Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2358 / Fotohistoriska begrepp, Rosenlundare!

 

Stormen kommer..

De e bra att kunna sin historia! Även sin fotohistoria! Och om någon säger att man fotograferar som en Rosenlundare, så vad betyder då det? Och var kommer ordet ifrån? Rosenlundare?

Rosenlunds sjukhus i Stockholm öppnade år 1887 som Maria Magdalena församlings och Katarina församlings gemensamma fattighus, Södra fattighuset (Södermalms fattighus), som med tiden blev Rosenlunds ålderdomshem!

Så att fota som en Rosenlundare, det menas att man fotar litet gammaldags, eller ålderdomligt, eller inte så modernt eller nydanande precis, kanske även pictorialistiskt, man fotar som en målare kanske man kan säga för att vidga begreppet litet!

Å det bor nog en Rosenlundare i oss alla! ;)

Så nu vet ni det! Var ordet kommer ifrån alltså! 

/Bengan

 

Grövelsjön

 Postat 2014-10-05 20:49 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2356 / Är näraliggande fotoobjekt svårare att hitta?

 

 Sparta BK 1964

Jag tänker på hur vi gärna reser iväg för att komma hem och visa allt fantastiskt vi sett och upplevt! Men om man nu tänker göra ett djupare reportage, som kanske sätter ett avtryck, så är nog de här tillfälliga besöken inget att förorda! Man känner inte kulturen eller miljön på platsen, man rör sig ofta bara där alla andra har rört sig med kameran, så det blir bara upprepningsbilder!

Men ett litet resereportage kan det såklart bli! Här var jag! ;)
Sådana här "resereportage" kan man även göra hemifrån såklart!
Här e jag på den lokala krogen på kvällen! ;)

Jag tror att för att "göra" bilder som ger avtryck, inte bara för stunden, om man nu vill göra bilder som inte bara gillas för stunden, så måste det till något mer än bara ta en vecka i Rom eller ta några selfies i närområdet!

Och det svåra kanske e att gräva litet djupare där du är, trots att man tycker att hemmavid finns väl inget att fota, eller folk känner ju mig här!

Men fördelen med att fota där man är, de e att man ofta känner kulturen och miljön och människor!
Sedan är det bara att våga litet också hemmavid!
Och det är nog det som är det svåra!

/Bengan

 Postat 2014-10-04 09:42 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2356 / Porträtt på en perrong!

 


Jag va nere på perrongen till regionaltåget i förra veckan. I en väntkur satt några män, en av männen kände jag sedan tidigare, han sitter ofta där. Vi samtalade en stund, efter ett tag sade den andre mannen, "kan du ta en bild på mig?"  " Jovisst kan jag göra det", sa jag.

/Bengan

 Postat 2014-10-03 20:04 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2355 / Vandring vid havet och ett bra fik! Ett mycket bra fik!!

 

Vi tog några vandringsdagar i Skåne i veckan! Det e ofta en fin tid i södra Skåne på senhösten, lugnt och litet avvaktande inför en annan årstid. Och turistsäsongen är över, det märkte vi när vi bokade en B&B för några dagar! De flesta B&B-ställen va redan stängda! Men det finns alltid nå't öppet, och får man sedan hyffsat väder så kan det bli fina vandringar vid havet den här tiden! Och man får tid för samtal! Relationer mår bra av ostörda samtal!

 

Vi bodde i Borrby och gjorde våra utflykter därifrån! Första dagen till Stenshuvud via stranden! Och nästa dag till Ale stenar för att sedan fortsätta en bit på Skåneleden uppe på sandåsen, och sedan ett nostalgiskt dagsavslut den tredje dagen nere på Falsterbonäset!

Vi har under en tjugofem till trettio års tid varit nere i Falsterbo på våren och hösten! Det vi märkte, det är att det har förändras en del på Näset! Men flyttfåglarna finns i alla fall kvar!

 

Å så fort det e en sandstrand, som här nu vid Stenshuvud, så skall någon gå barfota! Men så har det varit i en dryga fyrtio år nu! :) 

Å han Lundell har visst flyttat hit, vi mötte honom i alla fall på stranden vid Stenshuvud.

 

Å går man en bit på Skåneleden förbi Ale stenar, så ser det ut så här! Hänförande utsikt! Och det är bra hangvindar här, det såg vi på några vråkar!

 

Leden kan även se ut så här!

 

Å ofta e det havsutsikt, här e det riktning mot Ystad!

 

Vad gäller Ale stenar, så e det ganska folktomt så här års! Man kan få gå i sina egna tankar och fundera på vad den här stensättningen är och betyder!

 

Och så fort det blir en ny strand, som här på Sandhammaren, så skall nå'n gå barfota igen! :)

 

Å det räcker inte med att bara gå i sanden!

 

Å långt före också! Hallåååå!!

Men det är skönt att gå på en havsstrand den här tiden, vare sig man e barfota eller skodd, man kan gå i sina egna tankar, eller gå tillsammans och samtala! Vi brukar kalla det för föryngringsdagar vid havet! ;)

 

 

Å vid nästa strandanhalt, vid Skanör, så ser man bron!

 

Måkläppen e en lång sandrevel vid Falsterbo fyr, som säkert de flesta vet, och den e speciell då den förändras hela tiden! När vi va här för en trettio år sedan så kunde man gå runt spetsen på udden vid Golfbanan, å se'n va det en bit vatten ut till Måkläppen!

Några år senare gick det att gå hyffsat torrskodd ut på kläppen! Numera har både stranden växt ut och Måkläppen har blivit större och hänger numera ihop med stranden på flera ställen! Å förr så gick det att gå ut en bit på kläppen innan man såg tillträdesförbuden, nu står markeringar och förbudsskyltar mycket närmare fyren inne på Terra firma! 

 

 

Den dagen vi va i Falsterbo så duggande det en aning, då sitter fåglarna och kurar i nå'n buske eller i nå't träd och väntar på sol, termik och rätt vind! Men man kan se fåglar ändå! Å det va mycker fina fågelbilder i det här bildspelet ute vid fyren! 

Men när det e sol och då termik och sedan nordliga vindar här ute på Näset, så kan man få se ett antal rovfåglar liggande i samma termikblåsa för att vinna höjd inför glidflykten över sundet! Det är en spännande och säregen upplevelse att få se det!

 

Efter några timmar på stranden, så passar en lunchsoppa i klubbhusrestaurangen på Falsterbo golfbana bra!

 

Å så va det fikat och fiket!

När vi åkte hem från den förra utflykten, den i Vadstena, så "hittade" vi ett fik i Väderstad! Å de va inga dåliga grejer!

Nu när vi åkte till Skåne, så va första stoppet i Väderstad såklart, och det va samma sak på hemvägen! Då fattar ni va! Jag vill nog påstå, att det här Centralkonditoriet i Väderstad, slår det mesta vad gäller fikaställen! Ursäkta mig alla hyffsat bra fikaställen både i Stockholm och Gnesta!

 

Och att göra ett stopp i Väderstad när man åker typ mellan Stockholm och Malmö på E4:an de  e ganska lätt, för efter att man kört av mot Väderstad så e det bara två till tre minuters körväg rakt fram till samhället och Centralkonditoriet! Inget kringlande alltså! Å en fin parkering!

Å ägg och ansjovis-macka på hålkaka! Eller en ostmacka på hålkaka! Med en dubbel espresso-latte till det! Å så finns det bullar å sånt!! Och hembakt bröd! Å en massa, massa annat! Kolla på bilden här!
Å allt till hyffsade priser!

 

Så här ser Konditoriet ut i Väderstad! Två till tre minuters körväg från E-4:an alltså!

 

Å det e inte bara ett fik på undervåningen, eller i trädgården på sommaren, utan det finns även sittplatser på ovanvåningen, som här!

Och varför jag skriver så här positivt om Centralkonditoriet, det e inte för att det e släktingar eller vänner som har det här stället, utan för att det här fikastället e bra helt enkelt! Mycket bra!!

Så vare slut med den här lilla höstreseberättelsen! 

/Bengan

 

 

 Postat 2014-10-02 20:37 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 

Tidigare blogginlägg