Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1942 / Att gå, eller promenera! Uppför på Åreskutan alltså, det gjorde man förr! :)

Kom att tänka på det här efter att ha skrivit en kommentar i Ola Rockbergs blogg här på Fotosidan, hur man ofta gick mer och längre förr. Utan att tänka på det. De bara va så, och inte dog man av det! ;) Kan fortfarande bli litet undrade över kommentarer, som, "Oj, har ni gått hela den vägen!" eller, "Oj, har ni cyklat hela vägen! Va sportiga ni är!"  För jag upplever mig inte så speciellt sportig i just de här sammanhangen...
Tänker även på de fjällvandringar vi fortfarande gör, vi e ute och går i en 6-8 timmar, å va e det me det då? Och senste året har vi även dragit med min frus mamma, och skall göra så även i sommar. Hon fyllde 80 för en månad sedan. Men det här är nog en generationsfråga, så tror jag i alla fall. Man gick mer förr, och längre, utan att tänka på om det va långt eller inte!

 

Classic Telemark

Kan väl berätta mer om den kommentar jag skrev i Ola Rockbergs blogg. Ola berättade om att nu e det fullt med skidåkare i Åre! Och då berättade jag om en skolresa till Åre 1952, tror jag de va. Vi bodde i sovvagnar nere vid stationen, och gick upp till Torget för att där ta Bergbanan upp till Fjällgården, där en del liftar startade. Bla de liftar man kallade för hinkar. De va liftar man stog i, ofta två personer, med en hållare för skidorna utanför "hinken".

Man steg av vid Trädgränsen och bytte till nästa hinklift som gick upp till Mörvikshummeln. Se'n kom man inte längre. Kan väl i sammanhanget berätta att de pucklar som blev på nedsidan av Mörvikshummeln, efter den tidens skidåkning, dom va stora som VolkWagnar, för det fanns inga kortskidor på den tiden! :)

Och nå'n av dagarna då vi stigit av liften uppe på Mörvikshummeln, så tog vi skidorna på axeln och gick upp till den stuga som låg nära Åreskutans topp. Där kunde man köpa tex choklad med kanelbulle och titta på utsikten. Se'n satte man på sig skidorna, med låg fästpunkt, och körde ospårat ned till Torget igen. Förresten, det gick att åka skidor ända ned till Stationen då också.  Å mycket mer än den här "toppbestigningen" hann man inte med på en dag! ;)

Så att gå från Mörvikshummeln i lätt otrampad terräng, upp till toppen av Åreskutan,
det upplevdes inte som speciellt långt eller märkvärdigt 1952!

Time changes liksom! ;)

/Bengan

 

Här e vi på toppen, men ett antal år senare.  Tror det är på 1980-talet. Nu fanns Kabinbanan, så det va bara någon kilometers promenad upp till toppen! Och Kabinbanans toppstation syns förresten i bilden! Titta i höjd med den främre, övre delen av skidbindningen, och gå i bilden till vänster en liten bit, så syns något mörkt mot snön. De va därifrån vi gick på 1980-talet.  Å då hade man också kört upp en bred väg med pistmaskin hit upp. År 1952 gick man litet längre med skidorna på axeln! ;)
Och kolla förresten på skidutrustningen som vi skulle åka utför med sedan!  :)

Å den som e litet bevandrad i geografin här uppe, ser Storsnasen och Getryggen i bakgrunden! Det är där vårskidåkningen sker! Och vid Storsnasen finns inga liftar, bara stighudar! ;)
Undrar om Söders Stenmark skulle orka gå uppför med stighudar på skidorna....?  ;)

 

Inlagt 2013-02-12 12:33 | Läst 3629 ggr. | Permalink
Rolig anekdot. Jag har jobbat som liftbiträde under två säsonger i mitten på 90-talet. Vi gick då också faktiskt, en gång gick jag vilse. Då var det tjock dimma. :)
Har också gått upp för skutan, och ner på andra sidan, men det har varit på sommaren. Men Lundhagskängorna är lika viktiga den tiden på året. Jag hoppas att ni tagit väl hand om paret i bild, med rätt vård är det verkligen kängor för en livstid. Även det en väsentlig skillnad på hur saker var förr, och hur saker är nu. Hur många skor idag kan man förvänta sig hålla mer 5 år (och då tar jag ändå i lite) av aktivt användande?
Bengan 2013-02-14 14:06
Och Lundhags har fortfarande en skomakare kvar i Järpen,
så skulle de här kängorna få nå't problem, så e de bara å gå dit! :)

Har själv ett par Lundhags äkta läder vandrarkängor, men dom e faktiskt gjorda i Italien!?
Men det går bra, för mina Asolo för Telemark e också från Italien!
Å dom e bra! :)
kaoriblast 2013-02-14 15:58
Jo exakt! Mina är dock från Järpen, men så är ju jag därifrån själv också.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg