Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2018 / Man kan vara på Fotosidan av olika anledningar! Tex lära sig om foto och träffa människor, men....

 

 


För Fotosidan e ju till största delen en community! Man träffas, snackar mest om foto, visar litet bilder om vad man gjort senste veckan, berättar om senaste semesterresan, kollar och diskuterar nyheter osv! Ofta mycket trevligt!

 

Men om man nu skulle vilja utvecklas i sin fotografi, då tror jag inte att Fotosidan räcker riktigt hela vägen ut, eller räcker inte hela vägen för vissa! Men även här finns det såklart olika åsikter om FS räcker eller inte, konstigt vore väl annat!

Men jag tror i alla fall att FS kan vara en bra början, men sedan måste man ut i "verkligheten"!
Om man nu vill ut i "verkligheten" alltså!

 

 

Tänker ibland på en rysk raketpionjär, Konstantin Tsiolkovskij, som lär ha sagt,  "Jorden är mänsklighetens vagga, men man kan aldrig stanna i vaggan i evighet".  Om nu Fotosidan e fotografins vagga!?  ;)


Och vad e då att utvecklas? Man kan väl jämföra det hela med att utvecklas som människa! Att träffa olika människor med olika åsikter (utanför internet) och se andras bildideér även på en vägg och höra andras åsikter omkring bilder och mycket annat, och då kanske tvingas tänka om i vissa saker man levt med hela livet och trott att så här skall man tänka, för så här tänker väl alla andra...!?

Och tror det e bra att besöka främmande fotoplatser också, utanför "turistområdena"! Annars blir nog det mesta fotande som en resebyråreklam! ;)  Och under de här utflykterna kanske upptäcka att det finns annat att fotografera än det jag själv alltid hållit på med tidigare!

 

Och för att utvecklas i sitt fotograferande så tror jag att man måste träna foto mer koncentrerat! Som i allt annat man vill utvecklas i! Och då tror jag tex på egna fotoprojekt! Att jobba med något man är intresserad av under en längre tid! Att snöa in på nå't liksom! ;)
Men även att se på andras projekt under tiden, och se och diskutera med andra fotografer om sitt eget och även andras projekt!

Å då tänker nå'n kanske på en Fotoklubb, men det e nästan samma sak som FS, de e ofta en bra start! Men det kan nog ibland bli som en tisdagsklubb, men om man nu vill träffas varje tisdag och ha trevligt omkring foto, så e det inget fel med det!

Men missförstå mig nu inte, man kan självklart vara kvar på FS, eller i en fotoklubb, även om man kliver ut i "verkligheten" ett tag, och kanske gör det här klivet tillsammans med någon man träffat på FS eller i en klubb, för att pröva något nytt och spännande och kanske utvecklande! 

 


Och den som läser mellan raderna förstår säkert vad jag menar! Eller som exempel, när man lärt sig att cykla, så kan man inte cykla  omkring på innegården hela livet, hur utvecklande e det? ;) Men för den som vill, så går det utmärkt att cykla på trädgårdstomten hela livet! Inget e rätt eller fel!

Men för att utvecklas som fotograf, det tror jag inte skiljer sig så mycket från att utvecklas som människa! Och det gör man inte på den trygga hemmagården! Ideér och tankar blir då ofta litet begränsade!  Så tror jag i alla fall! :)

/Bengan

Ps. Och som vanligt så har bilderna här i bloggen inget att göra med textinnehållet! Bilderna e bara utfyllnad!

 

 

Inlagt 2013-04-22 11:44 | Läst 2414 ggr. | Permalink
Sedan jag lämnade min tid som yrkesfotograf har min fotografi blivit ganska introvert - kanske i glädje över att kunna plåta det jag själv vill. Jag fotograferar alltså det jag känner för, utan att snegla mycket på andra. Jag visar inte heller mycket bilder för andra, annat än för den allra närmaste kretsen.
Det där med att utvecklas innebär naturligtvis rent implicit att man lämnar något för att gå till något annat - och då tror jag att du fegar ut lite i dina skrivningar. Om man nu gör precis som man vill, och allt är rätt - varför då skriva?
Nog är det så att utvecklingen måste ske inom en. Ett problem med att vara autodidakt är att man lätt hamnar inom sin komfortzon - det hämmar utvecklingen. En fotolärare eller en utmaning på Fotosidan kan tvinga en att pröva nytt som kan kännas lite jobbigt och läskigt. Inspiration från andra kan också få en att ta sådan utvecklande steg.
Så sant, så sant! En viss typ av feedback kan man få här på Fotosidan, men jag tror också man behöver söka sig andra sammanhang för att riktigt utvecklas...
Jag tror man behöver både projekt, grupper och utmaningar för att nå individuell utveckling. Men jag är inte så säker på att man måste fotografera så många olika saker. Varför skulle en silversmed bli bättre silversmed genom att bygga hus eller odla tomater, eller göra något annat väsensskilt från silversmide? Om man ex.vis är naturfotograf då är det väl bättre att hålla på med det för att slipa verktygen vassare och vassare. Min tro handlar om att man måste hålla på mycket. Fotografera varje dag. Tror Björn Borg sa att den som tränar mest har mest tur och det gäller nog även fotografi. Därför håller jag mig på gatan och plåtar till huvudsak bara där. Varje dag. Jag har också bildat en gatufotogrupp med 13 personer som plåtar på gatan och träffas med minnesstickorna fulla med bilder varje månad. Ur detta arbete kommer både glädje och bättre fotografiskt hantverk. /Hans(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg