Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2053 / The never ending story, gatufoto! :)

 

Regn

Om man tittar på antalet bilder i gatufotopoolen, så anar man att poolen är populär, mycket populär! Många verkar alltså vara kallade! Om jag nu får spåna litet om gatufotografer, så tror jag i alla fall, att många gatufotografer lider av nå'n slags "gatufotoskräck!" ;)  Det känns osäkert och farligt att fota på sta'n alltså! Alla tittar ju på en! Och människor kan bli förbannande! Så har jag hört någon säga!

Kan man komma över den här "torgskräcken", så tror jag det kan bli bättre bilder. Den här mentalt störande momentet gör att man gärna slarvfotar, eller tar till tele, man är inte riktigt bekväm på sta'n!

 

sol y sombra...

Nu kan man lösa det här på flera sätt, antingen sluta att fota på sta'n,
eller köra litet mental träning och använda en smartare utrustning!


Vad gäller smart utrustning, maskera dig till en turist! Använd en liten kompaktkamera! Och ta inte för många goda råd av "gatufotospecialisterna" i början och bry dig inte heller om för många regler i pooler, det blir bara konstnärligt begränsande!  ;)

Den mentala träningen kan tex göras med en kompis! Man går runt på sta'n och pratar och tar några bilder då och då! Se'n blir det inte så farligt att gå ensam, och du märker också att ingen stirrar om du tar upp kameran! (Det här med att gå två fotografer även senare e inte så dumt det heller,  men då bör det vara "vana" gatufotografer som inte stör vandra i fotandet)

Men att fota i grupp, det blir som ett fotande dagis! ;) Men det blir såklart tryggt och mysigt med lekledaren! :)

 

Solregn

Se'n kan man börja fundera på vad är en bra gatufotobild! Och listar nog en del snart ut, men de som inte klarar att lista ut vad är en bra gatufotobild är, blir nog aldrig någon bra gatufotograf, även om man går i Universitetsgatufotoskola! ;)

Å vad gäller never ending story, så kommer det sannolikt fler skribenter och åsikter i gatufotoämnet, var så säker! Men som sagt, och ett tips från mig, ta "turistvägen" och kolla gärna hur farbröderna fotade gatufoto förr, dom bilderna håller konstigt nog än i dag att härma!  :)

/Bengan

Ps. Bilderna i bloggen har inget med ämnet att göra, utan är bara en utfyllnad!

 

Södra Station

 

 

 

Inlagt 2013-08-05 16:40 | Läst 11147 ggr. | Permalink
Det stämmer att rädslan för hur andra ska reagera är en stor tröskel. Det är faktiskt inte så många som reagerar, men det förstår man ju först när man provat en del.

Att fotografera från höften är ett gammalt tips. Jag tror dock att det är bättre att ta tjuren vid hornen och lära sig våga fotografera öppet. Dessutom kan höftbilder se konstiga ut med sig låga vinkel och kännas smygtagna.

Tycker visst att bilderna har med ämnet gatufoto att göra ;) ser fram emot att få ser mer och nya bilder från dig. :)
Morgan Larm 2013-08-05 18:20
Har du smygtagit en bild utan tillåtelse så är det inte så lätt att ställa ut den. Tänk om den som är avbildad ser sig själv på utställning. Jag hade blivit ganska sur. Man kan självklart ta bilden lite i smyg, men sen måste man ta kontakt för att använda sig av den.
Bengan 2013-08-05 19:32
Morgan!
Alla gatufotobilder e nog mer eller mindre "smygtagna" utan tillåtelse! ;) Ur litet olika vinklar!
En del tycker bara vissa vinklar e tillåtna, jag misstänker att dom som ogillar höftskott även ogillar Eric Salomons bilder! ;)

Och vad gäller bilder på en utställning, så kan konstnären hänga ut det mesta, om inte lagen säger emot!
Tillåtelse behövs inte!

Och man måste nog bestämma sig om man vill vara utomhus och synlig, för då kan man bli avbildad!
Tänk på en Pride-festivalen! Åskådare och deltagare och även andra..

Men vissa kameror som avbildar folk, dom bilderna får vi varken se eller veta vart dom tar vägen!
De e hemligt liksom! ;) De fotograferna får vi lita på, vi som inget gjort, vilka bilder dom än tar! ;)
Därför kan det vara säkrast att kolla de fotografer man ser,
för den fotografen går det i alla fall att tala med! ;) :)
Och kanske även att skälla på! :) De e väl demokratiskt va! :)
froderberg 2013-08-05 21:45
De flesta människor blir riktigt stolta när de hamnar på bild i en utställning. Och i vilket fall så tycker jag att det får vara upp till fotografens eget omdöme. Det är ingen slump att fotografering är tillåtet om inte annat anges. Det är en av våra rättigheter. Om fotografen har något att säga med sina bilder så har det ett värde som ska vägas mot det obehag vissa kan känna av att komma på bild.
Det går ju inte heller för en pressfotograf att gå runt och fråga alla som kan råka komma med på en bild i tidningen, men de flesta tidningar brukar kolla med föräldrarna när det gäller barn på bild (trots att det inte behövs).

Visst kan man säga att många bilder är smygtagna i och med att den avbildade inte upptäckt kameran. Men det är inte det jag pratar om utan bilden ser ut som man tjuvkikar. Eric Salomons bilder var inte tagna underifrån med vidvinkel. Jag är inte emot smygfotografering i sig. Eric Salomon lyckades visa en hemlig värld som få sett.
Men snälla Bengt.... :) Du gillade ju inte semesterbilder... hur, ska jag då kunna agera som en turist... ;))
Lite mer allvarligt, jag tycker det är svårt, för jag inte bara tycker, jag blir upptäckt.... eller är jag för långsam? Strunt samma. Och jag räds inte gatorna och staden, inte heller människorna.... jag vill bara kunna ta min bild osedd, som turist, kanske på semester.... ;)
Bengan 2013-08-05 19:46
Du skall inte vara turist, du skall bara spela en! ;)
Och ibland tror jag faktiskt att vi ändå har litet för mycket grejer/prylar med oss vid fotandet.
Det syns att vi e fotonördar! :)
Peter-L 2013-08-05 19:56
Okej, ;) börjar förstå det där med gatans teater..... Även om jag tolkat det annorlunda tidigare :))
Ha det gott! //Peter
Hej,
Bra Bengt, regler behöver vi inte. Alla vinklar och kamerahöjder är ok så länge bilden är bra. Gatufoto funkade ju bra även på den tiden Rollieflexen användes. Alla kameror är ok. Även telefon-kameror kan gå till nöds.
Studier av bilder från gatufoto är alltid intressant ur flera synpunkter. Teknik är också kul, men är bara ett verktyg.
Ha det bra på stretan
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg