Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2857 / Ungdomar! Här snackar vi om ett riktigt objektiv! Till både Leica och Contax!

Och nu kommer historia! :)
Å jag tar det i stora drag, och det gäller småbildkameran! Leica va en av de kameror som startade det hela, och använde 35 mm kino-film i en liten fotoapparat! Och Max Berek gjorde ett objektiv till den kameran! Objektivet hade litet olika namn i början, men i produktion så blev det Elmar!

Men Carl Zeiss lurade i vassen, och när man ser att det här funkar med den lilla kameran, så bestämmer man sig för att också vara med i leken! Så kommer Contax I, en universalkamera med en normaloptik på 1,5/5 cm! 

I början så såldes den här optiken dåligt eller inte alls, ingen trodde på att det gick att göra en sådan här fungerande ljustark optik utan antireflexbehandling!

Men efter ett tag så började man förstå att det här va en banbrytande konstruktion, som fungerade både på kvällen och ute på stranden! Då blev optiken även intressant även för Leicaägare, som kunde beställa Sonnarer i Leicafattning! Men det kostade! 

.

Så ville man glänsa litet, så hade man en Sonnar 1,5:a på sin Leica! Och 1936 så uppfann Zeiss även en antireflexbehandling som kunde anpassas till objektivproduktionen, och då blev bla. Sonnar 1,5:an ännu mycket bättre! 

Tyvärr för de andra objektivtillverkarna, så va den här antireflexbehandlingen, eller T-belag som den heter, ett Zeisspatent!

Och så här höll det på i c:a tio år, tills Zeiss blev tvingad att släppa patentet! Och det första som hände när det här patentet va fritt, det var att Canon och Nikon mfl. direkt kopierade Sonnarkonstruktionen 1,5/5 cm i sina normaler med antireflexbehandling! Leica blev inte klar med något liknande förrän 1952 med sin Summicron! Summicron 50 mm som va en Summitar, där man nu kunnat sära på några linser med hjälp av antireflexbehandling!

.

Så för att snacka om objektiv, så e nog ett Sonnar 1,5/5 cm, förkrigsmodellen, ett av de mest spännande objektiv som man kan ha på sin M Leica! :)
(Den nya Sonnaren 1,5/50 mm ZM, är en helt annan sak)

Och skärpan från 1930-talet, räcker gott och väl ännu in på 2000-talet! Det va mycket bra gjort Ludvig Bertele!

Men självklart har objektivtekniken gått framåt sedan 1930-talet, det har kommit mängder av nya glassorter att använda, man använder kraftfulla datorer som beräknar det hela, och maskiner som nästan tillverkar hela objektivet och allt blir knivskarpt!

Men det hjälper inte hela vägen för den som kan sin fotohistoria! Och fotovänner, som vanligt ".....there is more to photographic imagery than super sharpness and the best possible lens test results"!

Ha nu en fin fredagskväll!

/Bengan

Inlagt 2015-06-12 21:22 | Läst 1787 ggr. | Permalink(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg