Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2375 / Smultronställen! Å dom e ofta mycket närmare än du tror!

 

 

Vadstena! Utsikt från en bänk!

Vi har under några dagar hittat flera smultronställen! Ett smultronställe var ett kafé i Väderstad, ett annat smultronställe var inne i Vadstena och ett annat i Borensberg! Nåja, det fanns flera smultronställen i Vadstena! De e nästan för många smultronställen ibland, man hinner knappt med å se nå't annat!

Att resa, även om det inte blir så långt, är också spännande, så vi tog en biltur till Svea rikes vagga, Östergötland! Nu kan det finnas olika åsikter om mitt vaggläge såklart! ;)  

Och inne i Vadstena, i en butik på huvudgatan så såg jag en man som sitter och målar Ikoner, det såg så ut i varje fall, man såg inte så väl in i butiken från gatan, och när jag tog i dörren för att försöka se litet närmar, så va den låst! Men mannen reser sig upp och öppnar dörren åt oss, och sedan berättade Djordje Cavkov om sig själv och sin konst!

 

 

Efter några frågor så förstod jag, som jag nog anat tidigare, att måla ikoner innebar mer än att bara måla en bild! http://laus.se/om-djordje 

Sedan gick vi vidare på huvudgatan (vi tror det va huvudgatan) och där hittade jag ett antikvariat med två trevliga män som berättade om Vadstena, om fotografiska böcker, om HCB, om Sune Jonsson, om Leica, om Robert Frank osv, osv, så här stod jag nog en timme, tills jag blev hämtad! :)

Se'n tog vi en glass!  :) 

Men vi åkte också iväg med bilen, till Alvastra klosterruin, till Rökstenen, Bjälbo stavkyrka (men den fanns inte kvar) och en del annat spännande!

 

Och vad gäller Väderstad, så va vi fikasugna när vi kom dit, och där hittade vi ett kafé med en uteservering i trädgården! Inget uppseendeväckande upptäckt i sommarsverige kan väl hända, men kaffe borde väl finnas och nå't fikabröd...

Men tjohej vad vi bedrog oss, här fanns det grejer! Uppseendeväckande grejer! På frågan om vad för kaffe det fanns så kom motfrågan, "Vad vill ni ha?"  Så det blev varsin latte med dubbel espresso i botten med mindre mjölk, och till det blev det varsin macka på hembakat bröd och hembakat fikabröd!

Får nog säga, att det här va det bästa fikastället vi besökt på flera år!!
Och inte minst, det var en mycket trevlig och vaken personal!
Bara så ni vet! Missa inte det här stället om ni är i närheten!!
http://www.centralkonditori.se/start.html

 

Ett annat smultronställe e slussen vid Borensberg /Göta kanal! Där kan man sitta på parkett och äta glass och följa slussningen! Mycket trevligt och litet lågmält och intressant!

Vi svängde även förbi Bergs slussar, men där va vi bara någon knapp halvtimme!
Så nu har vi i alla fall varit där!

Nog för idag!
/Bengan

Ps. Det va en även artikel i Dagens DN om just smultronställen! Vadstena är ett smultronställe!

 


 

Inlagt 2014-07-13 11:40 | Läst 3192 ggr. | Permalink
Jag tror vi överlag är lite dåliga på att uppskatta närområdet. Som du skriver smultronställen finns det överallt. Man behöver inte resa långt och öppnar man bara upp ögonen lite så hittar man dem närmare än man tror. Jag måste dock rätta dig på en punkt, och det gäller Svea Rikes Vagga. Den ligger i Västergötland, närmare bestämt i mina trakter:) Kommer du inte ihåg debatten på 80-talet i TV, där diskuterades det hej vilt. Och du har väl läst Arn böckerna? Allt som står i dem är sant:) Nej nu får det bli en liten fika!
Svar från Benganbus 2014-07-13 16:56
Jorå, jag såg Dag Stålsjös program och håller i stort sett med! Men jag vill nog utöka vaggan till både Väster och Östergötland! Visserligen ville alla dåtida kungar begravas i Varnhems Klosterkyrka, men trakten på andra sidan Vättern va också viktig! Så de dåtida Sverige, eller vad man skall kalla det, låg nog på båda sidor Vättern, och det va ju praktiskt vad gäller kommunikationer. Och Visingsö va också det en viktig punkt för de dåtida kungarna!
/B
Ingemar Svensson 2014-07-13 17:59
Jag har Dag Stålsjö's serie liggande på disken och jag skrattade hjärtligt när jag såg den senast, vilket nog är 8 - 10 år sedan. Vi är helt eniga och Visingsö som du nämner ligger mitt i mellan så...:)
Hej,
Fint reportage om smultronställen i Östergötland. Det är ett mycket fint landskap och fina gamla städer.
Ha en fortsatt skön söndag
Bob
Svar från Benganbus 2014-07-13 16:57
Tack för det Bob!
Och ha en fortsatt fin söndag du med!
/B
Bengans historia finns på nätet också
http://wadbring.com/historia/
Svar från Benganbus 2014-07-13 16:58
Tack för den länken Thomas! :)
/B
Ingemar Svensson 2014-07-13 18:00
Bengans sidor är guld värda när man vill veta lite mer om sådant här, de är riktigt bra och informativa, och bibehåller även en hel del bilder.
Svar från Benganbus 2014-07-13 20:04
Thomas!
Nu har jag suttit i över en timme och kollat på Bengans historia...
Men tack i alla fall för länken.. ;)
/B
N Thomas Meldert 2014-07-13 20:16
Programmet är spikat för resten av sommaren, förmodar jag =)
Svar från Benganbus 2014-07-14 08:35
Tyvärr, eller hur jag skall formulera det, så finns det för mycket intressant att läsa!
Och inte blev det bättre av det här! ;)
/B
Intressant! Det kanske är så att vi tittar för långt ibland och inte märker vad vi har omkring oss. Östergötland är fint, och Svea Rikes Vagga - om än ursprungligen rotad i landet på andra sidan Vättern - handlar ju egentligen om hela området söder om Tiveden respektive Kolmården...

Jag hittade också ett smultronställe igår ; http://www.fotosidan.se/blogs/helgosocken/tema-279-sommarmat-106-365.htm

Hälsningar//GöranR
Svar från Benganbus 2014-07-13 17:04
Vad säger man, hemmablind?
Det är nog samma med fotografin,
"vilka fina gatufotobilder jag tog i Paris"
innan jag åkte hem! ;)

Smultron e gott!!
/B
gorred 2014-07-13 19:59
Precis så är det. Fina bilder blev det - gillade särskilt slussituationen.
2014-07-13 16:53   Bengt-Åke
Mera färg och blommor
Svar från Benganbus 2014-07-13 17:00
Nu talar vi om forntida kungadömen, inte om en nästan Söderförort till Stockholm,
som kanske behöver blommor! ;) :)
/B
Jag och min fru åkte runt en hel del i Sverige för omrking 20 år sedan. Och det är mitt bestämda intryck att det finns ännu flera smultronställen nu än då. Men man ska förstås åka på sommaren. Andra tider på året är det risk för att många av de finaste fikaställena har stängt.
Svar från Benganbus 2014-07-14 08:32
Jag kan hålla med vad gäller fler smultronställen, eller så är det åldern som gör upptäckandet bättre? ;)
Och intressanta saker finns överallt! När vi besökte Alvastra, så gick vi runt anläggningen och tittade och läste och funderade på hur det kunde sett ut när anläggningen var i bruk, och se'n skulle man normalt vara klar med titten på det här!
Men då såg jag en man som satt en bit ifrån, han höll på att slyröja, och hade tagit sig en litet femminuters rast i skuggan! Så jag gick fram och började prata med honom, och då mannen bodde i närheten, så blev det mycket intressant på flera sätt! Så det blev mycket längre än en femminuters för honom! :)
Och det är viktigt, tror jag, att inte ha någon tidsplan om man vill besöka intressanta platser!
/B
Sköna semesterbilder, Bengan. Gillar den översta bäst.
Resan från födelseorten Norrköping till Göteborg gick via Väderstad Konditori och det var en mycket trevlig avstickare och med mycket låga priser jmf storstaden...(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg