Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2074 / Har bloggen tagit över många bildpooler på Fotosidan? Så varför då ha bildpooler?

 

 

Ok, nu är det här litet tillspetsat, jag vet, men "förr i världen" så fanns det inga bloggar på Fotosidan utan man lade in sina bilder i pooler, och fick där olika tyckanden om sin bild. Sedan kom det bloggar, och några börja blogga, oftast om fotoämnet med några bilder till  :)
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-1-om-gatufoto.htm

När bloggande sedan ökade så blev också bloggar ett sätt att visa sina bilder, som i en bildpool, och även marknadsföra sig själv! En liten CV kanske man kanske säga! Nu är det många bloggar på Fotosidan, ibland med mycket text och ibland med bara bilder, som i en bildpool! 

 

Café Konditori Valand

Och jag lägger i alla fall mycket färre bilder i pooler på Fotosidan numera, det tänkte jag på i går då jag lade in den här bilden i Dogma-poolen. (Tyvärr va det sommarstängt på Valand)

Kan väl ibland då undra över vitsen med bildpooler, men å andra sidan det e kanske där man startar på en Fotosida, man lägger in en bild i en pool för att se om det kommer nå'n kommentar...!?
Och vissa pooler är ju även en samlingspunkt för ett visst fotointresse, eller typ av fotografering!

Och Fotosidan e ju numera ganska stor, med många besökare, så man måste kanske ha olika intresseområden, typ bildpooler, för att försöka fånga upp olika sorters fotointressen?

Och så är ju Fotosidan i stort även en Community, med bildinslag! Man samlas på Fotosidan och visar bilder från semestern, eller vad man håller på med just nu, allt blir ganska likt Facebook på vissa ställen, men det här e nog tidens lösen. Man fotar för dagen för att visa vad man håller på med för tillfället! Kanke inte nå'n konstnärlig fotografi precis, eller fotografi för eftervärlden, eller så är det här den nya konstnärliga fotografin för eftervärlden!  ;) 

Och man blir nog bara "berömd" bland sina fotokompisar, å det e väl trevligt, men så är det ju på Facebook också! Så att bli berömd som fotograf, eller att utvecklas som fotograf, då måste man nog även jobba litet på sidan om Fotosidan eller Facebook! Så tror jag i alla fall!

Och de flesta fotografer på Fotosidan tillbringar den mesta tiden i sitt intresseområde, eller i "sin bildpool", eller i bloggarna med sina bloggpolare, så uppfattar jag det i alla fall!

Hur som helst, jag lägger i alla fall de flesta av mina bilder på Fotosidan i en blogg numera, ofta med litet text till! Även om textämnet i bloggen inte alltid handlar om fotografi!  Jag har litet svårt att särskilja livet i övrigt från mitt fotograferande, därför kommer det ibland i bloggen att handla om  annat, tex tidig kyrkohistoria, dagspolitik, Acceskortet hos SL, fysik, eller livsfilosofi med en hund! :)

 /Bengan


Ps. Och vad gäller min bildportfolio här på Fotosidan, den glömmer jag bort till och från....
Kanske dags att ta bort den, "progress liksom" mot bloggen!
 http://www.bjorkbom.fotosidan.se/

Wikipedia om blogg:
En blogg' (avkortning av webblogg; av engelskans blog, kortform av weblog från de engelska orden ’web’ och ’log’), webbjournal eller webbdagbok är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller dagboksanteckningar på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp. Många bloggar uppfyller definitionen för ett massmedium.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Blogg

 

Inlagt 2013-08-22 11:25 | Läst 3823 ggr. | Permalink
Intressant
Jag undrade just om det i en grupp jag är med i
Själva guppandes bland några få föregick genom blogg
Där kom bilder och text i ett sammanhang
Själva bildforumet blev mer som ett engångs fotoalbum
Så meningen med bilduplägg förlorade sitt värde
13 000 medlemmar i gruppen säger ju sitt

Har du några ide'er om hur detta kan vidareutvecklas
Jag känner också att ett nytt grepp måste utvecklas
/inger
Svar från Benganbus 2013-08-22 22:47
Jag har inget bra svar, men lösningen kanske kan vara att hitta en mindre grupp att deltaga i?
En grupp som har ett liknande fotointresse, eller liknande mål, där man kan peppa varandra!
Och även kanske försöka minska bildflödet, och försöka öka kvaliten på fotograferandet!
Öka eftertänksamheten på varje bild...?
Tror jag...
/B
Ja, du har rätt i det du skriver! Jag lägger nästan aldrig in i poolerna längre för jag tycker inte att man får den där responsen som man fick för några år sedan, men det kan kanske bero på det enorma bildflöde som sker, man hinner helt enkelt inte... Men lite synd är det allt! För man utvecklas enormt genom feedbacken man får...
Ha en bra dag!
Svar från Benganbus 2013-08-22 22:39
Vi kanske har varit med om en annan tid på FS, då det va färre fotografer och inte så stort bildflöde?
/B
Heléne Alklid 2013-08-25 07:35
Ja, så är det nog! =)
Ha en fin dag!
Du har något där Bengt.
Jag har från början av mitt medlemsakp uppfattat medlemsgrupper / pooler som vissa intressegrupper. Här laddas upp  sina bilder för andra med samma intresse (för mig veteranbilar). Men FS regler / önskemål säger att man måste begränsa text, kommentarer och svar (den respekteras så inte). På bloggen finns det mer frihet att skriva och udvkeksle åsikter och synpunkter.
Användning av Bloggs är väldigt individuellt, man lär så småningom vilka bloggar man vil följer - tycker jag.
Jag är inte den mest produktiva bloggare, men läser vardagliga dom  som jag följer. Jag har också funderat på att sätta färre bilder i varje blogg och sedan kanske spara lite till senare.
Det finns många fler bilder i mitt album än jag har lagt upp i båda grupperna, och här på bloggen.
Vi måste tänka vidare , så går det lite tid med det också :-)
m.v.h. Erik / DK
Svar från Benganbus 2013-08-22 22:55
De här kanske är en del i en förändring?
Bildmängden ökar, tiden att hinna titta på en bild minskar, och då man inte får kommentarer så söker man andra lösningar för sin bildvisning och hittar till bloggandet, som är mera fritt på nå't sätt. Man lägger in de bilder man vill och kan berätta sin berättelse till bilderna! Och berättelsen behöver inte vara till bilderna!
De kanske är så att pooler har blivit litet för statiska i dagens bildvärld!?
Vad vet jag?
Mvh från Bengan
Jag tycker det är roligast att visa mina bilder ihop med en massa textsvammel om allt möjligt (som inte nödvändigtvis har med just de bilder jag visar att göra) :)

Alla gillar dock inte att skriva en massa text, och för dem passar det kanske bättre att lägga in bilder i grupper och pooler - det är inte så lätt att få respons på en blogg helt utan text.
Anders F. Eriksson 2013-08-22 20:06
Kom på en sak till - när jag råkar öppna ett blogginlägg här helt utan bilder stängs det direkt. Går ju inte att ha bloggar på en fotosida utan foton :)
Svar från Benganbus 2013-08-22 22:35
"Jag tycker det är roligast att visa mina bilder ihop med en massa textsvammel om allt möjligt"
Skönt att höra att jag inte är ensam om det! :)
/Bengan



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg