Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2358 / Fotohistoriska begrepp, Rosenlundare!

 

Stormen kommer..

De e bra att kunna sin historia! Även sin fotohistoria! Och om någon säger att man fotograferar som en Rosenlundare, så vad betyder då det? Och var kommer ordet ifrån? Rosenlundare?

Rosenlunds sjukhus i Stockholm öppnade år 1887 som Maria Magdalena församlings och Katarina församlings gemensamma fattighus, Södra fattighuset (Södermalms fattighus), som med tiden blev Rosenlunds ålderdomshem!

Så att fota som en Rosenlundare, det menas att man fotar litet gammaldags, eller ålderdomligt, eller inte så modernt eller nydanande precis, kanske även pictorialistiskt, man fotar som en målare kanske man kan säga för att vidga begreppet litet!

Å det bor nog en Rosenlundare i oss alla! ;)

Så nu vet ni det! Var ordet kommer ifrån alltså! 

/Bengan

 

Grövelsjön

 

Inlagt 2014-10-05 20:49 | Läst 2176 ggr. | Permalink
Roselund ja. Björkar i sidobelyst snölandskap, skarp och strikt komponerad med alla valörer representerade, sedan bedömd enligt formel 2K+T/3 och fototävlingen var vunnen ;–)
Det är väl tur att fotografin upprätthåller traditionen att bilder ska (eller i alla fall kan) vara vackra. Dagens måleri har inte mycket ambitioner i den riktningen. Fast här i Canada är vackra målningar gångbara, även när de är moderna. Roligt att se att du bemästrar konsten att ta vackra bilder i färg :-)
Så äntligen fick jag svar på vad en Rosenlundare är! Tack! :-)

Hälsar
Eva(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg