Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2398 / "Leica Photography” Is Dead. Leica Killed It"

 

Litet uppfriskande läsning så här på söndagskvällen om Leica! Leica förr och nu! Eller hur Leica har förändrats!

 "Which leads me to note the confused and contradictory soap boxes current digital Leicaphiles too often find themselves standing on. Invariably, they drone on about the uncompromising standards of the optics, while simultaneously dumbing down their files post-production to give the look of an uncoated Summarit and Tri-X pushed to 1600 iso. Leica themselves seem to have fallen for the confusion as well. They’ve marketed the MM (Monochrom) as an unsurpassed tool to produce the subtle tonal gradations of the best B&W, but then bundle it with Silver Efex Pro software to encourage users to recreate the grainy, contrasty look of 35mm Tri-X. The current Leica - Leica GmbH – seems content to trade on Leica’s heritage while having turned its back on what made Leica famous: simplicity and ease of use. Instead, they now cynically produce and market status."

Det här raderna här ovan är en del av artikeln,
läs hela artikeln här!
http://leicaphilia.com/leica-photography-is-dead-leica-killed-it/

 

Roulette 2.

 

 

Inlagt 2014-08-10 22:53 | Läst 2092 ggr. | Permalink
Som du själv brukar påpeka: det går att få en internetuppkoppling från vilken jordkällare som helst. ;)
-affe
Svar från Benganbus 2014-08-11 08:27
Jag som "följt" Leica sedan tidigt 1960-tal, vill nog ge den här författaren viss rätt i sitt tyckande.
Men för Leica så va det här såklart en överlevnadsstrategi, man måste hitta en lönsam nisch helt enkelt. Så visst gör Leica utomordentliga kameror med en mycket, mycket skarp optik, som grupper av fotografer gillar, och Leica som företag går nu mycket bra, men det e inte det som det hela handlar om.

Och de här "nya Leicafotograferna" fotograferar nog på ett annat sätt än det som gjort "Leicafotografi" berömt tidigare. Så tycker jag i alla fall. Man kan kanske kalla det ett paradigmskifte inom Leicafotografin, men som sagt, det här har blivit positivt för Leica som företag och många yngre Leicafotografer kanske undrar vad jag talar om, och blir litet sura när jag klagar på deras fina kamera! ;)

Men jag vill nog hålla med författaren, inte i allt såklart, men till en stor del, och känner som sagt igen det här som artikelförfattaren talar om. Förr va Leica för mig mer praktisk fotografi, en praktisk fotografi som skapade ett spännande begrepp, "Leicafotografi", som kopplades ihop med många berömda fotografer. Nu ligger nog tyngdpunkten mera på skarp optik och en del udda saker. Och visst e Leicaoptiken skarp numera, inte tu tal om annat! Och Leica gör en del annat av mycket bra kvalitet, som då blir dyrt! Man marknadsför även sin kvalitetstillverkning. Och sin retrotillverkning av analoga kameror. Och att man kan få sin kamera i olika utföranden.

Och man gör en digitalkamera bara för svartvitt, som härmar det tidigare svartvita filmfotograferandet! Och det e väl inget fel med det! Det finns intresse-nischer för det mesta!

Men det tidigare begreppet "Leicafotografi" har nog som sagt gått i graven!
Nu kanske det kommer en ny typ av Leicafotografi,
där man kanske talar mer om skärpa och detaljer i bilderna!
/B

Ps. Men hoppet e inte helt ute, jag känner flera yngre fotografer, yngre än vad jag är alltså ;) som fotar analogt och på ett sån't bra sätt så jag vill kalla det för "Leicafotografi!" Mao, det är bilden som är intressant! Innehållet i bilden är det intressanta! Sedan kanske vän av ordning kan upptäcka en del oskärpa, speciellt i hörnen av bilden och att det inte blir lika skarp och inte går lika fort som att fota digitalt! ;)
Jag gjorde en icke vetenskaplig undersökning om vilken kamera som var vanligast under tennisveckorna i Båstad där en stor mängd av den allra köpstarkaste gruppen i det här landet hade samlats. Den vanligaste "kameran" i Båstad var iPhone 5s. Den enda M Leican som jag såg under veckan i Båstad var min egen! :)
/Mikael Good
Orkade inte läsa artikeln, men... Koudelkas bild på hunden i snön - wow vilken bild det är! :)
Kommer vi att få se samma utveckling inom bilindustrin? T ex med BMW som envist fortsätter att göra dyra, högpresterande bensinbilar, medan alla andra gått över till eldrift? Och naturligtvis kommer det i så fall att finnas eldrivna BMW också. De har redan lanserat en laddhybrid. Men jämförelsen haltar säkert. Det där med bilar är trots allt mycket mer komplicerat, både socialt och ekonomiskt. Man måste nog vara lite nördig för att tycka att det är viktigt vad Leica gör.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg