Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2019 / De va en del knivgöra uppe på Söder idag....

 

 

Hade ett ärende in till Södermalm och av tidigare erfarenhet så vet jag att kniven sitter löst uppe på Söder och på den här speciella platsen, och det blev som jag befarade tyvärr, en del knivgöra! Så nu sitter jag med bandage! De här kan även vara en varning till er ungdomar också! När man e ung, så tror man att man e ödödlig!

Nåja, börja med att kolla på fiket som ligger där Spuntino tidigare låg! Kul att det e ett fik där igen!
Se'n vidare till knivmötet! Men jag va förberedd! och ganska lugn trots att jag visste nästan vad som skulle komma!

Och som sagt, när jag va ung, och oförståndig, som man ofta e som ung, så avände jag sällan mössa när jag jobbade som skidlärare! Och ingen solkräm! Och va nog ganska snyggt solbränd efter ett tag!
Då va jag även mörhårig och hade hästsvans! :)

Men under åren så växer förståndet, förhoppningsvis, och jag insåg att mössa och solkyddskröm och solglas gällde både vid skidåkning, cykel och golf!

Men, huden har ett minne, och kommer ihåg många år efteråt hur många soltimmar man samlat på sig och brukar säga sådär i femtio till sextio-årsåldern, nu e det dags! ;)

Så jag har fått en liten grej på örat, som man har tagot bort för ett tag sedan, men något har kommit igen! Nu e det här inget allvarligt, utan en snäll form av det onämnbara!
Så idag tog man en biopsi igen, för å hålla koll på det hela! En pyttepyttepytteliten hudbit för läkaren, men halva örat för mig, som man sänder till ett labb för undersökning!
Så det va inga problem å ta den lilla biopsin, sa läkaren! De va det visst, tänkte jag! ;)

På hemvägen köpte jag litet film för att trösta mig med! Tjugo rullar Tri-X! De du Irmas pappa!

 Och den här kameran, som jag lånat av gode vännen Staffan, har gjort mig beroende!
Eller som han Ken Rockwell säger, "The Contax G2 is a joy to use".
Så nu har en annan god vän förbarmat sig över mig och erbjudit mig ett köp! Vad vore världen utan vänner! Inte ett smack värd!
Men nu går tiden väldigt långsamt innan jag får kameran! Boxningskameran alltså! :)

/Bengan!

 

Ps. När jag ändå va på Söder så va jag och ryckte i dörren på Kockgatan 24, men det va nog för tidigt!

 Postat 2013-04-23 16:03 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2018 / Man kan vara på Fotosidan av olika anledningar! Tex lära sig om foto och träffa människor, men....

 

 


För Fotosidan e ju till största delen en community! Man träffas, snackar mest om foto, visar litet bilder om vad man gjort senste veckan, berättar om senaste semesterresan, kollar och diskuterar nyheter osv! Ofta mycket trevligt!

 

Men om man nu skulle vilja utvecklas i sin fotografi, då tror jag inte att Fotosidan räcker riktigt hela vägen ut, eller räcker inte hela vägen för vissa! Men även här finns det såklart olika åsikter om FS räcker eller inte, konstigt vore väl annat!

Men jag tror i alla fall att FS kan vara en bra början, men sedan måste man ut i "verkligheten"!
Om man nu vill ut i "verkligheten" alltså!

 

 

Tänker ibland på en rysk raketpionjär, Konstantin Tsiolkovskij, som lär ha sagt,  "Jorden är mänsklighetens vagga, men man kan aldrig stanna i vaggan i evighet".  Om nu Fotosidan e fotografins vagga!?  ;)


Och vad e då att utvecklas? Man kan väl jämföra det hela med att utvecklas som människa! Att träffa olika människor med olika åsikter (utanför internet) och se andras bildideér även på en vägg och höra andras åsikter omkring bilder och mycket annat, och då kanske tvingas tänka om i vissa saker man levt med hela livet och trott att så här skall man tänka, för så här tänker väl alla andra...!?

Och tror det e bra att besöka främmande fotoplatser också, utanför "turistområdena"! Annars blir nog det mesta fotande som en resebyråreklam! ;)  Och under de här utflykterna kanske upptäcka att det finns annat att fotografera än det jag själv alltid hållit på med tidigare!

 

Och för att utvecklas i sitt fotograferande så tror jag att man måste träna foto mer koncentrerat! Som i allt annat man vill utvecklas i! Och då tror jag tex på egna fotoprojekt! Att jobba med något man är intresserad av under en längre tid! Att snöa in på nå't liksom! ;)
Men även att se på andras projekt under tiden, och se och diskutera med andra fotografer om sitt eget och även andras projekt!

Å då tänker nå'n kanske på en Fotoklubb, men det e nästan samma sak som FS, de e ofta en bra start! Men det kan nog ibland bli som en tisdagsklubb, men om man nu vill träffas varje tisdag och ha trevligt omkring foto, så e det inget fel med det!

Men missförstå mig nu inte, man kan självklart vara kvar på FS, eller i en fotoklubb, även om man kliver ut i "verkligheten" ett tag, och kanske gör det här klivet tillsammans med någon man träffat på FS eller i en klubb, för att pröva något nytt och spännande och kanske utvecklande! 

 


Och den som läser mellan raderna förstår säkert vad jag menar! Eller som exempel, när man lärt sig att cykla, så kan man inte cykla  omkring på innegården hela livet, hur utvecklande e det? ;) Men för den som vill, så går det utmärkt att cykla på trädgårdstomten hela livet! Inget e rätt eller fel!

Men för att utvecklas som fotograf, det tror jag inte skiljer sig så mycket från att utvecklas som människa! Och det gör man inte på den trygga hemmagården! Ideér och tankar blir då ofta litet begränsade!  Så tror jag i alla fall! :)

/Bengan

Ps. Och som vanligt så har bilderna här i bloggen inget att göra med textinnehållet! Bilderna e bara utfyllnad!

 

 Postat 2013-04-22 11:44 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2017 / Sportfoto med Olympus OM-D resp Fuji X100! Testbilder från Åre!

 

 

Under backtävlingen i Åre så testade vi några olika kameror. Backtävlingen bestod av att längskidåkare skatade uppför en slalombacke. De e gode vänner Christofer Martinsson som också passade på att testa sportfoto med sin OM-D. Han fotade Tora Berger, och så kom jag med också!  :) Men Christofer tog inte bara den här bilden på Tora Berger och mig om nå'n nu undrar!  :)

Man kan nog säga att Olympusen klarar sportfoto bättre än X100! Christofer har en bättre utrustning med sin OM-D vad gäller sportfoto än vad jag har, har har ett zoomobjektiv på sin kamera. Jag som bara har en fast glugg på min X100 och måste då såklart försöka gå nära hela tiden! Och ofta när man fotar så står jag i vägen, påstår Christofer! ;)

De va de om sportfoto!

Annars så fortsätter jag den praktiska planeringen för Gnesta-Planket 2013! Några lokala oförmågor har redan "hängt upp" en del konst på en av väggarna vi använder, men kommunens friluftsantikonstavdelning är Pg med övermålningsfärg! :)


/Bengan

 

Ps. Här e min bild på Tora som jag tog när Christofer fotade mig, men jag va såklart tvungen att beskära bilden litet, för att det skulle bli litet digital telekänsla! :) Men de e kul att bli fotad när jag själv fotar!

 

 

 Postat 2013-04-22 09:14 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2016 / "Det viktiga e vad du har att säga, och hur du säger det!" Om du vill bli sedd och hörd alltså! :)

 

Eriksdalshallen


Ni som kan er fotohistoria vet såklart vem som sagt det här, och jag har bloggat om det här i några tidigare bloggar! Fotografins retorik kanske man kan kalla det för! Retoriken ni vet, att formulera sig så intressant och tala på ett sån't sätt så många lyssnar! Eller inom fotografi, fota så många tittar! :)

För om man inte formulerar sig bra, så lyssnar ofta ingen, i alla fall inte under nå'n längre tid! De e såklart detsamma med foto! Så en bra start e ett intressant ämne, se'n en bra presentation, eller en bra komposition som det heter i fotografin! Men båda delarna måste vara med, både det intressanta ämnet och en bra komposition! Svårare än så är det nog inte!
Om man nu vill sälja in sin fotografi alltså! Eller kanske även sälja sin fotografi! Och kanske bli uppmärksammad! Om det är det man vill!

Så att välja ett intressant ämne är en bra början, gärna intressant även för andra, å ett litet ovanligt ämne är nog också mycket bra! Då har man en bra grund att stå på! Se'n måste man formulera sig så betraktaren förstår det hela utan att det behövs en massa ord för att förklara vad det är man fotat och varför man fotat!
Både enkelt, och svårt!
Men jag tror inte det finns så många andra vägar!
Fotografisk Retorik liksom!

De va de om de!  :)

Jag va nyss ute med Roffe på en helt folktom och mycket vacker grusväg mitt i ett stort åkerlandskap i den sköna eftermiddagssolen!
Så ha en fin söndagskväll ni med!

/Bengan

 

Ps. Bilderna här i bloggen har inget med textinnehållet att göra utan e bara med som utfyllnad!

 

Eriksdalshallen

 

 Postat 2013-04-21 18:50 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2015 / Intressant tågtrafik i Gnesta! Orientexpressen bla!

 

Här e en del av tågtrafiken på Gnesta station.

Pendeltåg, Regionaltåg och Orientexpressen! Visst e det häftigt! Vilken annan ort i Sverige har sådan tågtrafik? Inte Örby i alla fall! :) Och ni som bor på andra orter i Sverige, brukar Orientexpressen stanna på er järnvägsstation? ;)

Det tråkiga va att jag va i fjällen vid tillfället, men det kommar andra intressanta saker i Gnesta! Hela tiden! Så det gäller att inte resa bort för ofta från orten! :)

/Bengan


Här är bilder på Orientexpressen!
http://www.sn.se/nyheter/gnesta/1.1745798

Mera bilder!
http://www.lokman.se/SJ_lokf/VSOE.htm

 

Regionaltåget tar c:a 38 minuter från Sth C till Gnesta. Ganska lagom tycker jag!

 Postat 2013-04-20 18:06 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg