Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2192 / Jag väntar nog litet till...vis av tidigare erfarenhet! :)

 Stormen kommer..

 En unik värld...?

Det gäller att se det bästa ögonblicket, eller planera så man inte gör nå't i onödan! Jag sitter och kollar så jag inte kommer ut fel "på plan" liksom! De har hänt mig tidigare, så jag väntar ett tag till och läser litet under tiden!

Läsningen ja, jag håller på å läser litet fysik, mycket amatörmässigt, men kommer såklart in på existensiella frågor där också! Carl Wilhem von Nägeli va professor och botaniker och hade några funderingar om Universum. Om Universum är tillräckligt stort, så finns möjligheten till att samma saker upprepas på en annan planet, i ett annat stjärnsystem, så i förlängningen skulle det betyda att du och jag även skulle kunna finnas någon annan stans.

Nu verkade inte universum vara tillräckligt stort, tyckte man i alla fall för några år sedan, men så kom några teleskop i satelliter, och teorier från fysiker som frågade varför vårt universum skulle vara det enda och unika universum, och att vi kanske lever i ett slags multiversum?
Och då kanske Von Nägelis tankar från 1800-talet inte är så främmande längre, men kanske mera skrämmande...?
Har det här någon betydelse, att vi inte hittar några gänser, och att vi nog inte e unika...?

Allt blir större och kanske även konstigare vad gäller Universum, om man utgår från det vi uppfattar dagligdags via våra sinnen. För inte så många generationer sedan så va jorden platt, och solen kretsade runt jorden. Sedan utvidgades gänserna både inåt och utåt, och vi blev inte så unika längre, utan kanske bara slumpens barn på planeten i stället för någon skapares barn?
Och nu kanske den existensiella ensamheten ökar? Eller misstro istället för tro....?
Och någonstans ute bland de oändliga antalet stjärnvärldar så finns kanske en planet som liknar jorden, och på den planeten...

Ok, nu hörde jag att det e dags att gå ut och skotta snö! För kommunen snöplog åkte just förbi, så då lägger han inte upp nå'n vall på det jag nyss skottat! :)

Vi hörs!
/Bengan

Ps. 20.30. Tillbaka efter en timmes snöskottning och en timmes "promenad" med Roffe!
Nu kommer en öl att smaka bra! :)

 Postat 2014-01-27 16:05 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2191 / Att vara frånvarande mitt i gemenskapen! Med fina Gatufotobilder!

 

 

 

Det här e nog känsliga saker också, eller irriterande som Bengt Ohlsson säger, så en viss varning anbefalles inför läsandet! ;) Alltså, författaren och krönikören i DN Bengt Ohlsson betraktar de smarta telefonerna och hur vi använder dom. Du nya sköna värld liksom!

Och så är det mycket fina bilder med i artikeln tagna av fotografen Hans Malm! Mycket fina Gatufotobilder! Respekt för dom bilderna!

Läs gärna artikel i dagens DN!  Den som vill alltså!

Avslutar med ett citat av Bengt Ohlsson: "Jag ställer den sorgsna frågan, vad smartphonen gör med oss, så du skall slippa göra det. För det är naturligtsvis ingen rolig fråga att ställa. Den är så ängslig och irriterande. Den representerar en hållning som ingen vill veta av. Den klamrar sig fast vid bassängkanten med blå läppar i stället för att kasta sig ut och ha skoj med alla andra".

Ha en fortsatt fin söndag! :)
/Bengan

Ps. Bengt Ohlsson e bra på språket och att beskriva  iPhoneverkligheten! :) Jag har läst den här artikeln några gånger nu, och den e bra! Den här artikeln spar jag! Jag sparar tidningen alltså! :)

 Postat 2014-01-26 08:44 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2190 / Att plocka russinen ur kakan! Trots sämre resultat på 100 meter! ;)

 

 


Alla blir äldre, ingen kommer undan, och med stigande ålder tillkommer en del tillkortakommanden eller hur man uttrycker sig! Nu talar jag om det "normala" åldrandet efter 25 år c:a och inte om sjukdomar! Man e tex inte lika snabb på 100 meter längre, och har kanske fått läsglasögon och får en del annat, och kanske även gör återkommande besök på vårdcentralen! Men de e ju som med en äldre bil, de e bra med återkommande servicebesök på verkstaden, innan det blir nå't allvarligare! Å så gäller det såklart att köra litet försiktigare med bilen!

Så visst e det litet annorlunda mot när man va yngre, man gjorde tex bättre tider på 100 meter då man va yngre! ;)

Men något som man nog glömmer i all nostalgi om hur det va förr, tex på 100 meter, de e att mycket annat blir bättre med åren, tex erfarenheten växer, och kunnandet, men man måste hjälpa till litet själv såklart, som gör att man lättare kan stå ut med att man gör litet längre tiderna på 100 meter och inse att det inte e så väldigt viktigt att springa fort på 100 meter när man blir äldre! ;)
För det finns viktigare saker efter ett tag, och mycket mer intressanta saker brukar även dyka upp!

Och nu kommer snart våren!
Jag håller koll på hur dagarna blir längre  via DN!
Och så har jag några fotoprojekt Pg,
å så e det litet annat Pg,
de e ganska mycket nu faktiskt!
Och intressant e de också!

Ha en intressant och spännande lördag ni också!
/Bengan

 

Ps. Allegori...? ;)

 

 Postat 2014-01-25 09:08 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2189 / Objektivadaptertest på Leica med en Sonnar-replika som objektiv!

  

Jag blev förvånad över att det ändå blev så bra! Ett Jupiter-3 objektiv från 1951, som sitter på en adapter, se'n sitter det här på en Leica IIIf! Å frihandstagning på en 1/25 del och bländare 1,5 på optiken! Skärpan ställd på texten! Och ni som fotat med en IIIf vet hur avståndsinställningen och konstruktionen fungerar...! ;) Och så blev det några steg underexponering tyvärr! :)
Men jag tycker ändå det e klart godkänt!

 

Här e testutrustningen!
Den här tidiga Jupitern har en mycket snygg mässingsfront, och några snygga glasblåsor i optiken, och en del annat snyggt, men tyvärr inget serienummer på den bakre inre objektivfattningen!   (De här e ett fikonspråk)

Men det gör inget, att serienumret saknas menar jag, de gäller bara å ha fantasi, då kan man ändå tro!

/Bengan The Zombie

 

Ps. Här e en annan bild där adaptern syns litet bättre! Optiken är ju för Contax men funkar med adaptern utmärkt på en Leica.

 Postat 2014-01-24 17:01 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2188 / Analoga M Leicafotografer, VAKNA! De här med VAKNA, de känner jag igen! ;)

 

#1262134


Alltså, varför fotar man inte med sin analoga M Leica längre! Står kanske kameran i vitrinskåpet? "Kolla vilken fin kamera jag har", och fortsätter sedan, "vad gäller att fota analogt, så e det jobbigt, väldigt jobbigt! Först köpa film, å det finns ju knappt film å köpa, å bara 36 exponeringar, å se'n kan man inte se bilden direkt när man tagit den, å se'n blaska med en massa kemi, som e jätte jättemiljöfarligt, och så köpa en skanner, å köpa film igen, nu när det finns så fina automatiska automatkameror!"

Ok, jag vet att mänskligheten tappat en del av som fanns förr, men e det så väldigt svårt och jobbigt att fota analogt? Å det finns fördelar med det analoga, man blir litet egen, uppfattas som litet av en fotokonstnär, även om dom som inte har nå'n M Leica ofta säger nå't annat! ;)

Och se'n har man svårt att trötta ut sina vänner och omgivningen med mängder av likaformade bilder som man "lägger" ut till beskådande överallt!  ;) "Jag har tagit 3000 bilder den här veckan, visst e jag bra!?"  ;)  De blir mycket svårare att ta 3000 bilder på en vecka med en M Leica!

 

Snapshot


Så den som har en så'n här klassiker som en M Leica borde inte få ha en så'n om man inte fotar med den! Ställa en kamera i ett skåp och kanske skylla på att det e så komplicerat och jobbigt!!
De e väl lika bra att fotografen också sätter sig i vitrinskåpet brevid sin kamera! ;)

Alltså, ni som har en M Leica, tappa inte styrfarten i livet bara för att det finns mycket enklare saker att fota med! Enkelt blir sällan bra! Ofta bara för mycket! ;)

/Bengan The Zombie

Ps. I Poolen "Analoga M Leicafotografer" går det även bra att lägga in äldre M Leica-bilder! Å ni som glömt hur kameran ser ut, här e en bild!

 

 

 Postat 2014-01-24 12:59 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg