Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2483 / Om man skall snacka i klartext alltså, om en författare skulle göra som de flesta av oss fotografer...

 

 

Kom att tänka litet när jag läste några ord som Sune Jonsson sagt, och som jag citerade i förra bloggen, här är en del av det, "Det räcker egentligen inte med att fotografen har ämnen...."

Eller som Sune säger,
"Fotografin måste vara en vital funktion av den som utövar den. Det är ingen självklarhet inom detta exploateringsstyrda och komplextyngda medium, som regleras av tydlig opportunism både kommersiellt och konstnärligt. God fotografi blir alltid till i den enkla punkt, där man själv står som människa. Det betyder att objektiven endast är en förlängning och fördjupning av fotografens personliga sätt att se och skapa relationer till omvärlden. Det räcker egentligen inte med att han har ämnen. Ämnena måste vara en del av fotografen själv. Helst bör han röra sig vant och verserat som en gammal sockenbo inom sitt eget stoff, inom sina egna upplevelser"

Tror Sune har en viktig punkt här! Nu fotograferar kanske de flesta utan någon större mening, för det e så lätt att göra så numera, att fota utan nå'n större mening alltså, utan man delar mest med sig i stället! De e kanske det nya sättet att fotografera! Å vem gör inte det! Delar med sig alltså! Å det här att dela med sig räcker säkert för de flesta, och är ett trevligt sätt att umgås på! Att dela med sig låter generöst också! Och man får många vänner! :)

Men ett problem, om man nu tycker att det kan vara ett problem, kan kanske vara att man nog ändå blir otränad att "se på bilder", även om det e många bilder man ser hela tiden! För att lära sig vad en ev kvalitet e på en bild, då räcker det nog inte att bara titta på många bilder hela tiden...
Tror jag!

 

 

Och om man skall ta det från den andra sidan, den fotograf som grottar in sig i sitt ämne, lägger ned tid på ett fotoprojekt, och förväntar sig att tittarna också skall ta tid att begrunda ämnet eller bilderna, den har det nog svårt idag! Svårare än förr i alla fall!

Så här är vi nu! Alla är fotografer! Och alla är kritiker! Och alla e nog litet osäkra på vägen! Å inte många har någon "bildutbildning"!  Å andra sidan  det kanske inte behövs någon utbildning? De e kanske så det e! Men alla har bråttom i alla fall! Å det här "Less is More" e nog ganska fel numera! ;)

Och det som verkar ge mest eller imponerar mest, tyvärr, tycker jag i alla fall, det är nog en stor kameraväska och många, många bilder från semesterfotoresor! "Vilka fina resor du har varit på! Och vilka fina kameror du har!! ;) Så vi e inne i en ny tid! En modernare tid! Även om resor och kameror varit hyffsat säkra kort tidigare, så det som tillkommit e mängden och tempot!  "De e mycke nu"! ;)

Men jag tror ändå att man skall forsöka ta det litet lugnare i fotandet, och fördjupa sig i ett ämne ett tag! Om man vill märkas litet extra i sitt fotande! Och fota i ett ämne man gillar och känner till! (Som Sune säger)

Och det här tangerar nog även frågan varför många tidningar gör sig av med fotografer, och i stället "hyr" in fotografer på sta'n! Det funkar bra numera, och det e mest yrkesfotograferna som reagerar, för kunderna tycker det e tillräckligt bra bilder ändå! Så varför klaga! ;)

/Bengan

Ps. Skyll på Sune Jonsson om det e nå't! :)

 Postat 2015-01-19 13:16 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2482 / Igår va vi i Trosa på Hannah's kafe! Och se'n Sune Jonsson och Album!

 

 

 

Hannah's e ett litet och trevligt kafe som jag inte vill berätta om var det ligger i Trosa! För det e väldigt litet och har inte så många sittplatser nu på vintern! Vi hade tur, just när vi kom in, så skulle ett annat par gå! Och det blev en stor latte med en smarrig smörgås! Man får ofta vänta några minuter för man gör i ordning smörgåsarna på direkten! Se'n satt vi där och småpratade och tittade varandra i ögonen min fru och jag!

Efter Hannah's så gick vi skilda vägar ett litet tag, det var en heminredningsbutik som var intressant för hen, medans jag satte mig på Biblan med Sune Jonssons bok Album i famnen!

Sune Jonsson: "Fotografin måste vara en vital funktion av den som utövar den. Det är ingen självklarhet inom detta exploateringsstyrda och komplextyngda medium, som regleras av tydlig opportunism både kommersiellt och konstnärligt. God fotografi blir alltid till i den enkla punkt, där man själv står som människa. Det betyder att objektiven endast är en förlängning och fördjupning av fotografens personliga sätt att se och skapa relationer till omvärlden. Det räcker egentligen inte med att han har ämnen. Ämnena måste vara en del av fotografen själv. Helst bör han röra sig vant och verserat som en gammal sockenbo inom sitt eget stoff, inom sina egna upplevelser."

....Det räcker egentligen inte med att fotografen har ämnen....

 
Och jag kan helt hålla med om vad någon annan sagt,
"Sune Jonsson är för fotografin vad Ivar Lo Johansson är för litteraturen!"

Annars inget nytt än att jag hittat en rulle Ilford HP4 i kylen, tror jag köpte den på Sergelfoto en gång billigt, för den va redan då utgången! :)

/Bengan

 

 

 

 

 

 Postat 2015-01-18 18:32 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2481 / Analogt e nog en annan typ av fotografi!

 

Vi va två i köket i kväll som fixade middagen från Linas matkasse! Det e kul och går fortare då om man e två! Och mitt i matlagningröran så tog jag flera bilder med Fuji X100, och tänkte lägga upp några av de här bilderna i bloggen senare! De va mycket grönsaker och fina färger i bilderna så det kunde bli fint, och så tänkte jag också berätta om receptet! Men när vi ätit klart och jag sätter mig vid datorn så kommer tankarna, va f-n håller jag på med!!

Nu kommer ingen ytterligare beskrivning på mina funderingar om det här, utan jag öppnade upp PS 7.0 och fixade till en bild från en negativremsa som jag framkallade i går! En analog bild alltså! Fixandet i PS tog väl en tjugo minuter! Å det här kändes bättre på något konstigt sätt!

 


Nog om detta! Å här e bilden! Mats Adsten på Tårtan!
Leica M2 med 1,5/5cm på full öppning och Tri-X!
Mycket, mycket otidsenligt alltså! ;)

God kväll!
/Bengan

 Postat 2015-01-17 21:07 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2480 / Ett Snaps från Fotomässan 2014

 

Tiden går, och för ett tag sedan, förra året alltså, så va det en fotomässa i Stockholm! Och jag hade några bilder hängande på en utställningsvägg på mässan! Men mest intressant de va nog alla människor man träffar! Både människor från Fotosidan och andra! Tänkte också att jag skulle hinna gå runt och fota på mässan, men det blev inte så mycket tid över till det! Då man skall fota på en mässa då e det nog bättre att bara vara besökare, för då e man litet "friare"!  Men hur som helst, mässan va kul, intressant och mycket trevlig!

/Bengan

http://sv.wikipedia.org/wiki/Inta_Ruka

 Postat 2015-01-17 09:47 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2479 / Att vara ensam i sina egna tankar, kan kännas bra ibland!


Jag har fjällvandrat en del, även vandrat ensam, och då tycker nog nå'n att så skall man inte göra! Jag har även åkt skridsko ensam på okända isar, cyklat sena kvällar genom bostadsområden som man knappt vill gå igenom på dagen, nu e det här inte så farligt som det låter, och sådana här saker går ofta bra med litet sunt förnuft, vad sunt förnuft nu är! ;)

Vad gäller fjällvandringar, så har man bara litet fjällvett, vad det nu är, så kan det vara skönt att få vara ensam ett tag, även på fjället! ;)

Jag har även åkt skidor ensam på fjället i -30 i januari, fast det va inte så skönt efter ett tag, och hade det hänt nå't, så hade det varit ännu oskönare! Så nu vet jag det! Kalla det erfarenhet! Tror det här är en del av livet, att pröva saker! I verkligheten alltså! För först då vet man!
En karta e bara en ungefärlig bild av en tänkt verklighet! 

I går kväll så va jag ensam i regnet och blåsten! Ok inte helt ensam, för Roffe va såklart med! :) Roffe behövde gå ut en vända innan sänggåendet! Men vi va ganska ensamma, dels pga vädret, och så va det även nyhetstid på Tv! Det regnade och blåste i Gnesta, men med bra kläder, och med broddar på skorna, så gick det utmärkt att gå runt på blankisen i över en timme! När vindbyarna kom så kollade jag upp var jag stod i förhållande till nå't större träd, för jag såg avbrutna grenar på marken här och var! Roffe hade också regnkläder såklart! Och han har inbyggda broddar, men han halkade ändå då och då, för det va halt!

Och det e faktiskt ganska skönt att få gå i egna tankar ibland, för då kan man tänka hela tankar ända ut! :) 

 Idag fortsätter jag med att fota med Leica M A (Leica M Analog) och en Jupiter-3 eller Sonnar! Basic liksom! Utan exponeringsmätare! Å vad skall det här vara bra för, undrar säkert någon ungdomlig framstegstekniker! ;) Det blir som att gå i fjällen utan karta och kompass, också det litet basic, men ofta spännande och intressant och att upptäcka att det går att göra så!  ;)

Nu er'e snart dags för Roffe och mig att upptäcka en ny dag! Roffe e bra på det här dagsupptäckandet, så det e bara för mig att hänga på och lära!

/Bengan

Snart, sa jag bara Roffe.....

 

 

 Postat 2015-01-16 08:43 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg