Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2075 / Vi kommer aldrig ifrån historien, i vårt fall vår fotohistoria.

 

"Boxer im Jahr 2012"


Vi som fotografer kan ofta tycka att vi gör något nytt, eller att vi fotar på något nytt sätt, men det beror mera på att vi inte känner vår egen fotohistoria. Nu är inte bara vi fotografer skyldiga, utan även de som ser våra bilder och bedömer våra bilder, som också hjälper oss med glada tillrop och säger "Oj vilket nytt sätt att fota du kommit på!"
Fast det inte är nytt, men kanske bra ändå!

Nu skall man som fotograf inte tappa sugen, men jag tror att kunna sin fotohistoria är viktig, dels för att själv kunna utvecklas, dels för att kunna bedöma fotografi!

Mycket mera blev det inte i bloggen i dag! :)

/Bengan

 

Ps. Vad gäller fotohistoria, jag själv är inspirerad av flera tidiga fotografer, tex August Sander, en nyckelperson i fotografins historia. Diane Arbus, Walker Evans och många andra fotografer var också inspirerade av Sander.  August Sander mest betydelsefulla projektet var "Menschen des 20. Jahrhunderts".

 

Inlagt 2013-08-23 07:34 | Läst 2774 ggr. | Permalink
Japp, fotohistoria är intressant, även att försöka ha koll på dagens kända och mindre kända fotografer är givande och inspirerande helt klart! Men tyvärr tror jag att många i den yngre digitalgeneration har svårt att inspireras av bilder som inte har "rätt" teknisk kvalitet, ja, vi "gamlingar" är ju inte så beroende av knivskarp skärpa på en bild utan ser mer på själva motiven och känslan i bilden! Ha en fin dag! Mvh. Johan
Fotografisk historia är ibland intressant. Speciellt dåtidens gatufoto-historia som inspirerar många av "oss". Det som jag har märkt när jag lyssnat på den äldre generationens gatufotografer (som fortfarande är vid liv) är att man behöver vara oerhört dedikerad och hängiven i det man gör och ha en väldigt säregen personlighet nästan religiös syn. Dessa människors alster trollbinder och fascinerar de nyinvigda, de mer inbitna och de oskyldiga åskådarna.
August Sander är verkligen en märkvärdig fotograf. Hans porträtt av de med blicken svarande människorna berör. Walker Evans gjorde likadant och det störde etablissemangets objektifierande syn på medmänniskorna. Arbus går ytterligare ett steg längre.
Dina boxarbilder andas samma rättframma och mångbottnade tolkningsmöjligheter som hos Sander.
/H
Om det är nytt för just mig så duger det.
Det finns ju många sätt att att peppa sig själv. Ett är att som du söka inspiration hos andra, ett annat är att titta bakåt på sig själv och vara nöjd (eller missnöjd) med hur långt man kommit.
(I många andra sammanhang får man höra att man inte ska jämföra sig med andra utan bara vara sig själv.)

Apropå Sander, har du läst "Three farmers on their way to a dance" av Richard Powers?

Ha det gott! /Thomas
Bengan 2013-08-23 10:52
Har inte läst boken, men jag anar vilken bild som är förlaga!
Så nu blev jag nyfiken på boken! :)
Fotohistoria är spännande även om mitt intresse kanske mer är den tidiga fotografin. Dock, fick nyss besked från Amazon att de skickat Walker Evans: American Photographs så man försöker hänga med;)

Tror ditt boxningsprojekt kan bli något mycket intressant och speciellt vad det lider. Tycker heller inte du behöver dela äran med några fotoförebilder;)

/Stephan
Har en tri-x hemma där det står att den är bäst före december 1977, men jag trodde att den var bäst jämt?
:)
Bengan 2013-08-24 20:24
Du tror helt rätt! :)(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg