Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2188 / Analoga M Leicafotografer, VAKNA! De här med VAKNA, de känner jag igen! ;)

 

#1262134


Alltså, varför fotar man inte med sin analoga M Leica längre! Står kanske kameran i vitrinskåpet? "Kolla vilken fin kamera jag har", och fortsätter sedan, "vad gäller att fota analogt, så e det jobbigt, väldigt jobbigt! Först köpa film, å det finns ju knappt film å köpa, å bara 36 exponeringar, å se'n kan man inte se bilden direkt när man tagit den, å se'n blaska med en massa kemi, som e jätte jättemiljöfarligt, och så köpa en skanner, å köpa film igen, nu när det finns så fina automatiska automatkameror!"

Ok, jag vet att mänskligheten tappat en del av som fanns förr, men e det så väldigt svårt och jobbigt att fota analogt? Å det finns fördelar med det analoga, man blir litet egen, uppfattas som litet av en fotokonstnär, även om dom som inte har nå'n M Leica ofta säger nå't annat! ;)

Och se'n har man svårt att trötta ut sina vänner och omgivningen med mängder av likaformade bilder som man "lägger" ut till beskådande överallt!  ;) "Jag har tagit 3000 bilder den här veckan, visst e jag bra!?"  ;)  De blir mycket svårare att ta 3000 bilder på en vecka med en M Leica!

 

Snapshot


Så den som har en så'n här klassiker som en M Leica borde inte få ha en så'n om man inte fotar med den! Ställa en kamera i ett skåp och kanske skylla på att det e så komplicerat och jobbigt!!
De e väl lika bra att fotografen också sätter sig i vitrinskåpet brevid sin kamera! ;)

Alltså, ni som har en M Leica, tappa inte styrfarten i livet bara för att det finns mycket enklare saker att fota med! Enkelt blir sällan bra! Ofta bara för mycket! ;)

/Bengan The Zombie

Ps. I Poolen "Analoga M Leicafotografer" går det även bra att lägga in äldre M Leica-bilder! Å ni som glömt hur kameran ser ut, här e en bild!

 

 

 

Inlagt 2014-01-24 12:59 | Läst 2345 ggr. | Permalink
Förvisning till vitrinskåpet?! Fan Bengan, du går väl inte och använder dina digitala burkar för mycket??
Hej,
Det säges att antalet misslyckade bilder går ned med analog fotografi. Kolla den här länken
http://blog.mingthein.com/2014/01/24/film-diaries-examining-the-costs-of-shooting-film-vs-digital/#more-7617

Jag är inte så säker på det? Martin Parr, samtidens främste fotograf enligt min åsikt, säger att det är bara att plåta på. Kanske en bild av 100 blir bra.
Min Assistent och jag tog 8000 bilder på en vecka med digitalkamera, det var nog 10 som var bra.

Så tyvärr har jag upplevt en frihet med den digitala kameran, trots att det står 3 Leicor i skåpet. De har gjort sitt jobb och är pensionerade.
Ha det bra
Bob
froderberg 2014-01-24 16:45
Jag är helt säker på att Parr och Ming Thein har olika mått på vad som är en lyckad bild. För Parr handlar det nog om en bild som han kan vara stolt över resten av livet. Och när man fotograferar ögonblicksbilder som han gör går det nog film ...

Men för mer stillsam fotografering kanske det blir mer koncentrerat med film och färre skräpbilder som det ändå inte blir något av.

Jag tar ut min Leica M6 TTL ibland. Jag gillar verkligen att använda den, men varje gång inser jag också att det inte uppväger bristerna.
Bob Bovin 2014-01-24 17:30
Hej,
Du har säkert rätt olika fotografer har olika mål. Båda är dock professionella fotografer. Ming Thien är ju reklamfotograf, men driver också work shops i gatufoto. Parr är ju reportage fotograf med MAgnum som bas. Jag tog mitt sitat från BBC där Parr gjorde ett pedagogiskt program. Jag fick intrycket att han använde en digital DSLR i det programmet.

Båda fotograferna är säkert mycket krävande i sitt bildval.
Ha det bra
Bob
Jag har nog ett 30-tal framkallade rullar som jag varken kollat igenom eller skannat. Ska ta tag i det. Då kommer det lite bilder i poolen.
Kameralivet likväl som det verkliga livet har olika faser. Jag började analogt på tidigt 80-tal och fastnade i mörkrummet tills min bättre hälft bad mig välja kärlek. Så då la jag kameran på hyllan och lade tiden på annat... Men under 2010 så var det återigen bättre hälften som tyckte jag behövde en ny hobby - fotografering. Nu blev det digitalt för att "tjäna" tid och plötsligen var det tiden framför datorn som gav ryggont istället för problem med luktsinnet. Då gjordes en kompromiss - en Leica Monochrom. Liten, lätt och svart-vitt så man kunde slippa tid vid datorn. Ack vad jag tog fel - plötsligen satt man timmar vid datorn för att få till en Rollei eller Adox look på bilderna. Så då åkte OM-2 fram och lite av harmonin börjar komma tillbaka och nu funderar jag på att skaffa en analog Leica som komplement och till slut står jag nog åter där i mörkrummet... och kärnfrågan är plötsligt varför fotar man och vilken "frihet" är det man söker med digitalt eller analogt?
/magnus
Tack Bengt.
Det klickade till!
Beställde omgående mera film.
Har haft en utflykt med andra film och framkallningsmetoder än det jag egentligen gillar. Det tog lusten ur mig.
Nu har jag bestämt mig. Inget krångel. Fokus på foto och det betyder analog M-Leica och små avstickare till mellanformat ibland.
/Hans(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg