Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2860 / Moderna tider, att chatta med DN! Om man har gott om tid! * Uppdaterat! ;)


Framtiden e här, för när man skall adressändra tex en tidning, så kan man göra det via en chatt!  De e klart, man kan själv ändra adressen på sitt DN-konto, men ibland så fastnar det hela på nå't sätt i maskinen, och man behöver hjälp, och då står det på sidan"chatta gärna med DN!"

Så efter en chatt i förra veckan fick vi ingen DN i dag! Så efter en ny chatt i dag, "så hade det blivit nå't fel", så nu får vi tillbaka tidningen först på onsdag förhppningsvis!
För chatten skall ha ändrat till det rätta nu! Fast det syns inte på mitt konto ännu!
Det tar också tid sa chatten!

Totalt så har det här chattandet tagit c:a två till tre timmar, utan att jag säkert vet om det e rätt!

När jag ringde Sörmlands Nyheter, så löstes samma ärende på c:a trettio sekunder, via telefon!
Men Ok, jag e inte helt bakom, jag vet att den här chattfunktionen e billigare för en tidning! En person kan sköta flera ärenden samtidigt! Kallas för multitasking! Inte effektivt, men billigt!  ;) 

När jag får ett SMS numera till min telefon, så ringer jag upp direkt, se'n e ärendet klart!
Mycket omodernt, men mycket, mycket effektivt! ;)
(Å när jag jobbade, så skippade man ofta mail i vissa lägen, det tog för många vändor av mailet innan man fattade varandra)  

/Bengan

Ps. Fick ett mail efter att jag chattat med DN i dag morse/söndag!

Hej!
Härmed bekräftas att vi har registrerat din tillfälliga adressändring enligt önskemål.
DN kommer att levereras till  Idre från och med 2015-06-13 och kommer åter den 2015-06-17. Läs villkoren för tillfällig adressändring här.

Fortfarande samma felaktiga datum!
Måste ringa till Anders i Idre och förklara varför dom får våran DN! Obs, jag ringer honom! :) Se'n får jag försöka få kontakt med chatten på DN igen!
Och det e nya chattare varje gång har jag märkt! 

Del 2! Fortsättning!

Chatten va stängd, 19.15, den enda möjligheten som fanns de va att sända ett mail! Suck!
Så nu får vi se vad som händer, och när det händer nå't! 

Å visst blir det mer jobb med internet? :)
Men de e kanske fler jobb Löfven menar? Postat 2015-06-14 16:42 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2859 / Tack för den länken Affe! :)

Hade tänkt lägga mig tidigt i kväll efter dagens äventyr ute i trädgården! Trädgårdsarbete tar i värmen! Tänkte bara kolla e-posten litet först, och hittade ett mail från Affe med en länk till Joe Bonamassa! Och började såklart kolla litet på You Tube på Bonamassa! Och där satt jag nå'n timme! :)

Det här va den sista låten jag lyssnade på!
https://www.youtube.com/watch?v=Z3_GOk36JD0

Hur som helst, tack i alla fall för tips Affe,
trots att nattsömnen blev litet störd! ;)

God natt!
BenganPostat 2015-06-13 23:34 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2858 / En eloge åt den här kameran! Eller respekt som man säger numera!

För att visa att jag inte e helt bakom, och bara fotar analogt och bara snackar om gamla objektiv från 1930-talet, så kommer här några tillägg till min CV!

Det handlar om en digitalkamera! Jag har haft den här kameran några år nu, och den funkar mycket bra! I alla fall för mina behov! Nå'n kan väl kanske tycka att kameran e litet begränsande, och så har det kommit nya modeller! Bättre och förbättrade modeller! Men jag har kollat på de nya modellerna och jag behöver inte de här förbättringarna, så jag sitter nöjd! Antikonsumist liksom! ;)

.

Och det här va ändå den här kameratypen jag hade ylat om ända sedan det digitala kom! "Varför gör ingen en digitalkamera som ser ut som en riktig kamera?" Och fick såklart mothugg! "De e nya tider nu Bengan, de moderna kamerorna behöver inte se ut som gamla dinosaurier! Nya tider! Häng med Bengan!"

Men som tur va så va jag inte helt ensam, för det va nå'n som inte bara lyssnade på fångarnas kör, utan även på några små röster! Fritänkaren Fuji hade hört våra små nödrop på en liten M Leicaliknande kamera! Och man gick ännu litet längre, sannolikt med tanke på mitt ständiga objektivbytande hela tiden, man satte en fast optik på kameran! En Dogmakamera liksom!
"Nu får du fota i stället för att hålla på och byta optik hela tiden" sa nå'n, fast på japanska!

Men för att vara litet Ove, ni vet han som tycker det va bättre förr, så gillar jag min Fuji X100! Jag har ännu inte hittat de där problemen på min X100 som gör att jag måste byta till nå'n av de nya X100-modellerna! ;)

Så nu håller jag bara tummarna för att min X100 håller i många år till!

/Bengan

Ps. En Fuji X100 bild!  Straight Photography!Postat 2015-06-13 13:28 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2857 / Ungdomar! Här snackar vi om ett riktigt objektiv! Till både Leica och Contax!

Och nu kommer historia! :)
Å jag tar det i stora drag, och det gäller småbildkameran! Leica va en av de kameror som startade det hela, och använde 35 mm kino-film i en liten fotoapparat! Och Max Berek gjorde ett objektiv till den kameran! Objektivet hade litet olika namn i början, men i produktion så blev det Elmar!

Men Carl Zeiss lurade i vassen, och när man ser att det här funkar med den lilla kameran, så bestämmer man sig för att också vara med i leken! Så kommer Contax I, en universalkamera med en normaloptik på 1,5/5 cm! 

I början så såldes den här optiken dåligt eller inte alls, ingen trodde på att det gick att göra en sådan här fungerande ljustark optik utan antireflexbehandling!

Men efter ett tag så började man förstå att det här va en banbrytande konstruktion, som fungerade både på kvällen och ute på stranden! Då blev optiken även intressant även för Leicaägare, som kunde beställa Sonnarer i Leicafattning! Men det kostade! 

.

Så ville man glänsa litet, så hade man en Sonnar 1,5:a på sin Leica! Och 1936 så uppfann Zeiss även en antireflexbehandling som kunde anpassas till objektivproduktionen, och då blev bla. Sonnar 1,5:an ännu mycket bättre! 

Tyvärr för de andra objektivtillverkarna, så va den här antireflexbehandlingen, eller T-belag som den heter, ett Zeisspatent!

Och så här höll det på i c:a tio år, tills Zeiss blev tvingad att släppa patentet! Och det första som hände när det här patentet va fritt, det var att Canon och Nikon mfl. direkt kopierade Sonnarkonstruktionen 1,5/5 cm i sina normaler med antireflexbehandling! Leica blev inte klar med något liknande förrän 1952 med sin Summicron! Summicron 50 mm som va en Summitar, där man nu kunnat sära på några linser med hjälp av antireflexbehandling!

.

Så för att snacka om objektiv, så e nog ett Sonnar 1,5/5 cm, förkrigsmodellen, ett av de mest spännande objektiv som man kan ha på sin M Leica! :)
(Den nya Sonnaren 1,5/50 mm ZM, är en helt annan sak)

Och skärpan från 1930-talet, räcker gott och väl ännu in på 2000-talet! Det va mycket bra gjort Ludvig Bertele!

Men självklart har objektivtekniken gått framåt sedan 1930-talet, det har kommit mängder av nya glassorter att använda, man använder kraftfulla datorer som beräknar det hela, och maskiner som nästan tillverkar hela objektivet och allt blir knivskarpt!

Men det hjälper inte hela vägen för den som kan sin fotohistoria! Och fotovänner, som vanligt ".....there is more to photographic imagery than super sharpness and the best possible lens test results"!

Ha nu en fin fredagskväll!

/BenganPostat 2015-06-12 21:22 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2855 / Egensinniga objektivtillverkare till Leica! Cosina!

Fast numera e nog inte så många objektivtillverkare egensinniga! För det e svårt, i alla fall ekonomiskt svårt, att ligga på sidan om! Och vad gäller Cosina och kvalitet,  så va man inte känd som någon seriös objektivtillverkare före sin egen RF-kamera och medföljande objektivserie heller!

.

Men med Cosina/Voigtländer kom det en del intressanta objektiv, och bra objektiv, till rimliga priser, som även passar Leica som sagt! En optik, som väckte undran, va en 40 mm optik på 1,4! Optiken kom i både MC och SC! Multi Coated och Single Coated! Varför SC då!

Så här förklarar Stephen Gandy det på sin hemsida; "The 40/1.4 S.C. stands for "Single Coated". Why you ask? Because there is more to photographic imagery than super sharpness and the best possible lens test results. To quote Cosina's President Mr. Kobayashi "The 40/1.4 SC lens was produced for those who believe single coated lenses give more beautiful imagery in Black and White." Some Japanese photogs prefer the imagery of single coated lenses to multi-coated lenses, and so this limited edition version of 500 40/1.4 S.C. lenses. The first production run of the single coated 40/1.4 was a quick sell out in the Japanese home market."

Den här raden gillar jag: "Because there is more to photographic imagery than super sharpness and the best possible lens test results"!


Krister

Och jag e nöjd med optiken! Fotat på en skakig tunnelbana! 

.

Det enda jag kan ha nå'n synpunkt på, de e väl att det e en fast bajonettfattning på optiken, tycker en gänga hade varit bättre, som här på 1,9/28 mm, då kan objektiven även användas på en gängleica!

/Bengan

Ps. Tidig utgång idag med Roffe, för idag blir det varmt!Postat 2015-06-12 07:54 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa 

Tidigare blogginlägg