Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2401 / Autofocus och "Leica-glasögon"! Time change liksom!

 

Obs! Det här e inte en M Leica!

Utvecklingen går framåt, eller det e nya tider eller det va annorlunda förr, så kan man kanske formulera sig! Och det va nog aningen knepigare att fota förr också! Även om Kodak gjorde det lättare att fota, så skulle nog George Eastman ha bleknat om han sett dagens foto!

Ok, nu va det inte riktigt det här jag skulle tala om, utan att tiderna förändras även på ett litet mer näraliggande och personligt plan!

På det ljuva 1960-talet så lekte livet, i all fall vad gäller att se på nära håll! Jag kunde läsa på nå'n decimeters håll, fixa med småskruvar och även fila på små smycken, typ fattningar på ringar osv, utan några glasögon! Och när jag fotade, så kunde jag se alla små siffror på kameran och även ställa skärpan mycket exakt även i dåligt ljus!

 

Roulette

Kolla, skärpan på ögat!

Nu e det litet andra tider! Det hela började när jag fyllde femtio c:a! Läsglasögon!!
Och efter ett antal år, så börjar det även bli litet svårt att ställa skärpan exakt i min M Leica! (Med 35:an va det ofta inga problem, hyperfokal!)

 

Och under de sista åren har jag såklart upptäckt att autofokus, både på en analog kamera och en digitalkamera, e mycket bra att ha pga litet försämrad syn! Och på de här senare kamerakonstruktionerna så kan man även ställa in + och - på sökarokularet! Även det mycket framsynt!

Men jag har också en Leica M6 med en Canon-optik på 1,2/50 mm som jag gillar att fota med! Ni fattar problemet va? ;)

Så till att börja med så blir det ett par "Leica-glasögon" (från bensinmacken)
tills jag hittar en liten diopterjusteringsgrej att skruva in i M Leicans sökarokular!

/Bengan

 

 

 

 Postat 2014-08-15 07:29 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2400 / Snart konstrundan i Gnesta, och äntligen har snön kommit!

 

 


Först litet om Gnesta konstrunda!

Det är nog sjunde eller kanske åttonde gången jag är med i Gnesta Konstrunda. Tanken med en konstrunda är att kommunens konstnärer skall få visa upp sig och sin konst under några dagar, antingen i sin verkstad/atelje, eller i en utställningslokal. Och det är viktigt med en någorlunda sammanhållen utställning geografiskt, så besökarna kan hinna se så många konstnärer som möjligt.

Men även att konstrundan har kvalitet! Det kan vara litet känsligt det här med att en jury som väljer ut vilka konstnärer som får ingå i konstrundan. Men det är ändå ett sätt att försöka få så bra kvalitet på konsten som möjligt, just för besökarna! För nöjda "kunder" återkommer och berättar ofta för andra att dom e nöjda med vad dom sett! ;)

 

Bryggeriet innan restaureringen. Nu är bryggeriet mycket fint med en stor utställningslokal!

Samlingsutställningen inför Gnesta konstrunda sker i ArtLabs lokaler i fd bryggeriet. Före, under och några dagar efter konstrundan, så hänger där ett verk av resp konstnär, bla för att besökaren lättare skall kunna planera utflykterna till konstnärerna under konstrundedagarna!

 

Kocksgatan 24

Och så kommer det svåra, i alla fall för mig, att välja ut de bilder som jag skall visa....
Men det e samma sak varje år, så det e inga direkta nyheter...

 

Och så va det om snö!
Och om Roffe såklart! För i grund och botten, så e nog Roffe en Snöleopard! ;) För några dagar sedan så åskade och haglade det när Roffe låg och vilade sig! Det enda som Roffe reagerade på va när hagel stora som ärtor föll på taket! "De e hagel" sa jag! Åskan visste han redan va det va, så där brydde han sig inte! När åskvädret slutade så låg det fortfarande hagel ute på gräsmattan, så jag ropade på Roffe, "Kom ut får du se!" Roffe gick ut på förstubron, där det va fuktigt, och sa, "Det har regnat, vad e det med det då?" "Kom ut på gräsmattan får du se på nå't spännande" sa jag!

 

Roffe kom ut och började nosa på det som låg i gräset, och tittade upp och sa, "Äntligen börjar det bli nå't bra, det här e ju nästan snö", och så tuggande han i sig några hagelkorn!

