Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2378 / Varför vara på Fotosidan! Eller, varför vara kvar på Fotosidan!

 

 

Micke

 

Den här frågan har jag ställt tidigare, och försökt svara på! "Varför vara på Fotosidan! Eller, varför vara kvar på Fotosidan!" Kommer inte ihåg vad jag svarade tidigare...

Jag har ju varit på Fotosidan länge! Ibland får jag frågan om varför jag är på Fotosidan, och varför? Den som frågar kan ju förstå att det kan vara intressant i början av en "fotografisk amatörkarriär" att starta någonstans, för att sedan ev gå vidare!

Å då kanske man kan diskutera vad gå vidare är? Utan att föregå en ev diskussion så vill jag påstå att det finns både yttre och inre resor! De yttre resorna märks ofta mera! I alla fall för en ovan betraktare! Å en fotograferande globetrotters imponerar nog fortfarande mest!  ;)

Å nu använder man såklart Fotosidan på många olika sätt! Många har Fotosidan som en slags Facebook, håller kontakt med sina likasinnande i olika intressen, mao man visar bilder och berättar via tex bloggar, eller i pooler och trådar, så Fotosidan kanske mycket är ett socialt media där man förtydligar saker med sina bilder? Sedan finns det ett mycket stort antal luckor i den här "fotokalendern" såklart, som mängder av pooler, diskussionsgrupper, tips och råd, och även fotoskolor, fototeknikskolor, Gallerier och även reklam och tester och i nå't litet hörn kanske, en liten, liten "fotografisk diskussion".. ;)
Det finns många luckor att välja på!

Och då kan man väl få ställa frågan, kan man utvecklas som fotograf här på Fotosidan? Några jag talat med under åren tycker och tror inte det, och har därför lämnat Fotosidan!

Jag tror man kan både ha kakan kvar och även äta den, alltså både vara kvar på Fotosidan och även utvecklas! Om man vill utvecklas! Men för det här finns det inget recept, man ansvarar själv för att hitta utvecklingsvägarna! Både inom och utanför FS!

Och utveckling kan såklart uppfattas olika! Man kan få ett fotojobb, eller få hänga på ett galleri och få sälja sina bilder, det kallar en del för utveckling! Andra går in i ett långvarigt fotoprojekt ensam eller med andra, och kallar det för utveckling! Man kan även via tex bloggande utveckla sitt språk och även sin berättarkonst! Det kallar några för utveckling! Man kanske även kan säga så här, man väljer ständigt sin egen "utvecklingsväg" vad man än gör i livet!  Och jag tror som sagt, att man mycket väl kan vara kvar på FS även under utvecklingstiden! 

Och i sammanhanget, att hålla koll på sin egen utveckling, det kan faktiskt vara rätt svårt! Att fråga kompisar eller vänner om man utvecklas, det ger ofta inga bra svar, utan bara trevliga svar! ;)

Å visst kan man ha Fotosidan som ett tidsfördrif också, heller inget fel med det!

Som sagt, det här va mitt mycket personliga svar, just nu i alla fall, på varför jag är kvar på Fotosidan! :)

/Bengan

 

Inlagt 2014-07-17 15:38 | Läst 2027 ggr. | Permalink
Tja, efter 12 år här så blir det numera som en gammal vana. Är mycket lite aktiv här sedan ganska lång tid tillbaka men åtminstone ett par gånger i veckan slinker jag in för att uppdatera mig så medlemskapet lär jag behålla i alla fall tillsvidare.

Annat var det när jag 2002 blev medlem och var inte direkt nybörjare men näst intill i konsten att fotografera, det var då en guldgruva att ösa ur och man kände sig glad och nöjd med alla bildkommentarer man fick och tips och råd om annat väsentligt. Skillnaden är idag enorm mot för 12 år sedan och detta både på gott som ont men då så kände man nästan på ett sätt det flesta på sidan. Se på fasiken, jag har ju varit aktiv idag, jippie ;-)

//R
Utveckling är en egen inre process. Fotosidan kan bara hjälpa till. En del får stor hjälp i utvecklingen av Fotosidan och andra inte. Det kan bero på Fotosidan inte täcker allt eller att de själva inte är öppna för utveckling.
Jag är mest hemma, men besöker fotosidan ibland :)
Det är lite som facebook, ibland roligt och ibland frustrerande. Men man är nyfiken och kommer tillbaka....

En lite omvänd fråga man kan ställa sig: "Är det hämmande för utvecklingen som fotograf att vara på fotosidan?"
Eller som det skulle stå i kvällspressen "Fotosidan Hämmar Din Utveckling ! "

Jag har inget svar på det men som fotograf bör man se saker från många olika perspektiv.

Ha det somrigt! /Thomas
Tror du har helt rätt!

Man kan ju lika väl fråga sig om man kan utvecklas som fotograf genom att besöka utställningar, tex på Fotografiska. Vissa kan säkert gå dit 100 gånger utan att utvecklas alls, och andra får en massa nya idéer på bara ett besök. Det beror nog mest på hur receptiv man är vid varje särskilt tillfälle. Det går säkert upp och ned för de flesta. Men har man grundinställningen att man redan vet allt bäst så blir det kanske inte så mycket utbyte ;)

Och om man har turen att hitta några likasinnade så är ju ett "fotografiskt facebook" inte så dumt. Dessutom funkar kommentarsfunktionen mycket bättre här!
Man kan ju fråga sig varför man ställer själva frågan. Börjar du känna motivationskris? Själv tyckte jag bloggandet var det roligaste, men jag ledsnade helt enkelt på skrivandet. Bildkommentarerna hjälpte mig inte mycket, de var ofta för negativa. En negativ bildkommentar måste vara utformad med omsorg, om mottagaren ska kunna använda den. I mitt fall kan man kanske säga att FS blev utkonkurrerad av blipfoto. Framför allt för att blipfoto-idén passar mig väldigt bra. En bildjournal med en bild varje dag, och ett gränssnitt som är väldigt effektivt för just detta ändamål. Bildkommentarerna på blipfoto är också alltid uppmuntrande, det kanske finns gnälliga medlemmar där, men jag har inte råkat på dem. Stor skillnad mot fotosidan. Men jag tror att många inte känner sig motiverade att publicera en ny bild varje dag. Det blir kanske som ett negativt tvång. Blipfoto har ingen bloggfunktion, men många tillfogar en omfattande egen kommentar till varje bild, och det blir som en blogg. Och sår är språket på blipfoto engelska, vilket säkert många Svenskar skulle finna lite för jobbigt. Men styrkan med både FS och blipfoto är att alla medlemmar har ett aktivt fotointresse. Det gör en stor skillnad jämfört med fejsan.
Tack för synpunkter kommentarer!
Fotosidan e väl som det mesta här i världen, den blir vad man själv gör den till!
Den som är nyfiken, på tex Fotosidan, men även på livet i övrigt, hittar nog ständigt små godbitar att ta med sig på färden, den som kanske bara sitter och väntar på nå'n form av undervisning eller kommentarer, kan nog få vänta länge! Mycket mer än så är det nog inte, och det räcker mycket långt! Tycker i alla fall jag! :)
/B
Intressant inlägg att läsa dina funderingar kring FS. Bengt!
Är i sammanhanget lte av novis och har inte varit med så länge på FS.
Tror att man kan lära sig mycket via olika forum och FS är bara ett av dem, men som du mycket riktigt uttrycker
"saker blir vad man gör dem till".
FS kan vara en stor inspirationskälla och verktyg till att själv försöka utvecklas inom fotografering.
Kritik är bra om den är välformulerad och också ger uppslag om vad/hur man kan förbättras.
Att inte alla kan uttrycka sig perfekt får man leva med och bortse ifrån.
Att utvecklas på olika forum är alltid spännande och att fråga sina vänner om man utvecklats kan nog inte ge en korrekt bild då många drar sig för att säga annat än positiva omdömen.
Kul att du ändå finner anledningar att vara kvar på FS :-D!

Hälsningar/Kirsten
Jag tycker ändå att Fotosidan täcker ganska mycket faktiskt. Både att lägga upp- och se andras bilder i bildpooler, läsa intressanta artiklar som rör fotografi och teknik, samt många trevliga blogginlägg, som t ex dina, Bengan ;) Men hur vida man kan utvecklas som "fotograf" här, är svårt att svara på. Det är nog upp till var och en vad man gör det till.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg