Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2284 / Mera om Dogma 07! Hur det hela startade!

 

 Dogmaporträtt

 

Dogma-poolen höll på att försvinna in i glömskan för ett tag sedan, eller rättare sagt, en pool här på Fotosidan som inte används, den lägger Fotosidan i malpåse, ett tag i alla fall!

Och varför höll Dogma på att försvinna då? Som vanligt finns det flera anledningar!

 

Kaffebaren

Men för att ta det från början, så va det Johan Ericson som väckte tanken om att starta nå't som skulle heta Dogma! Och Johan sammankallade mig till ett möte, där vi två funderade på det hela! Hur och varför starta upp en Dogmapool? Jag tyckte det va en intressant, spännande och även litet udda fototänkesätt som Johan presenterade! Tack för det Johan!

 

Ulf Fågelhammar

Dogma-begreppet här på Fotosidan kommer från  Dogme 95, även Dogma 95, som är en filmrörelse som startades 1995 av de danska regissörerna Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Kristian Levring och Søren Kragh-Jacobsen. Rörelsen byggde på en rad regler (dogmer) som filmskaparna skulle lova att följa. Bland reglerna fanns att inget ljud fick läggas på i efterhand, att inga kulisser fick användas och att alla kameror skulle vara handhållna. Dessa dogmer sammanfattades i The Vow of Chastity ("Kyskhetslöftet") som bestod av 10 bud.

Det va en del av det här vi utgick ifrån i våra Dogma-regler!

 

Kocksgatan 24

Sedan är det såklart inget förbud på att använda en annan kamera i andra pooler eller på andra platser såklart, men i Dogma gäller en kamera, ett objektiv, en film eller motsvarande enligt reglerna!
 
 
 
Puma
 
Och det kan finnas anledningar att pröva Dogma ett tag, kanske för att samla ihop sig själv och sin fotografering som gått litet i stå? 

För att se'n komma igen med friska krafter!
 
 
 
Gamla godsmagasinet
 
Men Dogma passar inte alla, det fick vi snabbt veta i diskussionerna när Dogma startade! ;)
Men det e nog det som det handlar om, Dogma passar såklart inte alla! Så enkelt är det!
 
 
 
#1262134

Men i Dogma finns ett litet avvikande sätt att fota, även att begränsa sig litet, men att begränsa sig, ligger ju inte i tiden liksom! ;)

Men ändå, kanske ett fotosätt att känna på ett tag i det ständiga utbudsvimlet av ständigt ny teknik och ständigt nya fototrender!
 
Att dra ner på tempot ett tag och bara fotografera! Ett slags strosande fotograferande!
Utan att redovisa varje dag vad du fotar! Slow Photography?
Fota för dig själv! Inte för andra!

Så väl mött i Dogma, för er som e litet nyfikna,
och väl mött idag på Tårtan också!
/Bengan
 
 
Ps. Ok då, litet fotande för andra går väl bra! Här e jag i dag! :)
 
 
morning selfie 
 
 
 
 


Postat 2014-04-16 08:12 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 2283 / Att staka en slalombana! Å så Tårtan i morgon!

 

Vid stakning av slalombanor finns det flera olika portkombinationer man kan använda, t ex: hårnål, vertikal, långsväng och öppna portar osv. Och man bör lägga de första portarna så åkarna kommer rakt in i banan och i ett skönt och bra tempo, svårigheterna skall man lägga senare. De va det här jag hade i tankarna i dag då jag skulle lägga banan! Jag hade besiktigat terrängen tidigare, för att försöka använda de olika lutningar som finns. Och hade även gjort en skiss på banan hur jag skulle ha den.

Se'n va det bara att ta fram käppar och spett. Hade faktiskt tumstock med också!

 

Försökte få en viss person att hjälpa till med att bära fram käpparna, men då skulle han plötsligt memorera banan sa han, trots att banan inte va uppsatt....? Å e det här att memorera en bana!?

 Här ser ni resultatet! Just här e det en vertikal! Ganska tät!
Å nu verkar nå'n memorera på nå't sätt i alla fall! ;)

/Bengan

Ps. Glöm inte Tårtan i morgon! 15.00! Gata Horns!

 Postat 2014-04-15 20:18 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2282 / Skogsliv vid Walden

 

Boule

 

Boken, Skogsliv vid Walden, är en redogörelse från Henry David Thoreaus drygt tvååriga vistelse i en stuga vid tjärnen Walden Pond. (Belägen nära Concord, Massachusetts i USA) Och vistelsen var inte tänkt som en distansering från civilisationen, utan att bla. försöka minska behovet av materiella ting. Thoreus lade då inte så mycket tid på att arbeta, vilket i sin tur gav mer tid till att fokusera på det han tyckte var viktigt i tillvaron.

Samhällskritiken i boken, den syftar på den dåtida moderna västerländska kulturens konsumtion och materialistiska förhållningssätt. Även dess åverkan på naturen och dess distansering från naturen.

De spetsfundiga intentionerna i boken var också till för att väcka en medvetenhet om hur människor lever sina liv, ur materiella och andra aspekter, och att en mer betänksam livsstil med mindre förbrukning och mindre utgifter skulle kunna sublimera vår tillvaro.

Skogsliv vid Walden var först publicerad 1854.

/Bengan

 

Kaffebaren i Gnesta

 Postat 2014-04-15 11:59 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2281 / Varför Dogma? Varför bara fota med en kamera, ett objektiv! För att se'n lägga bilderna i en pool?

 

Prispall...!?

Bra fråga i "The New Brave World!" Å vissa frågor finns det inga allmängiltiga svar på heller!

Jag har även sett människor fjällvandra med bara en papperskarta! Utan mobil och GPS osv! Och utanför lederna har jag sett dom gå också! Varför gör dom så när det finns en massa moderna hjälpmedel att tillgå?

Det finns alltid udda människor, som gör udda saker, eller ovanliga saker i dagens värld kanske man skall säga, och det är väl det litet ovanliga som ändå e litet intressant? För det vanliga, det man ser och gör varje dag, de e ofta inte så intressant eller utmanande! Inte så länge i alla fall!

 

Bingo Rimér

Så att pröva nå't udda, kan vara både kul och utmanande, som tex att fjällvandra med bara en papperskarta!  Nåja, en inplastad karta e nog bra att ha! Jag kan tro, att upplevelsen kan bli litet annorlunda, då man bara har en karta att gå efter! Och det kan nog även bli litet merarbete någonstans! ;)

 

Fotograf

Tror man kan hitta liknande saker inom andra områden! Även om det kanske kryper i kroppen efter ett tag, och man tycker det här går för långsamt, eller blir för litet, eller vad det nu e man saknar av "livets goda"! Ofta e det livets "tekniska goda"!

Och man behöver ju inte vara i "kloster" hela livet, men det kan vara en spännande och intressant upplevelse, och även bli en erfarenhet att pröva nå't litet på sidan om! Och kanske, kanske kan det även vara litet utmanande? Som Dogma tex!  ;)

/Bengan

 

Hiss B

 Postat 2014-04-14 20:08 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2280 / Blogg om bronsålder, Russar, Jesus, Tårtan och karriären! Och Leica!

 
Tänkte behandla några olika ämnen i bloggen i dag! :) Börjar med Bronsåldern! När Roffe och jag va ute på förstapinken i morse så tittade vi på en Bronsåldersboplats! Roffe ville det! Den ligger nära Kattnäs kyrka i Gnesta. Och det e inte så svårt att se att det här va en fin boplats på bronsåldern! Söderläge, och nedanför låg ett sjösysten med anslutning till havet om man så ville!

 

Boplatsen va däruppe där huset mitt i bilden liggen. Och det e gravhögar på båda sidor. Där vi ställt bilen va nog vattendjupet en 6-10 meter på Bronsåldern.

 
Och så har det ju blivit modernt och trendigt med ett Russarobjektiv!
Här sitter en Russar på en M Leica.

 

Bakkroppen skymmer litet när man använder ljusmätningen på M Leican, kanske ett 1/2 bländarsteg?

 

Och så om Jesus, som verkar ha haft en fru eller sambo eller flickvän enligt ett nyupptäckt papyrusdokument som det varit diskussion om äktheten såklart!
Jaha, vad e det för konstigt med det då! Att ha en flickvän? Å nyhet förresten, det här har man läst i de dokument som man fann 1945 nära Nag Hammadi i Egypten! Inga nyheter e bra nyheter!  ;)

Och så e det möte på Tårtan nu på onsdag! Fotofika!
På Gata Horns ni vet! 15.00!

Och kärriären ja...
Jag tycker man skall se upp litet med karriären under arbetslivet, karriärer sliter på kroppen! Men visst kan man bli uppskattad och tjäna pengar och allt det där, men va ändå litet försiktiga, för som sagt karriären sliter, och det finns ett liv efter karriären också som man måste orka med! :)

De va en del, kortfattat, som Det Bästa! :)

Nu skall jag ta en se'n påtår och sedan trenda mig litet med en Russar! ;)
/Bengan

 

Ps. Det e ett väldigt platt objektiv, Russaren! 

 

 

 

 

 Postat 2014-04-14 11:32 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg