Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2378 / Varför vara på Fotosidan! Eller, varför vara kvar på Fotosidan!

 

 

Micke

 

Den här frågan har jag ställt tidigare, och försökt svara på! "Varför vara på Fotosidan! Eller, varför vara kvar på Fotosidan!" Kommer inte ihåg vad jag svarade tidigare...

Jag har ju varit på Fotosidan länge! Ibland får jag frågan om varför jag är på Fotosidan, och varför? Den som frågar kan ju förstå att det kan vara intressant i början av en "fotografisk amatörkarriär" att starta någonstans, för att sedan ev gå vidare!

Å då kanske man kan diskutera vad gå vidare är? Utan att föregå en ev diskussion så vill jag påstå att det finns både yttre och inre resor! De yttre resorna märks ofta mera! I alla fall för en ovan betraktare! Å en fotograferande globetrotters imponerar nog fortfarande mest!  ;)

Å nu använder man såklart Fotosidan på många olika sätt! Många har Fotosidan som en slags Facebook, håller kontakt med sina likasinnande i olika intressen, mao man visar bilder och berättar via tex bloggar, eller i pooler och trådar, så Fotosidan kanske mycket är ett socialt media där man förtydligar saker med sina bilder? Sedan finns det ett mycket stort antal luckor i den här "fotokalendern" såklart, som mängder av pooler, diskussionsgrupper, tips och råd, och även fotoskolor, fototeknikskolor, Gallerier och även reklam och tester och i nå't litet hörn kanske, en liten, liten "fotografisk diskussion".. ;)
Det finns många luckor att välja på!

Och då kan man väl få ställa frågan, kan man utvecklas som fotograf här på Fotosidan? Några jag talat med under åren tycker och tror inte det, och har därför lämnat Fotosidan!

Jag tror man kan både ha kakan kvar och även äta den, alltså både vara kvar på Fotosidan och även utvecklas! Om man vill utvecklas! Men för det här finns det inget recept, man ansvarar själv för att hitta utvecklingsvägarna! Både inom och utanför FS!

Och utveckling kan såklart uppfattas olika! Man kan få ett fotojobb, eller få hänga på ett galleri och få sälja sina bilder, det kallar en del för utveckling! Andra går in i ett långvarigt fotoprojekt ensam eller med andra, och kallar det för utveckling! Man kan även via tex bloggande utveckla sitt språk och även sin berättarkonst! Det kallar några för utveckling! Man kanske även kan säga så här, man väljer ständigt sin egen "utvecklingsväg" vad man än gör i livet!  Och jag tror som sagt, att man mycket väl kan vara kvar på FS även under utvecklingstiden! 

Och i sammanhanget, att hålla koll på sin egen utveckling, det kan faktiskt vara rätt svårt! Att fråga kompisar eller vänner om man utvecklas, det ger ofta inga bra svar, utan bara trevliga svar! ;)

Å visst kan man ha Fotosidan som ett tidsfördrif också, heller inget fel med det!

Som sagt, det här va mitt mycket personliga svar, just nu i alla fall, på varför jag är kvar på Fotosidan! :)

/Bengan

 Postat 2014-07-17 15:38 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2377 / Det börjar dra ihop sig till Gnesta-Planket!

 

 

Fotoutställning där??

För er som inte vet hur det här med Gnesta-Planket började, så kan jag berätta litet kort! För c:a fem år sedan hittade jag en plankliknande vägg på ett gammalt godsmagasin i Gnesta som jag tyckte skulle passa bra att visa bilder på! En fördel med den här väggen det va att den ligger mitt i centrala Gnesta, och har ett litet tak över sig!

 

Här e väggen! Man måste undersöka saker litet närmare!  Även på baksidan!
Det va så här jag hittade "Gnesta-Planket"! :)

Gick in till Håkan Bratt, som då hade antik/loppisförsäljningen inne i godsmagasinet, och presenterade min idé! Han tyckte det lät kul att ha en fotoutställning på huset! "Kul! Kör på" sa Håkan.
Jag tog sedan ett snack med stockholmsfotograferna Affe Johansson, Micke Borg, Krister Kleréus och Mats Adsten om att ha en fotoutställning i Gnesta! Och sista lördagen i juli, så visade vi fem fotografer bilder! Och det kom nog nå't knappt hundratal människor första gången för att se våra bilder! Så det här verkade funka bra!

Flera fotografer bjöds in nästa år, och året efter gick jag in till dåvarande ägaren av Gnesta Färghus, Pelle, och frågade om vi inte kunde få hänga bilder på Färghusets vägg också, för det fanns ett tak även där, och Färghuset låg också på Västra storgatan i Gnesta. "Det går utmärkt bra att hänga bilder på Gnesta Färghus" sa Pelle!

Och de senaste två åren har det varit över tusen besökare under de här fyra timmarna på Gnesta-Planket...

  

Bernt Carlzon (från Vasasta'n i Stockholm) sätter upp bilder på Gnesta Färghus!

Å nu börjar alltså årets Gnesta-Plank att närma sig, lördagen den 26:e juli, och de mesta av förberedelserna är klara! Och det här är också ett kultursamarbete med Gnesta Kommun, det är också mycket trevligt och inspirerande!

I dag har jag bla åkt runt i kommunen och satt upp affischer om Gnesta-Planket! 

Å visst e det en del förberedelser med en så'n här utställning, men utan kontakter så hade det inte funkat! Och vad gäller kontakter, så e det dit jag vill komma!
Ensam är inte stark, kan man nog påstå!
För utan hjälp av Gnesta kommun, ägarna till Gnesta Färghus och Gamla godsmagasinet, olika kafeér, matställen, tidningar som Södermanlands Nyheter, Södertälje Posten, och inte att förglömma Fotosidan, så hade det här inte funkat! 
Så en stor bock och ett stort tack till alla "kulturmedarbetare!"

Och nu är det som sagt snart dags för Gnesta-Planket för femte året i rad! Tjugo fotografer, från Karlskrona i söder till Umeå i norr visar bilder i Gnesta lördagen den 26:e juli mellan 11.00 och 15.00! 

Och som vanligt blir det även en kvalitetskameraloppis på framsidan av godsmagasinet och så finns det också ett öppet fotoplank! Och allt det här ligger mycket centralt i Gnesta, ungefär en minuts gångväg från stationen!

Så väl mött i Gnesta lördagen den 26:e juli!
/Bengan

 

Ps. Här är de inbjudna fotograferna!

John Arthur Ekebert
Gunta Podina
Göran Tonström
Beata Bergström
Bernt Carlzon
Hans Jonsson
Malin Jochumsen
Cathrine Winberg
Erik Danielsson
Jimmy Dovholt
Anna Fagersten
Per-Erik Åström
Joakim K E Johansson
Nils-Erik Larson
Magnus Fröderberg
Micke Borg
Mats Adsten
Alf Johansson
Krister Kleréus
 Postat 2014-07-16 13:16 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2376 / Bör man göra något "bra" i foto? Tveksamt tycker jag nog innerst inne...

 

Den ständiga jakten på att fota "nå't bra" ligger i tiden och kan lätt ta bort focus på vad fotografen egentligen är intresserad av att fota och kanske då även är bra på att fota, och lurar i stället in fotografen på det som är för tillfället "vedertaget" eller trendigt för stunden, men det här blir sällan bra i det långa loppet.

Fotografi som historien bedömer som viktig är ofta avtryck av en tidsanda som rådde,
inte en trend som rådde.

Men att försöka bryta sig ur och göra något eget, det kan såklart ha sina risker, det kan även bli ett hot för gruppen man för tillfället är i, om man nu funderar på att bryta sig ur alltså!

Så ta det nu lugnt, å häng med i stället, och konstra inte till det, utan gilla läget (det finns ofta en knapp för det) då kan du ganska snabbt få poäng i en fototävling, eller komma i en tidning och kanske även komma på ett galleri!
Obs, nu skrev jag inte Gallerix!  ;)

Så ha nu en fortsatt fin och lugn kväll,
och hitta inte på nå't dumt! ;)
/Bengan

 

A window on the world....

 

 Postat 2014-07-14 23:14 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2375 / Smultronställen! Å dom e ofta mycket närmare än du tror!

 

 

Vadstena! Utsikt från en bänk!

Vi har under några dagar hittat flera smultronställen! Ett smultronställe var ett kafé i Väderstad, ett annat smultronställe var inne i Vadstena och ett annat i Borensberg! Nåja, det fanns flera smultronställen i Vadstena! De e nästan för många smultronställen ibland, man hinner knappt med å se nå't annat!

Att resa, även om det inte blir så långt, är också spännande, så vi tog en biltur till Svea rikes vagga, Östergötland! Nu kan det finnas olika åsikter om mitt vaggläge såklart! ;)  

Och inne i Vadstena, i en butik på huvudgatan så såg jag en man som sitter och målar Ikoner, det såg så ut i varje fall, man såg inte så väl in i butiken från gatan, och när jag tog i dörren för att försöka se litet närmar, så va den låst! Men mannen reser sig upp och öppnar dörren åt oss, och sedan berättade Djordje Cavkov om sig själv och sin konst!

 

 

Efter några frågor så förstod jag, som jag nog anat tidigare, att måla ikoner innebar mer än att bara måla en bild! http://laus.se/om-djordje 

Sedan gick vi vidare på huvudgatan (vi tror det va huvudgatan) och där hittade jag ett antikvariat med två trevliga män som berättade om Vadstena, om fotografiska böcker, om HCB, om Sune Jonsson, om Leica, om Robert Frank osv, osv, så här stod jag nog en timme, tills jag blev hämtad! :)

Se'n tog vi en glass!  :) 

Men vi åkte också iväg med bilen, till Alvastra klosterruin, till Rökstenen, Bjälbo stavkyrka (men den fanns inte kvar) och en del annat spännande!

 

Och vad gäller Väderstad, så va vi fikasugna när vi kom dit, och där hittade vi ett kafé med en uteservering i trädgården! Inget uppseendeväckande upptäckt i sommarsverige kan väl hända, men kaffe borde väl finnas och nå't fikabröd...

Men tjohej vad vi bedrog oss, här fanns det grejer! Uppseendeväckande grejer! På frågan om vad för kaffe det fanns så kom motfrågan, "Vad vill ni ha?"  Så det blev varsin latte med dubbel espresso i botten med mindre mjölk, och till det blev det varsin macka på hembakat bröd och hembakat fikabröd!

Får nog säga, att det här va det bästa fikastället vi besökt på flera år!!
Och inte minst, det var en mycket trevlig och vaken personal!
Bara så ni vet! Missa inte det här stället om ni är i närheten!!
http://www.centralkonditori.se/start.html

 

Ett annat smultronställe e slussen vid Borensberg /Göta kanal! Där kan man sitta på parkett och äta glass och följa slussningen! Mycket trevligt och litet lågmält och intressant!

Vi svängde även förbi Bergs slussar, men där va vi bara någon knapp halvtimme!
Så nu har vi i alla fall varit där!

Nog för idag!
/Bengan

Ps. Det va en även artikel i Dagens DN om just smultronställen! Vadstena är ett smultronställe!

 


 Postat 2014-07-13 11:40 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 2374 / Svartvita porträtt i 28 graders värme!!

 

Var nere på sta'n i några ärenden trots värmen, pratade med Patricia på Färghuset och var inne en vända hos kommunen och kollade också planket-väggen på Godsmagasinet, och passade då på att prata bort en stund samt ta några bilder, här är två av bilderna.

/Bengan

 

 Tom

 

 

 Micke

 

 

 Postat 2014-07-08 14:22 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa 

Tidigare blogginlägg