Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1947 / Jag får väl börja att blogga igen då...

I går va det Ellens, och det första en av eleverna säger, de e att han saknar min blogg...
Nu kan man kanske tolka det här på flera sätt, jag menar när en elev säger så, ni vet äpple till läraren, men jag tolkar det inte så, utan att den här eleven är ärlig! ;) Så jag får väl börja att blogga igen...

Nu är inte manuset klart för första bloggen, men det blir nog mer om den nya och litet underliga Sonnar 1,5:an som jag talade om i förra bloggen, en optik som skapade en viss debatt, även i min blogg.  Och så kommer några Roffe-bilder såklart samt nå'n bild från boxningen jag fotade i går.

Så håll ut några timmar ni som ev kan vara intresserade! Och jag hoppas såklart att det är fler än den här trevlige och duktige Ellens-eleven som kan vara intresserade av att jag avbryter min bloggsemester?  Och att bloggen uppstår som den där fågeln i sagan ni vet!  Ni som kan era sagor ni vet vad jag menar! På återseende för den som vill!

/Bengan

 

"Jag hör nå't under snön Husse!"

 

 

 Postat 2013-02-21 07:47 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 1945 / Ni som gillar konstnärliga bilder, och det här med Bokeh, och har synpunkter, läs gärna det här.

Men vill direkt säga satt jag har inte börjat blogga än, utan vill bara få litet funderingar tillbaka om Bokeh från den bästa av läsarkretsar, ni på Fotosidan alltså. Och såklart även från er som läser min blogg "utifrån", för även "utifrån" kommer det många kunniga och intressanta kommentarer. Ibland så får jag kommentarer ända från Berlin, England, USA och Canada! :)

Alltså, det handlar om ett objektiv jag läst om på webben de senaste dagarna, och min fråga är om det är någon som har använt det här speciella objektivet? Det som gör mig litet konfunderad är att man påstår att det förkommer ett fokusskift som gör det här objektivet litet speciellt, eller kanske svåranvändbart på några bländare och några avstånd!?
Fokusskift är då skärpan inte riktigt ligger där man ställt den!? Så har jag i alla fall uppfattat det!
Nu är det säker nå'n som undrar vad det är för objektiv jag talar om? Lugn bara, det kommer sist i bloggen! :)


Skämt bara ;)
objektivet är det relativt nytillverkade Zeiss C Sonnar T* 1,5/50 ZM i Leica-fattning!

Det här är en nytillverkad Sonnar 1,5:a alltså! "Originalet" tillverkades och såldes till Contax-kameran från 1930-talet och fram på 1950-talet, och va bla den konstruktion som Nikon och Canon med flera japanska kameratillverkare kopierade i början av den japanska kameravågen. Men det här tidiga objektiven hade en litet annorlunda utseende invändigt då man inte hade dagens glassorter och dagens antireflexbehandling.

Så år 2007, tror jag det va, "nytillverkades" det här objektivet av Zeiss, och det är på det här objektivet som några användare har synpunkter på, bla det sk. fokusskiftet.

Bifogar två länkar, där en text börjar:
"There are few lenses that are more hated and more loved than the Zeiss Sonnar C 50mm. Some photographers love the lens for its smooth bokeh and great 3D images, some hate it for its soft edges when shot wide open, and for its focus shift issues. I have been in both those categories"
http://www.luminous-landscape.com/reviews/lenses/zeiss_sonnar_50mm.shtml


Och i den andra texten som jag länkar till står det: "The last option is a bit more drastic, but if you plan to shoot this lens wide open most of the time (and I know I do) you can send the lens to Zeiss under the warranty period and they'll optimize the lens for shooting at f/1.5. The focus shift will still be there, but it's more hidden as you stop down - until the depth of field masks it."
http://lavidaleica.com/content/zeiss-c-sonnar-t-1550-zm


Visst låter det här litet underligt va? Ett relativt nytt objektiv som inte prickar skärpan riktigt! Och där man använder nedbländning för att maskera felet!? Eller e det här bara ett nytillverkat konstnärligt softfokusobjektiv!?

 

Men då finns det ju billigare alternativ!  Som här tex, en 1940-tals Sonnar T für Contax i en adapter för Leica-användning! Och kanske är det här ett bättre "konstnärligt" objektiv, och det är utan fokusskift! ;)

Så min fråga är, finns det någon här på Fotosidan (eller utanför Fotosidan) som har erfarenhet av Zeiss C Sonnar T* 1,5/50 ZM?  Berätta gärna om ni märkt något konstigt när ni fotat med optiken!

Eller berätta även om er syn på Bokeh! Finns den? Eller e det bara en konstruerad inbillning! ;)

En annan fundering, kan det vara så att en digitalkamera är känsligare än en analog kamera för det här ev fokusskiftet! Så film kanske slätar ut det hela litet? Som sagt, funderingar och synpunkter mottages tacksamt!

Även om det här ser ut som en blogg, så är det här ingen riktig blogg, för jag har fortfarande bloggsemester! En riktig blogg innehåller mycker mer kultur, tex om religion, livsfunderingar, fysikfunderingar, och även boxningsbilder, samt skrönor tex om Tunguska-nedslaget eller hur det är att vara en fladdermus och framför allt, bilder på Roffe! :)

/Bengan


Ps. I morgon Ellens!

 Postat 2013-02-19 09:20 | Permalink | Kommentarer (25) | Kommentera

Straight 1944 / Jaha, vad gör man då man inte bloggar varje dag, kanske nå'n undrar?

Men skall först och främst säga att jag inte e Pg att blogga igen, så ni inte missförstår det hela! :) Har under bloggledigheten passat på att fota en del, läst en del, bla kyrkohistoria med anledning av den avgående påven, läst fysik med anledning av meteornedslaget i Ryssland ;) levererat ett trettiotal beställda bilder, åkt långfärdsskridsko och försöker hitta nya spännande fotografer till årets Gnesta-Plank, å det e inte det lättaste! ;)  Med andra ord, jag har en ganska skön, men ändå arbetsam bloggledighet! :) ;)

 

"Du har inte bloggat om mig på några dagar! Vad är problemet, eller gillar du inte mej längre?"

Och har även försökt uppdatera mig litet i ämnen som jag tycker att jag missat den sista tiden pga allt bloggande! ;)  Funderar bla på om en ekonomisk åtstramning är en så bra modell i en svensk/europeisk konsumtionsekonomi? Ni vet ju det där, människor utan pengar konsumerar inte tillräckligt, då blir ännu fler utan arbete då man inte efterfrågar deras varor och tjänster, även i andra länder såklart, och så rullar det hela på. Här ett program som jag tycker e intressant i sammanhanget, Dokument inifrån - Lönesänkarnahttp://www.svtplay.se/video/1031746/lonesankarna

Men den stora anledningen till att jag skriver den här bloggen, de e att det är Ellens Bageri nu på onsdag i veckan! Så passa på att ta några timmars ledighet från karriären! Från c:a 15.00 och till c:a 18.00 så fikar vi!

/Bengan


Ps. The Best Street Photograph Ever!  Låter bra va? Hittade en litet bildlista som jag tycker e ganska bra faktiskt.  http://www.sevensevennine.com/?page_id=2580

 

Lördagskväll 1964


.Postat 2013-02-17 12:19 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1943 / Problem med Leica M-modeller! Men det är åtgärdat numera! Och blogguppehåll.

Nu skall jag väl först säga, att många har fotat under åren med sin M Leica utan att ha tänkt på eller uppfattat det här eventuella problemet. " Jag har aldrig haft några problem!"  Och det är väl bra det, men tror ändå att det kan vara bra att känna till för dom som inte tänkt på det. Det handlar om en liten skyddsfunktion som fanns på Leica M3 och som sedan återkom igen på Leica M6. Men de modeller som va där mellan hade inte den här lilla skyddsfunktionen.

 

Det handlar om den här lilla knappen! Öppen och oskyddad!


Här är utförandet som det va på Leica M3, med en liten krage runt knappen, som är tillbaka här på Leica M6

Och på de modeller som inte har den här lilla kragen, kan man tyvärr ganska lätt komma åt eller ofrivilligt frigöra objektivet utan att man tänker på det, tex när man "greppar" kameran litet fort!

 

Men man också sätta på ett stort objektiv, då döljer man nästa hela problemet under objektivet! :) 

Men, som sagt, ett litet påpekande i all välmening för er som inte uppfattat det som ett problem tidigare, och som sannolikt nu gör att en del M Leica-fotografer blir litet osäkra och försiktiga! :) Så lycka till med det framtida fotandet med Leica M2, M4, M4-2 och M4-P! :)

/Bengan


Ps. Gör ett litet uppehåll i bloggande. Känner att inspirationen falnat en aning den sista veckan. Blir även osäker på om det jag skriver är läsvärt eller inte?  (Åven om det blir hyffsat många inklick) Kanske att mina aningen avikande ämnen inte riktigt heller passar på en fotosida?
Hur som helst, passar på att ta en liten timeout, funderar och hoppas inpirationen återkommer!
Ha det så länge!

 Postat 2013-02-13 08:51 | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Straight 1942 / Att gå, eller promenera! Uppför på Åreskutan alltså, det gjorde man förr! :)

Kom att tänka på det här efter att ha skrivit en kommentar i Ola Rockbergs blogg här på Fotosidan, hur man ofta gick mer och längre förr. Utan att tänka på det. De bara va så, och inte dog man av det! ;) Kan fortfarande bli litet undrade över kommentarer, som, "Oj, har ni gått hela den vägen!" eller, "Oj, har ni cyklat hela vägen! Va sportiga ni är!"  För jag upplever mig inte så speciellt sportig i just de här sammanhangen...
Tänker även på de fjällvandringar vi fortfarande gör, vi e ute och går i en 6-8 timmar, å va e det me det då? Och senste året har vi även dragit med min frus mamma, och skall göra så även i sommar. Hon fyllde 80 för en månad sedan. Men det här är nog en generationsfråga, så tror jag i alla fall. Man gick mer förr, och längre, utan att tänka på om det va långt eller inte!

 

Classic Telemark

Kan väl berätta mer om den kommentar jag skrev i Ola Rockbergs blogg. Ola berättade om att nu e det fullt med skidåkare i Åre! Och då berättade jag om en skolresa till Åre 1952, tror jag de va. Vi bodde i sovvagnar nere vid stationen, och gick upp till Torget för att där ta Bergbanan upp till Fjällgården, där en del liftar startade. Bla de liftar man kallade för hinkar. De va liftar man stog i, ofta två personer, med en hållare för skidorna utanför "hinken".

Man steg av vid Trädgränsen och bytte till nästa hinklift som gick upp till Mörvikshummeln. Se'n kom man inte längre. Kan väl i sammanhanget berätta att de pucklar som blev på nedsidan av Mörvikshummeln, efter den tidens skidåkning, dom va stora som VolkWagnar, för det fanns inga kortskidor på den tiden! :)

Och nå'n av dagarna då vi stigit av liften uppe på Mörvikshummeln, så tog vi skidorna på axeln och gick upp till den stuga som låg nära Åreskutans topp. Där kunde man köpa tex choklad med kanelbulle och titta på utsikten. Se'n satte man på sig skidorna, med låg fästpunkt, och körde ospårat ned till Torget igen. Förresten, det gick att åka skidor ända ned till Stationen då också.  Å mycket mer än den här "toppbestigningen" hann man inte med på en dag! ;)

Så att gå från Mörvikshummeln i lätt otrampad terräng, upp till toppen av Åreskutan,
det upplevdes inte som speciellt långt eller märkvärdigt 1952!

Time changes liksom! ;)

/Bengan

 

Här e vi på toppen, men ett antal år senare.  Tror det är på 1980-talet. Nu fanns Kabinbanan, så det va bara någon kilometers promenad upp till toppen! Och Kabinbanans toppstation syns förresten i bilden! Titta i höjd med den främre, övre delen av skidbindningen, och gå i bilden till vänster en liten bit, så syns något mörkt mot snön. De va därifrån vi gick på 1980-talet.  Å då hade man också kört upp en bred väg med pistmaskin hit upp. År 1952 gick man litet längre med skidorna på axeln! ;)
Och kolla förresten på skidutrustningen som vi skulle åka utför med sedan!  :)

Å den som e litet bevandrad i geografin här uppe, ser Storsnasen och Getryggen i bakgrunden! Det är där vårskidåkningen sker! Och vid Storsnasen finns inga liftar, bara stighudar! ;)
Undrar om Söders Stenmark skulle orka gå uppför med stighudar på skidorna....?  ;)

 Postat 2013-02-12 12:33 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa 

Tidigare blogginlägg