Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2016 / Morgonstund har guld i mun, brukar man säga, och jag håller med! :)

  

Men det beror nog på att jag är priviligierad, jag kan gå upp och läsa hela tidningen, eller båda tidningarna, fundera på det jag läst, kolla upp en del av det jag läst på tex Youtube, de va en recention av en film i DN i dag, Turinhästen av Béla Tarr, för att sedan gå tillbaka till tidningen, men nu till SN för att läsa vidare om en fotograf i Nyköping, Gunta Podina, som har vernissage i morgon i NK-villan, en vernissage jag nog skall försöka besöka. (Gunta finns självklart på FS)

Den som undrar när min morgonstund startar, så brukar den starta vid pass 06.15! Men varför inte sova litet längre då man är ledig, kanske nå'n undrar! Jag tar en liten powernap på en halvtimme vid 13-tiden i stället! :)

Nåja, nu blir det en så'n där introvert levnadsbeskrivning som jag tycker e ganska tidtypisk för bloggar i dag, så jag slutar! Gillar inte att vara tidstypisk! ;) :)

 

Vad gäller väsentligheter, så fotade jag Irma i onsdags. Irma har inte träffat mig så mycket tidigare, så jag va nog inte riktigt bekväm för henne med en stor kamera framför ansiktet, men så här blev en av bilderna. Hoppas jag får ta flera bilder vid ett annat tillfälle!

 

Och vad gäller lånekameran, så har några andra av mina fotovänner redan provat på Contax G2, men sålt kamerorna, man har olika kamerafunktionssmak liksom, men för mig funkar kameran bra!

 

Svår exponering, men tycker kameran klarar det bra!

Nog för idag!

/Bengan

 

 Postat 2013-04-26 07:13 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2015 / Om bilder på ett kafé och opersonliga bilder!

 

 

 

Tänkte på det här i går och i förrgår då jag tittade på bilder på några kafeér! Se'n vet jag inte om det e så speciellt bra att visa bilder på ett kafé föresten! Men visst kan det kännas uppmuntrande att få hänga bilder på ett kafé, men ärligt tänk efter, hur många tittar på bilder som hänger på en kafévägg, man går ju dit för att fika!

Så min åsikt, var sak på sin plats, även vad gäller bilder, om man nu vill få ett koncentrerat tittande på sina bilder, så skall dom nog hänga på ett galleriliknande sätt. Och en del kaféer och även gallerier har som en del i sin affärsverksamhet att bjuda in konstnärer för att hänga ut hos dom. Och tar såklart en hyra och en provision! Och många gånger så kanske inte konstnären e så speciell, men galleriet/kaféet får in pengar, och det kanske e huvudsaken? Men de här gallerierna skall ju också leva! Och konstnären har ju ett fritt val om man vill hänga på det här sättet! Och det kan även vara trevligt, inte tu tal om annat!

Och det finns säkert några kaféer eller gallerier som är kända för bra fotografi/konst på väggarna också! Så allt e inte nattsvart! ;)

Ok, det om det!

Och så det här med personligheten i bilder och även i sitt konstnärliga bildval! De bilder jag såg på det ena stället, där kändes det som om det va tio konstnärer som ställde ut! Jag kan förstå det här om man tex vill marknadsföra sig som fotograf, och vill visa sin bredd för en ev beställare av fotouppdrag, då gör man såklart såhär, men att se det här på ett galleri, det känns bara oroligt och ostrukturerat!

På ett galleri, där har man ju chansen att visa upp sin speciella konstnärspersonlighet i sitt uttryckssätt, så varför inte ta den chansen då? Och en bildpersonlighet, den mäts inte i antalet bilder, även om det e ganska populärt i dag att pröva de många bildernas väg! ;)

Den här ostruktureringen startar nog ganska tidigt i "konstnärskarriären", man "snöar inte in" tillräckligt i sitt ämne, det kanske finns för mycket annat kul i tillvaron, man tar sig inte den tid det tar att bli bra! Tex, 10.000 timmar mot en garageport! Utan man hoppar från det ena ämnet till det andra, och det skapar inte nå'n sammanhållen eller intressant konst. Man visar heller inte upp sin bildpersonlighet på ett tydligt sätt, utan man blir nog bara en hyffsat mångsidigt mångspretig fotograf! ;) Men man väljer själv!

Så mitt råd till en konstnär, om nå'n nu vill ta rådet ;) snöa in på ditt eget ämne under en längre tid! Bry dig inte om vad för många tycker! Och om nå'n tycker, kolla den personens foto-CV! Där bör du se nå't intressant! Men många kameror i en kameraväska, den CV:en imponerar inte på mig! ;) 

Utan undersök kaninhålet du hittat, se hur djupt det går, och visa se'n upp ditt resultat på ett ställe där man koncentrerat i lugn och ro kan se på dina bilder!

Men, visst känns det trevligt om nån ringer och säger, "Du tar så fina bilder, kan du inte hänga dom på mitt kafé?"

/Bengan

 

Ps.  Kaninhålet, eller "down the rabbit hole", a metaphor for adventure into the unknown, from its use in Alice's Adventures in Wonderland.  (Wikipedia)

 Postat 2013-04-25 11:30 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2014 / Vi flyttar fram nästa Ellens några dagar till den 8:e Maj!

 

Hyperfokal 

 

Nästa Ellens på Tårtan hade kolliderat med 1:a Maj, så vi flyttar fram Ellens en vecka till onsdagen den 8:e Maj i stället! Meddelas på detta sätt och säkert på flera liknande sätt framöver!

Va i sta'n idag, å de va som vanligt, inget avvikande precis, de flesta människor verkar jogga ständigt, å de e nog inte bra, man måste vila litet emellan!  Men träffade några fotokompisar och en snygg tjej, å det va trevligt!

/Bengan

 Postat 2013-04-24 22:23 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2013 / Strålande sol e inget vidare fotoljus...

 

Kvalitetskameraloppis på Gnesta-Planket 2012

Å alltid bör man klaga på något, så det gäller att passa på så länge solen skiner att klaga på fotoljuset! För det e svårt att fota när solen skiner på nå't! De blir hårda skuggor och refekterande ytor! Då e mulet väder bättre, hoppas det blir mulet snart! De va väl de jag hade att klaga på just nu! :)

Skall in till sta'n om en halvtimme och ta en fika med en snygg tjej!
Tjejen heter Irma!

/Bengan

 Postat 2013-04-24 12:47 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2012 / En riktig gubbkamera kanske? En analogt gubbkamera för boxningsfoto!


När man e ung funkar det mesta! När man går ut på helgen, så stoppar man bara plånboken i bakfickan! Och ofta ser man bra utan glasögon också

Se'n händer det saker, man blir äldre, alla blir äldre förresten! :) Och jag måste skaffa mig glasögon vid femtio års ålder, och då blev det litet bökigare att fota!

Ok, men nu gäller det om en kamera för boxningsfoto! Och varför fota boxning med en analog kamera när det finns digitala kameror, frågar säkert vän av ordning? Några av mina fotovänner har såklart också påpekat att jag har en digital M Leica-liknande kamera redan, Fuji X100, som jag fotat boxning med redan, varför inte fortsätta att fota boxning med den då! Skulle jag förklara varför jag också vill fota boxning analogt, så skulle dom ändå inte fatta det, så det e lika bra att inte försöka förklara det för dom! Man kan inte fatta allt!  ;)

 

Hur som helst, det är också Fuji 100 som gjort att jag fått smak på en liknade analog kamera för boxningsfoto! Och jag har nu hittat den analoga motsvarigheten, de e Contax G2! De e samma teknik att fota med den, man siktar mot målet med den markering som finns i mitten i sökaren och trycker bara av! Hokus. pokus, kallas Auto Fokus! Och funkar bra då man ser litet sämre!
Och så e det klart att ta nästa bild utan att hålla på och fumla med tummen för att dra fram filmen och försöka hitta skärpan med att skruva på optiken som på en M Leica! Och att ladda en M Leica, kameran faller ju samman i nästan tre delar i filmladdningen, hur kul e det!
Contax G2 drar tillbaka filmen själv när den e slut, och så e det bara att ta ut filmen och sätta in en ny! Progress kallas det här!

Och man kan låsa skärpan och komponera om bilden, det funkar både i Fuji X100 och Contax G2! De går väl i M Leican också, när man väl har hittat skärpan...

Så det skall bli kul att fortsätta att fota anlogt med min kommande Contax G2! Och på frågan som sagt, varför fota boxning analogt,  de kanske ni förstår när ni blir äldre, men det kan jag inte lova! ;)

Se'n kanske inte Contax G2 e så speciellt bra för gatufoto, jag har prövat litet med lånekameran, att tex se skärpedjupet e stört omöjligt, och att fota höftskott e bara att glömma, så jag behåller M Leican just för gatufoto! :)

 

Men den här gäng-Leican, den e nästan omöjlig som boxningskamera, så en så'n skall ni inte använda för tex sportfoto! :)

Ha en fin tisdagskväll!
Önskar Bengan 

 

 Postat 2013-04-23 20:47 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg