Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2355 / Vandring vid havet och ett bra fik! Ett mycket bra fik!!

 

Vi tog några vandringsdagar i Skåne i veckan! Det e ofta en fin tid i södra Skåne på senhösten, lugnt och litet avvaktande inför en annan årstid. Och turistsäsongen är över, det märkte vi när vi bokade en B&B för några dagar! De flesta B&B-ställen va redan stängda! Men det finns alltid nå't öppet, och får man sedan hyffsat väder så kan det bli fina vandringar vid havet den här tiden! Och man får tid för samtal! Relationer mår bra av ostörda samtal!

 

Vi bodde i Borrby och gjorde våra utflykter därifrån! Första dagen till Stenshuvud via stranden! Och nästa dag till Ale stenar för att sedan fortsätta en bit på Skåneleden uppe på sandåsen, och sedan ett nostalgiskt dagsavslut den tredje dagen nere på Falsterbonäset!

Vi har under en tjugofem till trettio års tid varit nere i Falsterbo på våren och hösten! Det vi märkte, det är att det har förändras en del på Näset! Men flyttfåglarna finns i alla fall kvar!

 

Å så fort det e en sandstrand, som här nu vid Stenshuvud, så skall någon gå barfota! Men så har det varit i en dryga fyrtio år nu! :) 

Å han Lundell har visst flyttat hit, vi mötte honom i alla fall på stranden vid Stenshuvud.

 

Å går man en bit på Skåneleden förbi Ale stenar, så ser det ut så här! Hänförande utsikt! Och det är bra hangvindar här, det såg vi på några vråkar!

 

Leden kan även se ut så här!

 

Å ofta e det havsutsikt, här e det riktning mot Ystad!

 

Vad gäller Ale stenar, så e det ganska folktomt så här års! Man kan få gå i sina egna tankar och fundera på vad den här stensättningen är och betyder!

 

Och så fort det blir en ny strand, som här på Sandhammaren, så skall nå'n gå barfota igen! :)

 

Å det räcker inte med att bara gå i sanden!

 

Å långt före också! Hallåååå!!

Men det är skönt att gå på en havsstrand den här tiden, vare sig man e barfota eller skodd, man kan gå i sina egna tankar, eller gå tillsammans och samtala! Vi brukar kalla det för föryngringsdagar vid havet! ;)

 

 

Å vid nästa strandanhalt, vid Skanör, så ser man bron!

 

Måkläppen e en lång sandrevel vid Falsterbo fyr, som säkert de flesta vet, och den e speciell då den förändras hela tiden! När vi va här för en trettio år sedan så kunde man gå runt spetsen på udden vid Golfbanan, å se'n va det en bit vatten ut till Måkläppen!

Några år senare gick det att gå hyffsat torrskodd ut på kläppen! Numera har både stranden växt ut och Måkläppen har blivit större och hänger numera ihop med stranden på flera ställen! Å förr så gick det att gå ut en bit på kläppen innan man såg tillträdesförbuden, nu står markeringar och förbudsskyltar mycket närmare fyren inne på Terra firma! 

 

 

Den dagen vi va i Falsterbo så duggande det en aning, då sitter fåglarna och kurar i nå'n buske eller i nå't träd och väntar på sol, termik och rätt vind! Men man kan se fåglar ändå! Å det va mycker fina fågelbilder i det här bildspelet ute vid fyren! 

Men när det e sol och då termik och sedan nordliga vindar här ute på Näset, så kan man få se ett antal rovfåglar liggande i samma termikblåsa för att vinna höjd inför glidflykten över sundet! Det är en spännande och säregen upplevelse att få se det!

 

Efter några timmar på stranden, så passar en lunchsoppa i klubbhusrestaurangen på Falsterbo golfbana bra!

 

Å så va det fikat och fiket!

När vi åkte hem från den förra utflykten, den i Vadstena, så "hittade" vi ett fik i Väderstad! Å de va inga dåliga grejer!

Nu när vi åkte till Skåne, så va första stoppet i Väderstad såklart, och det va samma sak på hemvägen! Då fattar ni va! Jag vill nog påstå, att det här Centralkonditoriet i Väderstad, slår det mesta vad gäller fikaställen! Ursäkta mig alla hyffsat bra fikaställen både i Stockholm och Gnesta!

 

Och att göra ett stopp i Väderstad när man åker typ mellan Stockholm och Malmö på E4:an de  e ganska lätt, för efter att man kört av mot Väderstad så e det bara två till tre minuters körväg rakt fram till samhället och Centralkonditoriet! Inget kringlande alltså! Å en fin parkering!

Å ägg och ansjovis-macka på hålkaka! Eller en ostmacka på hålkaka! Med en dubbel espresso-latte till det! Å så finns det bullar å sånt!! Och hembakt bröd! Å en massa, massa annat! Kolla på bilden här!
Å allt till hyffsade priser!

 

Så här ser Konditoriet ut i Väderstad! Två till tre minuters körväg från E-4:an alltså!

 

Å det e inte bara ett fik på undervåningen, eller i trädgården på sommaren, utan det finns även sittplatser på ovanvåningen, som här!

Och varför jag skriver så här positivt om Centralkonditoriet, det e inte för att det e släktingar eller vänner som har det här stället, utan för att det här fikastället e bra helt enkelt! Mycket bra!!

Så vare slut med den här lilla höstreseberättelsen! 

/Bengan

 

 

 

Inlagt 2014-10-02 20:37 | Läst 2660 ggr. | Permalink
Pröva att gå barfota du också (om du inte gjort det) - det är väldigt mysigt...Fråga "någon" ;-)
/Tomas
Svar från Benganbus 2014-10-03 08:01
Jag blir mobbad hela tiden av "någon"! :)
Så nå'n gång så måste jag pröva!
Nästa år kanske! ;)
/B
Sverige är fantastiskt!
Svar från Benganbus 2014-10-03 08:12
Håller helt med dig Ernst Göran, Sverige är fantastiskt, och speciellt!
Vi pratade faktiskt om det nere i Skåne, och varför vi inte åkte till nå't annat ställe över en veckohelg, tex till utlandet! Nu har vi varit på ett antal ställen i utlandet under åren, å visst e det intressant och spännande att åka utomlands, men det e kanske e då också man kan börja jämföra! Och var sak har sin tid!
Och just den här tiden, nu på hösten, att kunna gå på en folktom havstrand i sina egna tankar, och temperaturen är fortfarande strax under tjugo grader...
Det e inte alls så dumt! :)
Och sedan kunna använda allemansrätten för att försiktigt gå genom en kohage full med kor!
De e också frihet! :)
/B
Tack för en trevlig redogörelse med bra text och foto! Jag blir riktig sugen på en utflykt till stranden på helgen! Jag stod vid samma betonggris förra veckan, men får vänta 1 månad till för att kunna passera där.
Trevlig helg!
Wolfgang
Svar från Benganbus 2014-10-03 21:50
Ha en trevlig helg du med Wolfgang!
En månad kvar innan man får beträda Måkläppen!
Men jag tror nog att de första dagarna bör man undvika,
då det brukar vara mycket folk just då! ;)
/B
Aj, aj, Bengan - det bor nog en liten Rosenlundare även i dig... :-D
Svar från Benganbus 2014-10-03 21:51
Avtryckarfingret slinter ibland! ;)
Skall skärpa mig!
/B(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg