Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1943 / Problem med Leica M-modeller! Men det är åtgärdat numera! Och blogguppehåll.

Nu skall jag väl först säga, att många har fotat under åren med sin M Leica utan att ha tänkt på eller uppfattat det här eventuella problemet. " Jag har aldrig haft några problem!"  Och det är väl bra det, men tror ändå att det kan vara bra att känna till för dom som inte tänkt på det. Det handlar om en liten skyddsfunktion som fanns på Leica M3 och som sedan återkom igen på Leica M6. Men de modeller som va där mellan hade inte den här lilla skyddsfunktionen.

 

Det handlar om den här lilla knappen! Öppen och oskyddad!


Här är utförandet som det va på Leica M3, med en liten krage runt knappen, som är tillbaka här på Leica M6

Och på de modeller som inte har den här lilla kragen, kan man tyvärr ganska lätt komma åt eller ofrivilligt frigöra objektivet utan att man tänker på det, tex när man "greppar" kameran litet fort!

 

Men man också sätta på ett stort objektiv, då döljer man nästa hela problemet under objektivet! :) 

Men, som sagt, ett litet påpekande i all välmening för er som inte uppfattat det som ett problem tidigare, och som sannolikt nu gör att en del M Leica-fotografer blir litet osäkra och försiktiga! :) Så lycka till med det framtida fotandet med Leica M2, M4, M4-2 och M4-P! :)

/Bengan


Ps. Gör ett litet uppehåll i bloggande. Känner att inspirationen falnat en aning den sista veckan. Blir även osäker på om det jag skriver är läsvärt eller inte?  (Åven om det blir hyffsat många inklick) Kanske att mina aningen avikande ämnen inte riktigt heller passar på en fotosida?
Hur som helst, passar på att ta en liten timeout, funderar och hoppas inpirationen återkommer!
Ha det så länge!

 

Inlagt 2013-02-13 08:51 | Läst 3744 ggr. | Permalink
Tack Bengt för dina blogginlägg, jag är ganska ny här på bloggen men dina blogginlägg är nog det ända jag alltid läst - de har varit till både nytta och nöje för mig. tack så länge och välkommen tillbaka! Ha det gott! / Sören
...kommer att sakna Roffe. Hälsa honom.
Det kan vara välgörande att reflektera över det man gör. Ser fram emot nya tag, nya koncept och annan infallsvinkel på frekvens, mängd och innehåll. Framför allt, att ge Roffe mer utrymme. Han har fått en hel del på senare tid och det är bra. Prioritera det som är viktigt för livet. :)
Du får köpa en Canon 50mm/0,95 så du döljer knappen helt.
Under "Time Outen" kanske du ska fundera lite på hur Roffe mår när du skriver så mycket om Leica hela tiden. Har märkt att han (Roffe) sänker blicken varje gång han hör ordet för han tycker det låter som Lajka och får honom att tänka på den tragiska ryska hundhistorien.

Du har så många häftiga historier om förr och nu som vi yngre läsare uppskattar (jag är bara 66 år!) och det är rätt kul att komma ihåg hur det var med: film som släppte i kameramatningen, priser på film, ladda i ny film när hemmalaget gör det enda målet, lukten av alla kemikalier vid framkallning och kopiering, frustrationen över att det tar så lång tid att hitta negativet med barnbarnens farfar som liten (det är ju inte bara att trycka på en knapp och söka) o s v...

"Ladda batterierna" med lite vår i fjällen och kom tillbaka på Fotosidan och skriv om livet före Carving. Märkligt att vi människor behöver ladda batterier då och då fast det finns kameror från förr som fungerar så bra utan batterier...

Ser fram emot ditt nästa inlägg, om det så blir Roffe som får skriva det.

/nic
Jag hoppas att du snart kommer tillbaka med nya läsvärda bloggar. Det är också roligt att följa Roffes öden och äventyr.
Hälsningar
Jon Anders
Hej Bengt.
Jag har inte varit så länge på bloggen, men du är en av dem som jag följer varje dag. Jag och förmodligen många andra kommer att  saknar din speciella varma humorn. Ditt inlägg passar som helt bra för Fotosidan och Roffe vi inte kan vara utan.
Vi ses snart - Erik från Danmark.
Nä, sluta inte skriva!! Det är kul att läsa om småsaker, Du beskriver det bra tycker jag!
Kom tillbaka så snart Du kan!
/Anders
Nej!!
Sluta inte att skriva roliga inlägg, jag älskar att läsa om Roffe och allt annat från dig. Så snälla du, stanna kvar!
Bengt!
Jag läser regelbundet din blogg och uppskattar den mycket. Blandningen av fototeknik med tankar kring livet och annat berör både tanke och känsla. Min förhoppning är att din inspiration återkommer inom en icke allför avlägsen framtid.
Må gott!
Jan Eric
Kom igen med nya tag om Leican. Roffe kommer att sakna publiciteten.
Ha det bra
Bob
Hej!
Tycker definitivt din blogg är både intressant och humoristisk och vi är väl ett inte så litet antal läsare som med intresse följer dina och Roffes vardagsäventyr. jag skrattar ofta lite för mig själv, då jag själv varit hundägare i ett tidigare liv, tillika Gnestabo vilket ökar igenkänningsfaktorn . kom snart tillbaka..hälsar Marie
Undrar om det är smittsamt Bengan?
Där ser man, tur att man har en med krage ;)

Har en känsla av att du har ganska många läsare som gillar att läsa om dina funderingar och eskapader. Kommer med andra ord bli lite tråkigare om du försvinner. Visst, lite ` time out´ kan man behöva för att fokusera på annat ett tag men inte för länge ;)

/Stephan
Bengan!

Lägg inte av just nu!

Kommer du ihåg när du var en kär gäst i en fotoklubb i Stockholm, nära Mariatorget för ett par år sen? Det s.k. Hartwickska huset. Ditt besök var mycket uppskattat av klubbens medlemmar.

Kommer du ihåg mitt lite provocerande inlägg just vid det mötet? Mera bild - mindre teknik!

Har du kanske noterat ett svalare intresse från min sida för ensidigt kamera-snack?

Jag tog mig friheten att hävda att Stockholms Fotoklubb borde gå vidare och fokusera (sic! ) på bilden istället för allt det där tekniska? (Teknik, Photoshop etc finns överallt tillgängligt, bör inte ta tid vid sociala möten)..

Vid det senaste mötet i just den församlingen här om dagen var det till 100 % diskussion om bilden. Ingen teknik "überhaupt¨!

Vi har i klubben också ett par undergrupper, en av dom om gatufoto med eldsjälen Hans Wahlgren (Egen utställning och fotobok) en annan med hel fokus på att diskutera bild-analys i allmänhet som leds av Malin Tvedt.
Den gruppen träffas var 14:e dag på Fotografiska. Bara att kolla på Facebook där vi finns.

Det tekniska förr i världen handlade mycket om olika kameraystem. Det var 24x36 mm, det var 6x6 cm, och ibland 9x12 cm. Nu för tiden kan vi i stort sett skippa det tekniska. Det finns så otroligt stora möjligheter att man idag kan välta världen med en mobil-kamera.

Om man är det minsta intresserad av bilden och inte av kameratekniken är vi idag i en helt ny situation.

Som sagt: Lägg inte ner verksamheten! Tänk istället till en gång till och kom igen!

Leica och Tri-X i all ära. En del av vår gemensamma kulturhistoria. Men just nu är det bilden av det samhälle vi lever i som förtjänar att visas.

Bengan, du har en stor skatt av bilder som kan tjäna som inspiration för unga fotografer med kanske mindervärdiga digitala pryttlar eller brist på inspiration! Då är det ju bilden och inte apparaten som är det viktiga.
Saknar de trivsamma inslaget att läsa din blogg i min vardag.
Utan dig och Alf hade jag inte börjat plåta igen.
När det gäller fotoapparater är det bara trivsamt att glädjas åt slitstyrkan.
/H
Bengan 2013-02-15 11:02
Inget är för evigt, och att gå i kloster en liten tid,
det kan vara bra för kreativiteten,
både för den yttre och för den inre kreativiteten!(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg