Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2072 / "Natten är inte längre dagens mor"

  

 

"Den digitala kulturen har på ett effektivt sätt ökat kommersialiseringen av fler och fler aspekter av vårt liv och normaliserat en uppkoppling dygnet runt". Det här är en del av en artikel som jag läste i DN till morgonkaffet i morse. En hård uppgörelse med vår uppkopplade tid skriven av den amerikanske konsthistorikern Jonathan Crary i boken "24/7  Late capitalismen and the ends of sleep"

Och till oss "fotografer" ger Crary också en känga! "Och med ett ständigt accelererat bildutbud som blir allt mer likriktat, överflödigt och banalt, kommer varseblivningens kapacitet att fortsätta att reduceras."

 Boken 24/7 beskriver en tidszon utan tid, en värld utan skuggor. "Visserligen kan ingen arbeta, shoppa, spela, blogga eller nätverka dygnet runt, men eftersom det inte finns någon tid, plats eller situation i vilken man inte kan konsumera varor eller använda sociala nätverk, genomsyrar den ständiga uppkopplingen hela vårt liv"

Bla så beskriver han det sanslösa påståendet att dagens motståndsrörelse i olika länder har sitt ursprung i Facebook och Twitter, och ger det lakoniska svaret: "Hur skulle ett verkligt uppror kunna åstadkommas på en arena för vilken övervakning, normering och neutralisering utgör själva affärsidén?"

Och behöver man bry sig?
Den här ständiga uppkopplingen innebär en slags frivillig inlåsning i en tillrättalagd värld, en inlåsning som också sannolikt tar tid från annat, tex relationer, våra barn, miljön och kanske även samhällsförståelse, om de nu är så viktigt...?

Så försök ändå att ha en bra dag, trots inlåsningen!
För vi själva märker ju inte så mycket av det här,
de e väl ändå huvudsaken!?  ;)

/Bengan

 

 

 

Inlagt 2013-08-21 12:12 | Läst 2526 ggr. | Permalink
"Hur skulle ett verkligt uppror kunna åstadkommas på en arena för vilken övervakning, normering och neutralisering utgör själva affärsidén?" Bra sagt!!!

Den sociala kontrollen är också starkare än någonsin enligt Professorn i kriminologi, Jerzy Sarnecki.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=5619406

/H
Bengan 2013-08-21 13:28
"Du sköna nya värld" är redan införd med god hjälp av en tivoliliknande samhälle och en massa kuliga digitala apparater, och så litet skrämsel om att vargen kommer om man inte...! :)
Tänk så lätt det gick utan att nå'n egentligen fattade det! ;)
Instantclassic 2013-08-22 16:58
Redan Dostojevskij menade att "Civilisationen bara ökar förnimmelsernas mångfald".

Att ur detta flöde bibehålla tron på att just mängden information skulle öka framåtskridandet har något bestickande över sig i sin rätlinjiga enkelhet.

En tidsjukdom som eskalerar.

/H
"Och med ett ständigt accelererat bildutbud som blir allt mer likriktat, överflödigt och banalt, kommer varseblivningens kapacitet att fortsätta att reduceras."

Tror jag inte alls på. Allmänhetens förmåga och vilja att kommunicera med bild har utvecklats enormt det senaste decenniet. Fler lär sig använda ett allt mer avancerat bildspråk och förmågan att tolka bilder ökar. Den allmänna inställningen till bilder har förändrats drastiskt, från att bilder är utfyllnad eller ska illustrera text, till att vara något som kan samverka med text eller kommunicera utan text.
D76 2013-08-21 21:26
Tror gör man i kyrkan!
froderberg 2013-08-21 21:51
Den kommentaren var ny och givande ...
62174 2013-08-22 01:50
Här har du helt rätt Magnus! Bildutbudet har aldrig tidigare varit mer diversifierat och "demokratiskt" än nu, så att säga. Förr var det styrt av kejsaren, stora förlag eller tidningar med politisk förankring i härskarklassen. Det som vi nu bevittnar är de första försöken till demokratisering, även i tidigare totalt korrupta regimer. Och den förändringen beror till en rätt stor del på att det helt enkelt numera är tekniskt möjligt att göra detta pga den tekniska utvecklingen. Så har det alltid varit. Ingen kejsare har i längden kunnat äga kontrollen när tekniken ger medborgarna egna möjligheter. Och dom/vi lär oss mycket snabbt att ta vara på dom möjligheterna!
Att det sen finns ett banalt eller överflödigt utbud av bilder eller texter är väl inget stort problem. Sånt (skit) har alltid funnits i populärkulturen och på andra ställen och det har vi ju med tiden lärt oss att leva med / roas av/ sorterat bort - allt efter våra egna sop-sorteringsregler som inget statsöverhuvud ska skriva oss på näsan!
Jag tror och tycker ;) att vissa av de som kommenterar inte förstår den enorma mängden bilder som passerar oss dagligdags! Den här bildmängden gör att det bara blir många bilder, för vem hinner hitta guldkornen eller förstå vad som är guldkorn! Även om det kallas demokratiskt att alla som vill får vara med och snickra med han på Tv, så misstänker jag att det många gånger behövs utbildning, även i bildseende och att lära sig att kunna sovra bland alla bilder! ;)
Man blir inte pianist bara för man inhandlar ett piano,
som någon så spetsfundigt sagt! ;)
/B(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg