Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2855 / Egensinniga objektivtillverkare till Leica! Cosina!

Fast numera e nog inte så många objektivtillverkare egensinniga! För det e svårt, i alla fall ekonomiskt svårt, att ligga på sidan om! Och vad gäller Cosina och kvalitet,  så va man inte känd som någon seriös objektivtillverkare före sin egen RF-kamera och medföljande objektivserie heller!

.

Men med Cosina/Voigtländer kom det en del intressanta objektiv, och bra objektiv, till rimliga priser, som även passar Leica som sagt! En optik, som väckte undran, va en 40 mm optik på 1,4! Optiken kom i både MC och SC! Multi Coated och Single Coated! Varför SC då!

Så här förklarar Stephen Gandy det på sin hemsida; "The 40/1.4 S.C. stands for "Single Coated". Why you ask? Because there is more to photographic imagery than super sharpness and the best possible lens test results. To quote Cosina's President Mr. Kobayashi "The 40/1.4 SC lens was produced for those who believe single coated lenses give more beautiful imagery in Black and White." Some Japanese photogs prefer the imagery of single coated lenses to multi-coated lenses, and so this limited edition version of 500 40/1.4 S.C. lenses. The first production run of the single coated 40/1.4 was a quick sell out in the Japanese home market."

Den här raden gillar jag: "Because there is more to photographic imagery than super sharpness and the best possible lens test results"!


Krister

Och jag e nöjd med optiken! Fotat på en skakig tunnelbana! 

.

Det enda jag kan ha nå'n synpunkt på, de e väl att det e en fast bajonettfattning på optiken, tycker en gänga hade varit bättre, som här på 1,9/28 mm, då kan objektiven även användas på en gängleica!

/Bengan

Ps. Tidig utgång idag med Roffe, för idag blir det varmt!

Inlagt 2015-06-12 07:54 | Läst 1963 ggr. | Permalink
Hej! Jag har en samling Cosina-Voigtländer: 5,6/12mm, 4,5/15mm, 1,9/28mm, 2,8/40mm, 1,4/40mmSC och 3,5/90mm. Den sistnämnda ingick i tidningen FOTO´s 10 skarpaste som de testat. Behöver jag nämna att jag är mycket nöjd. En annan outsider är MS Optical i Japan med Perar 21mm, 24mm, 28mm och 35mm, samt Apoqualia 50mm och sist men inte minst Sonnetar 1,1/50mm. MS Optical tillverkas för hand, endast i ytterst små serier jämfört med Cosina-Voigtländer. Perar-linserna är av pannkaksmodell, och då med en helt ny standard för vad som kallas pannkaka i linsvärlden. Googla så får Du veta mer.
Svar från Benganbus 2015-06-12 12:35
Har tidigare kollat in hos MS-Optical med Mr Miyazaki!
Och med ett skrivbord som jag känner igen! :)

Kollade nyss på testen av Voigtländer APO-Lanthar 90 mm 3,5!
Ett oerhört bra objektiv, skriver man, kanske aningen bättre skärpa än Leica! :)
Och 28 mm 1,9 e jag mycket nöjd med!
/B
Jag tycker din bild på Krister visar precis det jag har svårt för med nämnda glugg, den har ganska (för att vara diplomatisk) nervös bakgrundsoskärpa. En egenskap den delar med Summicron 40:an för övrigt.
-affe
Svar från Benganbus 2015-06-12 12:36
Så blir'e bara på Tunnelbanan! ;)
/B
Voigtländers mest "Leica-lika" optik vad gäller mjukhet/mildhet i bakgrundsoskärpa är defenitivt deras ljusstarka 35mm asph Nokton med ljusstyrka 1,2. Hade en sån men sålde den då jag tyckte den var alltför stor och klumpig (skymde dessutom sökarbildens ena hörn). Fungerade skapligt på 1,2 och utmärkt på 1,4-1,7. Även de äkta Heliarerna av några varianter de tagit fram är fina med snygg "bokeh". Liknar mycket Vivitars macro 55mm/2,8 för SLR som jag också tror är en konstruktion som sneglat på Heliar-formulan.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg