllene regler men fick inte till något nyskapande. Bara en dålig bild.

Din egen bild på Roffe är klart bättre.
iPhone igen tydligen? Syns på skärpedjupet.
Tyvärr går det nog inte att skylla på sommarvikarier då fotografen jobbat på DN sedan 90-talet.
Alf Johansson 2015-07-21 14:18
Brukar sällan vara fotografen som väljer ut bilderna i tidningarna, kanske är bildredaktören sommarvikarie? ;)
ztenlund 2015-07-21 14:28
Visst, men bilderna kommer ju någonstans ifrån och här var det inte den vanligt förekommande fotografen "Privat". Du kan ju bläddra igenom bilderna upptill, där alla utom den på Shekarabi är tagna av DN-fotografen. Han försöker uppenbarligen konsekvent bryta mot "reglerna".

http://www.dn.se/nyheter/oron-vaxer-over-klyftorna-mellan-sma-och-stora-orter/
Fotografen hade helt klart en tanke med denna bild, "vi sticker till Laxå".
Genom att lägga skärpan på bakgrunden skiljer sig bilden från tusentals lokaltidningsbilden av standard 1A "Gubbe framför XX". Men det vore kanske kul att slippa gubben helt - de är ofta helt meningslösa att fotografera.
Svar från Benganbus 2015-07-21 16:46
Att ta bort gubben i bilden helt hade nog varit det bästa!
Å många tidningar är ju av typen nyhetstidningar, därav namnet! ;)
Då skulle kanske det här "konstnärliga" hos fotografen kan läggas på ett annat ställe, så inte fotografen blir huvudnumret! ;) Men om man som fotograf tycker, att man inte får komma fram med sin "fotografiska konstnärlighet", å kanske trixa till det som här, så bör man nog fundera på varför man då jobbar på Dagens Nyheter!
Var sak har nog sin plats liksom! ;)
B)
froderberg 2015-07-21 16:58
Att en gubbe hamnar i oskärpa är ju egentligen inget som helst problem, det är ju Laxå det handlar om och inte gubben. Det är ju inget "konstnärligt trixande" utan en mer intelligent bildlösning än att lägga skärpan på gubben.

Visst kanske man kan tänka sig helt andra bildlösningar, men detta kan vara den bästa bildlösningen utifrån förutsättningarna. Det vet vi ju inget om. Jag har själv jobbat som pressfotograf i flera år och ibland är man låst av en massa faktorer och får göra det bästa av situationen.
Bra bild, kritiken säger mera
Svar från Benganbus 2015-07-21 16:48
Säkert bra i ett annat sammanhang! ;)
B)
Jag tycker också att bilden är bra. Passar utmärkt med den suddiga gubben i periferin. Helt rätt sammanhang för en sån bild tycker jag. Förstår inte riktigt att man reagerar så inför bilden? Den är ju helt rätt som illustration till texten, vilket ju bilder i dagspressen brukar ha som uppgift. I ett annat sammanhang hade ju bilden blivit helt fel.
Jag minns en tid när färgbilder i dagstidningar alltid var urusla. Tänk om det inte är någon avsikt alls bakom gubbens suddighet? Fotografen har kanske förlitat sig på autofokus, som ibland blir helt fel.

Jag läste artikeln om Laxå fastän den var dyster. När jag var där för omkring trettio år sedan fanns det en liten glashytta i centrum. Jag har kvar några små pjäser vi köpte där. En bit från centrum fanns ett mycket bra kondis. Jag vill minnas att det också fanns en bra herrkonfektionsbutik i centrum, där jag köpte något sommarplagg. Och nu är hela rasket på väg ned i avgrunden! Man kan vara glad att det inte är där man bor.
Suck...
Inte undra på att dagens fotografi ser ut som den gör! ;)
Alla skall såklart få leva ut sina personliga fotokonstnärsbehov!
Även på jobbet! ;)
Och fångarnas kör sjunger med hela tiden, "Det är nyskapande, det är nyskapande...l"
Jag har missat skärpa då och då i femtio år!
Inte så mycket nyskapande i det , så tycker i alla fall jag! ;)
Suck...
B)
ztenlund 2015-07-21 19:42
Min Ricoh GR har en inbyggd konstnärsfunktion. Den aktiveras sporadiskt i dåligt ljus och fokuserar då på bakgrunden, trots att kameran indikerar att fokus ligger på förgrunden. Detta även om man valt en specifik fokuspunkt. Jag har förstått på Affe att Sony åtminstone tidigare hade en liknande, men mer utvecklad funktion, som var synnerligen konsekvent och som fungerade även i bra ljus. Tidigare har jag tänkt att det här nog är en brist som finns i och med att kontrastavkännande autofokussystem blir lurade ibland, men nu har jag så att säga sett ljuset! Detta är helt enkelt ännu en funktion för att hjälpa fotografen att bli en bättre sådan. Nu väntar jag bara på att det kommer en firmwareuppdatering som har "OOF* Shutter". En del kameror har ju en liknande funktion för leenden, så varför inte?

*Out Of Focus™
Jag läste artikeln med stort intresse och reagerade inte negativt på bilden. Nu då jag tittar närmare ser jag skärpesättningen som ett medvetet val. Det fanns nån bild med Rudolfsson helt skarp inne i artikeln tror jag mig minnas.

Rätt eller fel? OK enligt mig. Fast jag hade aldrig vågat lämna en sån bild ifrån mig.

Laxå är ju ett exempel av otaliga med svenska orter som tynar bort. Dom hade fabrik som gjorde isoleringsmaterial en gång i tiden. Och en hel del andra industrier. Sen dog det mesta ut. Innan dom rev ett antal trevåningshus såg det för jävligt ut. Vandaler förstörde det som kunnat stå kvar ett par decennier med måttlig omvårdnad.

PS Minns också motsatt skärpeteknik, Jane Fonda, 65+, plåtad med grym skärpa där varje antydan till skrynkla framträdde med 3-D effekt. DN eller SvD, minns inte vilken.
Bilden gjorde mig intresserad, dels av bilden och fotografen...och dels av att läsa vidare artikeln. Tre flugor i en smäll? Jag tror nog att den här bilden valdes ut med omsorg...?
Svar från Benganbus 2015-07-21 21:27
Jag tror att det e sommar, och då finns det en "frihet" som inte finns under övrig tid!
Chefen e på semester! :)
Å då kan man testa gränserna! Å göra nå't nytt och spännande!
Fast jag vet ändå inte om det e så fantastiskt nytt och spännande....!? ;)
Tror och tycker jag i alla fall! :)
B)
Martin Parr tar en del sånna bilder, fast med mer av personen i förgrunden med i bilden. Någon slags insperation därifrån kanske?

http://www.magnumphotos.com/C.aspx?VP3=SearchResult&VBID=2K1HZOQHGPV8SQ
Svar från Benganbus 2015-07-22 09:37
Tack för länk!
Å en intressant länk!
Men, ursäkta, jag tycker att vissa av Parrs bilder från Benidorm påminner om amatörtelefotobilder... ;)
Eller er'e bara jag som tycker det?
/B(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg