Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2076 / Gatufoto i sta'n, men man skall inte vara två! Å så Kulturhuset med Hillersberg och Cunningham!

 

Braständare a la Hillersberg!

Men visst e det kul att åka in till "nöjesfältet" ett tag, kolla på folklivet, prata med folk och se mängder av folk, gå på Västerlånggatan för att ev gatufota mitt i värsta smeten, titta på några utställningar och se'n ta ta en blaskig Latte, för den bästa Latten finns på Kaffebaren i Gnesta! :)

 

Men, ibland funkar gatufoto bättre när man e ensam, vissa e mest i vägen.. ;)

Resan in till sta'n gick i alla fall fint då jag lånade min frus tågkort! Att sitta på ett Regionaltåg i en 45 minuter är lyx jämfört med Pendeltåg i 70 minuter. Tyst och lugnt och litet folk! Se'n blev det en vandrig på smågatorna från Centralen till Svenska Kort på Hornsgatan för en pratstund. En timme hos Gert innan jag gick till Slussen för att möta Micke Borg.

 

Se'n vidare till Kulturhuset och Imogen Cunningham och Lars Hillersberg.

 

 De händer mycket på Kulturhuset just nu...

 

Väldigt mycke faktiskt....

 

Ibland måste man ta av sig glasögonen för att kunna ladda film i den här Minolta-kameran! På en modernare analog kamera, tex en Contax G2, finns det automatisk filmladdning! Progress heter det på engelska Micke! ;)

 

Och efter sex timmar i sta'n, så tog jag tåget hem till den friska luften i Gnesta!
Men hur som helst, en trevlig och händelserik dag, i ett mycket trevligt sällskap,
för litet senare anslöt också två snygga tjejer! 

/Bengan

 

 Postat 2013-08-24 20:54 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2075 / Vi kommer aldrig ifrån historien, i vårt fall vår fotohistoria.

 

"Boxer im Jahr 2012"


Vi som fotografer kan ofta tycka att vi gör något nytt, eller att vi fotar på något nytt sätt, men det beror mera på att vi inte känner vår egen fotohistoria. Nu är inte bara vi fotografer skyldiga, utan även de som ser våra bilder och bedömer våra bilder, som också hjälper oss med glada tillrop och säger "Oj vilket nytt sätt att fota du kommit på!"
Fast det inte är nytt, men kanske bra ändå!

Nu skall man som fotograf inte tappa sugen, men jag tror att kunna sin fotohistoria är viktig, dels för att själv kunna utvecklas, dels för att kunna bedöma fotografi!

Mycket mera blev det inte i bloggen i dag! :)

/Bengan

 

Ps. Vad gäller fotohistoria, jag själv är inspirerad av flera tidiga fotografer, tex August Sander, en nyckelperson i fotografins historia. Diane Arbus, Walker Evans och många andra fotografer var också inspirerade av Sander.  August Sander mest betydelsefulla projektet var "Menschen des 20. Jahrhunderts".

 Postat 2013-08-23 07:34 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 2074 / Har bloggen tagit över många bildpooler på Fotosidan? Så varför då ha bildpooler?

 

 

Ok, nu är det här litet tillspetsat, jag vet, men "förr i världen" så fanns det inga bloggar på Fotosidan utan man lade in sina bilder i pooler, och fick där olika tyckanden om sin bild. Sedan kom det bloggar, och några börja blogga, oftast om fotoämnet med några bilder till  :)
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-1-om-gatufoto.htm

När bloggande sedan ökade så blev också bloggar ett sätt att visa sina bilder, som i en bildpool, och även marknadsföra sig själv! En liten CV kanske man kanske säga! Nu är det många bloggar på Fotosidan, ibland med mycket text och ibland med bara bilder, som i en bildpool! 

 

Café Konditori Valand

Och jag lägger i alla fall mycket färre bilder i pooler på Fotosidan numera, det tänkte jag på i går då jag lade in den här bilden i Dogma-poolen. (Tyvärr va det sommarstängt på Valand)

Kan väl ibland då undra över vitsen med bildpooler, men å andra sidan det e kanske där man startar på en Fotosida, man lägger in en bild i en pool för att se om det kommer nå'n kommentar...!?
Och vissa pooler är ju även en samlingspunkt för ett visst fotointresse, eller typ av fotografering!

Och Fotosidan e ju numera ganska stor, med många besökare, så man måste kanske ha olika intresseområden, typ bildpooler, för att försöka fånga upp olika sorters fotointressen?

Och så är ju Fotosidan i stort även en Community, med bildinslag! Man samlas på Fotosidan och visar bilder från semestern, eller vad man håller på med just nu, allt blir ganska likt Facebook på vissa ställen, men det här e nog tidens lösen. Man fotar för dagen för att visa vad man håller på med för tillfället! Kanke inte nå'n konstnärlig fotografi precis, eller fotografi för eftervärlden, eller så är det här den nya konstnärliga fotografin för eftervärlden!  ;) 

Och man blir nog bara "berömd" bland sina fotokompisar, å det e väl trevligt, men så är det ju på Facebook också! Så att bli berömd som fotograf, eller att utvecklas som fotograf, då måste man nog även jobba litet på sidan om Fotosidan eller Facebook! Så tror jag i alla fall!

Och de flesta fotografer på Fotosidan tillbringar den mesta tiden i sitt intresseområde, eller i "sin bildpool", eller i bloggarna med sina bloggpolare, så uppfattar jag det i alla fall!

Hur som helst, jag lägger i alla fall de flesta av mina bilder på Fotosidan i en blogg numera, ofta med litet text till! Även om textämnet i bloggen inte alltid handlar om fotografi!  Jag har litet svårt att särskilja livet i övrigt från mitt fotograferande, därför kommer det ibland i bloggen att handla om  annat, tex tidig kyrkohistoria, dagspolitik, Acceskortet hos SL, fysik, eller livsfilosofi med en hund! :)

 /Bengan


Ps. Och vad gäller min bildportfolio här på Fotosidan, den glömmer jag bort till och från....
Kanske dags att ta bort den, "progress liksom" mot bloggen!
 http://www.bjorkbom.fotosidan.se/

Wikipedia om blogg:
En blogg' (avkortning av webblogg; av engelskans blog, kortform av weblog från de engelska orden ’web’ och ’log’), webbjournal eller webbdagbok är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller dagboksanteckningar på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp. Många bloggar uppfyller definitionen för ett massmedium.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Blogg

 Postat 2013-08-22 11:25 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2073 / FörstaTårtan för terminen blir den 28:e augusti! Och projekt Kocksgatan 24 fortsätter!

 

 

Alltså, vi startar upp fotofikat på Tårtan den 28:e och då kl. 15.00 som vanligt. Skall varna Emma att gubbgänget e Pg!  Och så har jag börjat framkallat några filmrullar som jag hittat i kylskåpet! Fotoprojektet Kocksgatan 24 fortsätter alltså, och jag tror jag är inne på tredje året nu.  Och så håller jag som vanligt på att våndas över vilka bilder jag skall visa på Gnesta Konstrunda den 7 och 8 september! Allt e som vanligt alltså! Eller inga nyheter är ändå hyffsat bra nyheter!

Men som sagt, väl mött på Tårtan, eller Ellens bageri, eller Ellens fotografiska, onsdagen den 28:e augusti, från c:a 15.00!

/Bengan

 

 Postat 2013-08-22 07:51 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2072 / "Natten är inte längre dagens mor"

  

 

"Den digitala kulturen har på ett effektivt sätt ökat kommersialiseringen av fler och fler aspekter av vårt liv och normaliserat en uppkoppling dygnet runt". Det här är en del av en artikel som jag läste i DN till morgonkaffet i morse. En hård uppgörelse med vår uppkopplade tid skriven av den amerikanske konsthistorikern Jonathan Crary i boken "24/7  Late capitalismen and the ends of sleep"

Och till oss "fotografer" ger Crary också en känga! "Och med ett ständigt accelererat bildutbud som blir allt mer likriktat, överflödigt och banalt, kommer varseblivningens kapacitet att fortsätta att reduceras."

 Boken 24/7 beskriver en tidszon utan tid, en värld utan skuggor. "Visserligen kan ingen arbeta, shoppa, spela, blogga eller nätverka dygnet runt, men eftersom det inte finns någon tid, plats eller situation i vilken man inte kan konsumera varor eller använda sociala nätverk, genomsyrar den ständiga uppkopplingen hela vårt liv"

Bla så beskriver han det sanslösa påståendet att dagens motståndsrörelse i olika länder har sitt ursprung i Facebook och Twitter, och ger det lakoniska svaret: "Hur skulle ett verkligt uppror kunna åstadkommas på en arena för vilken övervakning, normering och neutralisering utgör själva affärsidén?"

Och behöver man bry sig?
Den här ständiga uppkopplingen innebär en slags frivillig inlåsning i en tillrättalagd värld, en inlåsning som också sannolikt tar tid från annat, tex relationer, våra barn, miljön och kanske även samhällsförståelse, om de nu är så viktigt...?

Så försök ändå att ha en bra dag, trots inlåsningen!
För vi själva märker ju inte så mycket av det här,
de e väl ändå huvudsaken!?  ;)

/Bengan

 

 

 Postat 2013-08-21 12:12 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg