Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2055 / Er'e bara jag som saknar litet mer fotografisk berättartradition?

 

 

 

Jag menar, visst har vi och har även haft många fotografiska berättare, typ Lennart Nilsson, Jean Hermansson, Sune Jonsson, Tore Johnson, Gunnar Smoliansky, Anders Petersen, Jens S Jensen och Micke Berg, bara för att nämna några få, men hur är det numera? Finns dom fortfarande? Eller har jag missat nå'ra?

Mao, frågan kanske också blir, finns det överhuvud taget en speciell svensk fotografisk berättartradition!

Och jag menar så här alltså, jag saknar fler fotografer som gör en mer planerad bildberättelse.
Men inte bara om något i Sverige, för det handlar om sättet att berätta det hela på! 

 

couple..


Nu kan det ju också vara så här, att den här ev berättartraditionen inte ligger i tiden, med de snabba kast vad gäller upplevelser och även det korta bildminne som gäller numera. (Med bildminne menar jag en betraktad bilds mycket korta livslängd)

Och jag e kanske för mycket på Fotosidan! Fotosidan kanske begränsar min utsikt!?  ;)

Men hur som helst, jag saknar i alla fotografer som fördjupar sig i sina fotografiska ämnen.
Jag saknar fotografer som snöar in på sitt ämne under en längre tid!
Fotografer som vågar stiga av mittfåran ett tag för att undersöka ett kaninhål som ligger på sidan om! Även för att kolla hur djupt kaninhålet går, även om dom fotograferna inte syns till på ett tag då! 

/Bengan

Ps. Om du som bloggläsare har nå't tips på en fotografisk avvikare med spännande och intressanta fotografiska berättelser, ge mig ett tips, eller en länk till bilder. (Det kan också vara bra för mig att ha koll på till nästa Gnesta-Plank)

(Och som vanligt e bilderna här i bloggen bara en utfyllnad)

Å ni som undrar över kaninhål, "Down the rabbit hole", a metaphor for adventure into the unknown, from its use in Alice's Adventures in Wonderland.

 

Frisören

 

 

 Postat 2013-08-06 12:00 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 2054 / De e säkert nå'n Dalmas som gjort det där!

 

De e intressant det här med rudimentära tankegångar, eller vad man skall kalla det man har samlat på sig i kortlådan under åren! Hur som helst, satt och tittade på ett program på Tv, direktsänt också, bara det e ovanligt för min del, och programmet handlar om Kensingtonstenen, som säkert alla känner till! :)

Hur som helst, man diskuterar om stenen e äkta så man blir osams, och diskussionen gäller också de något annorlunda runorna på stenen. Efter att ha sett programmet en stund och hört de inblandade, börjar nå't sakta komma upp i mitt huvud, och jag formulerar det hela tyst i huvudet, "de e bergis nå'n dalmas som varit i USA och ristat, för dom hade ju runor ända in på 1900-talet i bla. Älvdalen."
Och i slutet på programmet, vad händer!  :)

Kolla programmet själva så får ni se! :)
Å de e alltid kul att hitta nå't litet användbart i kortlådan! :)

/Bengan

 

Ps. Om det här inte e Kensingtonstenen, vad är det då?  :)

 

 Postat 2013-08-05 21:37 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2053 / The never ending story, gatufoto! :)

 

Regn

Om man tittar på antalet bilder i gatufotopoolen, så anar man att poolen är populär, mycket populär! Många verkar alltså vara kallade! Om jag nu får spåna litet om gatufotografer, så tror jag i alla fall, att många gatufotografer lider av nå'n slags "gatufotoskräck!" ;)  Det känns osäkert och farligt att fota på sta'n alltså! Alla tittar ju på en! Och människor kan bli förbannande! Så har jag hört någon säga!

Kan man komma över den här "torgskräcken", så tror jag det kan bli bättre bilder. Den här mentalt störande momentet gör att man gärna slarvfotar, eller tar till tele, man är inte riktigt bekväm på sta'n!

 

sol y sombra...

Nu kan man lösa det här på flera sätt, antingen sluta att fota på sta'n,
eller köra litet mental träning och använda en smartare utrustning!


Vad gäller smart utrustning, maskera dig till en turist! Använd en liten kompaktkamera! Och ta inte för många goda råd av "gatufotospecialisterna" i början och bry dig inte heller om för många regler i pooler, det blir bara konstnärligt begränsande!  ;)

Den mentala träningen kan tex göras med en kompis! Man går runt på sta'n och pratar och tar några bilder då och då! Se'n blir det inte så farligt att gå ensam, och du märker också att ingen stirrar om du tar upp kameran! (Det här med att gå två fotografer även senare e inte så dumt det heller,  men då bör det vara "vana" gatufotografer som inte stör vandra i fotandet)

Men att fota i grupp, det blir som ett fotande dagis! ;) Men det blir såklart tryggt och mysigt med lekledaren! :)

 

Solregn

Se'n kan man börja fundera på vad är en bra gatufotobild! Och listar nog en del snart ut, men de som inte klarar att lista ut vad är en bra gatufotobild är, blir nog aldrig någon bra gatufotograf, även om man går i Universitetsgatufotoskola! ;)

Å vad gäller never ending story, så kommer det sannolikt fler skribenter och åsikter i gatufotoämnet, var så säker! Men som sagt, och ett tips från mig, ta "turistvägen" och kolla gärna hur farbröderna fotade gatufoto förr, dom bilderna håller konstigt nog än i dag att härma!  :)

/Bengan

Ps. Bilderna i bloggen har inget med ämnet att göra, utan är bara en utfyllnad!

 

Södra Station

 

 

 Postat 2013-08-05 16:40 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 2052 / Jag kan inte hjälpa att jag blir litet misstänksam, ursäkta mej..

 

 Ansikte..

Nu har ju USA berättat att det e ett terrorhot Pg, man stänger konsulat över en del av världen, andra länder hänger på, visst de e tur att USA kan avlyssna skumma typers samtal.... eller..?

Jag e ju inte så upplyst om det här, men jag brukar jämföra med andra ordningsorganisationer, typ polisen, vaktbolag, staten, regeringar osv, det brukar i alla fall finnas nå'n som kontrollerar dom, och ofta e det en fri press inblandad!


Så efter som det inte finns nå'n som kan kontrollera NSA och dess avlyssning, ingen fri press i alla fall, så får vi väl lita på att det stämmer det här om terroristhotet!

Och smäller det inte, så va det tur att USA lyssnade, och smäller det, så kunde det blivit ännu värre om inte USA lyssnat! Och att det här terroristhotet kommer just nu, när avlyssningen ifrågasätts, det e nog bara en slump... ;)

Ursäkta en äldre mans misstänksamhet!

Frånsett det här, ha en bra dag!

/Bengan

Ps. Kom att tänka på en film, Wag the Dog av någon anledning, men filmen e nog bättre..

 Postat 2013-08-04 12:18 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2051 / Contax G3 vore en naturlig fortsättning! * Bloggen uppdaterad 19.00

 

Jag har fotat med Contax G2 några månader nu och är mycket nöjd. En modern autofokusteknik i en analog kamera! Ibland glömmer jag nästan bort att det är en analog kamera och skall vända på kameran efter en bild för att kolla hur bilden blev! :) Och då förstår ni vad jag menar, en Contax G3 vore en naturlig fortsättning.

* Upptaterat efter några kommentarer. 
Någon önskade en Digital Zeiss Ikon.  ;) Men då blir den nog snarlik Leica M9 på nå't sätt, och det för inte RF-kameratypen speciellt mycket framåt!  Jag upplever en finess med autofokusen på en RF-kamera. Men tom jag fattar att den grupp fotografer som skulle köpa en digital Contax G är ganska liten. Nu gäller andra kameror, och nya modeller, ständigt, hela tiden! ;)

Men jag gillar Contax G av en annan orsak, eller den passar mig bra i alla fall, och det är det begränsade objektivurvalet! :) Tänka va skönt att slippa fundera på vilket objektiv jag skall ha, eller köpa till! Antalet objektiv e ganska begränsat! Dock inte kvaliten!

 


Och en annan liten ,men inte obetydlig sak på Contax G1 och Contax G2, det är att knappen för att frigöra objektiven sitter litet inklämt liksom, och kan vara litet knepigt att komma åt! Men det är alldeles utmärkt! För den som hållit i en Leica M4 eller M4-2 och liknande vet att objektivfrigörelse-knappen sitter väldigt nära fingrarna när man håller i kameran! Det blir ibland lite för många extrakollar när man går på sta'n att man inte kommit åt den knappen!
Nu har jag sett på min Leica M6, att man har satt dit den där skyddsringen igen, den som fanns på M3, men vad tänkte man på vad gäller modellerna emellan! ;)

Inte mycker mer att tala om i värmen just nu!

/Bengan

Ps. Jovisst ja, igår när jag va på Söder, så såg jag ett mycket vackert brudpar, som sannolikt hade glömt både tid och rum och stod mitt i gatan...
En bild man blir varm i hjärtat av!

 Postat 2013-08-03 12:08 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg