Straight Photography!
The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!
Straight 2072 / "Natten är inte längre dagens mor"
"Den digitala kulturen har på ett effektivt sätt ökat kommersialiseringen av fler och fler aspekter av vårt liv och normaliserat en uppkoppling dygnet runt". Det här är en del av en artikel som jag läste i DN till morgonkaffet i morse. En hård uppgörelse med vår uppkopplade tid skriven av den amerikanske konsthistorikern Jonathan Crary i boken "24/7 Late capitalismen and the ends of sleep"
Och till oss "fotografer" ger Crary också en känga! "Och med ett ständigt accelererat bildutbud som blir allt mer likriktat, överflödigt och banalt, kommer varseblivningens kapacitet att fortsätta att reduceras."
Boken 24/7 beskriver en tidszon utan tid, en värld utan skuggor. "Visserligen kan ingen arbeta, shoppa, spela, blogga eller nätverka dygnet runt, men eftersom det inte finns någon tid, plats eller situation i vilken man inte kan konsumera varor eller använda sociala nätverk, genomsyrar den ständiga uppkopplingen hela vårt liv"
Bla så beskriver han det sanslösa påståendet att dagens motståndsrörelse i olika länder har sitt ursprung i Facebook och Twitter, och ger det lakoniska svaret: "Hur skulle ett verkligt uppror kunna åstadkommas på en arena för vilken övervakning, normering och neutralisering utgör själva affärsidén?"
Och behöver man bry sig?
Den här ständiga uppkopplingen innebär en slags frivillig inlåsning i en tillrättalagd värld, en inlåsning som också sannolikt tar tid från annat, tex relationer, våra barn, miljön och kanske även samhällsförståelse, om de nu är så viktigt...?
Så försök ändå att ha en bra dag, trots inlåsningen!
För vi själva märker ju inte så mycket av det här,
de e väl ändå huvudsaken!? ;)
/Bengan
Den sociala kontrollen är också starkare än någonsin enligt Professorn i kriminologi, Jerzy Sarnecki.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=5619406
/H
Tänk så lätt det gick utan att nå'n egentligen fattade det! ;)
Att ur detta flöde bibehålla tron på att just mängden information skulle öka framåtskridandet har något bestickande över sig i sin rätlinjiga enkelhet.
En tidsjukdom som eskalerar.
/H
Tror jag inte alls på. Allmänhetens förmåga och vilja att kommunicera med bild har utvecklats enormt det senaste decenniet. Fler lär sig använda ett allt mer avancerat bildspråk och förmågan att tolka bilder ökar. Den allmänna inställningen till bilder har förändrats drastiskt, från att bilder är utfyllnad eller ska illustrera text, till att vara något som kan samverka med text eller kommunicera utan text.
Att det sen finns ett banalt eller överflödigt utbud av bilder eller texter är väl inget stort problem. Sånt (skit) har alltid funnits i populärkulturen och på andra ställen och det har vi ju med tiden lärt oss att leva med / roas av/ sorterat bort - allt efter våra egna sop-sorteringsregler som inget statsöverhuvud ska skriva oss på näsan!
Man blir inte pianist bara för man inhandlar ett piano,
som någon så spetsfundigt sagt! ;)
/B