 

 Jag tänkte säga att det förhoppningsvis e en tid kvar innan snön kommer, men jag sa, "det går åt snöhållet nu vad gäller årstiden!" "Finemang" sa Roffe, "då börjar livet!" 

 

Har frågat Roffe för nå'n vinter sedan, "Du e ju en Dansk/Svensk gårdshund, brukar det vara mycket snö i Danmark/Skåne?" "Vi är en mycket allround hundras, men va tyst nu är du snäll, för jag hör nå't under snön!"

Så vare med det, Konstrunda och snart vinter, hoppas i alla fall nå'n!

/Bengan

 

Ps. Mera info om Konstrundan den 6-7 september! http://gnestakonstrunda.com/ 

 

 Postat 2014-08-14 11:05 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2399 / Jag har köpt en fototidning med objektivtester! Och vem slår Zeiss?

 

 

Och nu va testrapporten inte hela anledningen till tidningsköpet, utan det va länge sedan jag köpte en fototidning, och ville också kolla om det hänt nå't av vikt! Och så va det en del om Vivian Maier i det här numret! Nu har jag sett några av hennes bilder tidigare och sett en film om henne, och jag tycker hon e mycket intressant som fotograf!

 

Vad gäller om det hänt nå't, så va det som sagt objektivtester i tidningen!  För ett antal år sedan så va Sigma ett piratobjektiv som man kunde sätta på typ en Nikon SLR, om man inte hade råd med en originalglugg! Anseendet och kvaliten va väl sisådär om Sigma då. I den här testen så ligger Sigma så nära Leica Summilux som det går, kanske tom aningen före i skärpa, men till ett mycket, mycket rimligare pris! Men Zeiss Otus e i alla fall bäst i klassen i den här testen!
Om det är superskarpa bilder man e ute efter! ;)

 

Å så Vivian Maier, mycket intressant!

Man måste hänga med i utvecklingen, därför en fototidning ibland!
Å så regnade det litet i dag också, då kan man va inne och läsa! ;)

Ha en fin måndagkväll!
/Bengan

 Postat 2014-08-11 19:46 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2398 / "Leica Photography” Is Dead. Leica Killed It"

 

Litet uppfriskande läsning så här på söndagskvällen om Leica! Leica förr och nu! Eller hur Leica har förändrats!

 "Which leads me to note the confused and contradictory soap boxes current digital Leicaphiles too often find themselves standing on. Invariably, they drone on about the uncompromising standards of the optics, while simultaneously dumbing down their files post-production to give the look of an uncoated Summarit and Tri-X pushed to 1600 iso. Leica themselves seem to have fallen for the confusion as well. They’ve marketed the MM (Monochrom) as an unsurpassed tool to produce the subtle tonal gradations of the best B&W, but then bundle it with Silver Efex Pro software to encourage users to recreate the grainy, contrasty look of 35mm Tri-X. The current Leica - Leica GmbH – seems content to trade on Leica’s heritage while having turned its back on what made Leica famous: simplicity and ease of use. Instead, they now cynically produce and market status."

Det här raderna här ovan är en del av artikeln,
läs hela artikeln här!
http://leicaphilia.com/leica-photography-is-dead-leica-killed-it/

 

Roulette 2.

 

 Postat 2014-08-10 22:53 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2397 / Jag har en hemlig last, jag kollar på YouTube då och då! :)

 

 

 

Tullgarn


Och jag hittar en massa kul grejer på YouTube, tex om fotografi, om HCB, och om Leica, om Straight Photography, och så musik, tex opera, tango och så Jerry Lee Lewis! :)

Och tittade nyss på X-Factor från Ukraina.
Nu är det här X-factorprogrammet gammalt, med dagens mått mätt, men jag tycker ändå det är värt att se, ni som inte sett det förut! Det handlar om en sångare som heter Aida Nikolaychuk! Aida har en säregen röst, så säregen så juryn blir misstänksam att man lagt in en effekt på rösten...
(Sätt på den engelska texten på YouTube så förstår ni bättre vad det handlar om)

http://www.youtube.com/watch?v=hmvB0Tdmx18

Visst e YouTube spännande!
/Bengan

 Postat 2014-08-09 21:49 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg