Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1908 / Roffe, idag tar vi det litet lugnt va? Det snöar ju ute och då är det skönare inomhus!

 

 

 

 

 

 

Efter gårdagens "träningspass" känns det skönt att det snöar! Då kan man vara inne och ta det litet lugnt! Läsa litet, ta en påtår, lyssna på musik eller titta på några Youtube-snuttar. Men en varning, det finns långfilmer också på youtube, hittade nyss, bla "Look Back In Anger" - 1989 - Kenneth Branagh, Emma Thompson.  1 timme och 54 minuter. http://www.youtube.com/watch?v=-Jt9ZXgTOEE

Men jag tycker nog att "Look Back In Anger" med bla Richard Burton är bättre...?
http://www.youtube.com/watch?v=epovPWjWY0E


Men när det gäller Burton, så är en av mina filmfavoriter med honom "Who's Afraid of Virginia Woolf"  Här är en scen..  en scen ur ett äktenskap...
http://www.youtube.com/watch?v=XWgIOb_U2Hc&feature=related


Och har man en gång kommit in på youtube, så fastnar man lätt! Så det gäller att ha karaktär ;) och bryta av efter ett tag. Kanske för att läsa litet i en bok och ta en påtår!

Nu låter det här som ett väldigt avspänt och skönt liv, för jag har inte nämnt att snöfall, ofta innebär snöskottning, även hos en äldre granne, och så e det litet disk som måste åtgärdas och så ett varv med dammsugaren, skaka sängkläder och in med några pelletsäckar och sedan ut med Roffe och se'n handla och göra några andra saker, men i det stora hela är det här "konstnärs-livet" mycket Ok, för man kan ofta själv styra "projekten" i motsats till när jag jobbade! Fast det va kul att jobba också!

Och jag tror jag tar påtåren redan nu...  :)

Carpe liksom!

/Bengan

 

 

 

 

 

 Postat 2013-01-15 11:21 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 1907 / Varför är kvinnan så farlig? Och ett gym i Gnesta! Och snart objektivtest!

 

 

 

 

 

Amanda Heed, boxare

 

Det här är min egen uppfattning alltså! Om varför kvinnan e så farligt! För jag kan inte tolka det på ett annat sätt, att kvinnor har ansetts för farliga och därför har maktens män med hjälp av religion och andra tvångsmedel utstängt kvinnor från att deltaga i det mesta just för att dom är så farliga!?
Tex dom måste sitta längst bak i kyrkan tidigare,  om man fick vara med överhuvud taget, och inte fick dom vara präster tidigare i vår kyrka, inte ha rösträtt för inte så många år sedan, eller bli professor, och fortfarande ha dom ofta lägre lön, osv, osv, osv....
Nu har det här hos oss i västvärlden såklart ändrats en del, men grundtanken finns nog kvar hos många män och instutioner även hos oss, att kvinnor nog e olämpliga och/eller farliga på nå't sätt!? Och då gäller det att ha kontroll på dom!

Fast jag fattar nog ändå inte varför dom skulle vara så farliga, måste jag nog erkänna....


Läste också för att tag sen vad gäller bistånd i utvecklingsländer, debattören ansåg att den bästa u-hjälpen det va att utbilda kvinnorna, inte männen. Männen tar utbildning som något personligt och privat och behåller den ofta för sig själva, kvinnors utbildning blir som ringar på vattnet. Utbildningen, informationen och tankar går ofta från kvinnor vidare till andra kvinnor och sedan till barnen. Kvinnor utbildar vidare i hemmet och runt om hemmet, så kan man nog kortfattat säga.
Kommer att tänka på det här när man bombar flickskolor  i vissa länder....

Och om vi skall tala om något ännu känsligare, religion alltså, som nog kan vara grunden till många värderingar, så är min uppfattning att Jesus även hade kvinnor som lärjungar, men aposteln Petrus, även kallad klippan, ansåg efter Jesu död att kvinnor inte va lämpliga som präster eller apostlar utan tyckte att kvinnan skulle fortsätta att lyda mannen som man gjort i den Judiska religionen tidigare! Å så blev det även i vår religion!

Nog om detta känsliga ämne på en fotosida, även om man visar det här ämnet i bilder till och från! ;)

 

Åså va det test! Ett av testobjektiven visas här, men objektivet skall inte testas på den här kameran! :)

 

Och vad gäller själva objektivtesten, så kommer en god vän kommer att hjälpa mig med att testa några objektiv i veckan! Jag tänker testa, jämföra några objektiv på full öppning och bändare 5,6. Objektiven blir nog sannolikt Leica Summicron 2/35 ASPH, Summicron 2/35, Zeiss Biogon 2/35 mm, Canon 1,5/35 mm, Nokton 1,4/40 mm och Sonnar 1,5/5 cm.

/Bengan

 

Ps. Just det, så va det gymmet i Gnesta också! Utomhusgym alltså!  :)  Jag har köpt värmepellets till vår pelletspanna idag hos Granngården! Och har lyft 52 säckar á 16 kilo två gånger. Först från en pall in i bilen, sedan ur bilen in i garaget! Alltså 2 x 52 x 16 kg!  :)  Bra träning för en medelålders man! Nu blir det kaffe och semla som belöning! :)

 

 

 

 

 Postat 2013-01-14 12:25 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 1906 / Skall in till sta'n å kolla leget om en stund! In till Sth City alltså!

 

 

Det blir några timmar inne i City i trevligt sällskap. Börjar c:a 13.00 på Hötorget, loppisen, inte för att köpa nå't utan bra kolla leget! ;) Se'n blir det nog en fika, kanske på Kulturhuset, eller på nå't italienskt fikaställe i närheten! Vi får se vad som händer! De kan bli Vetekatten också!


Å det tar bara 40 minuter med Regionaltåget från Gnesta C till Sth C.


/Bengan


Ps. Tar kameran med såklart, det blir med den där SC-optiken!

 

 

 

 

 Postat 2013-01-13 09:47 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 1905 / "Ny teknik tar sanningen ur bilden" Och vem vill betala för nutida dokumentärfotografi?

 

 

 

 

 

Det har varit debatt i veckan kring Elisabeth Ohlson vad gäller att klippa ihop eller manipulera bilder, och det är nog så framtiden kommer att se ut vad gäller bilder, mycket bildmanipulation. Nu finns det säkert nå'n som säger, så har man alltid gjort, men det är tveksamt om det har gjorts i den stora omfattning som sker numera med hjälp av tex Photoshop. Och då kan man nog fråga sig vad blir det för intressanta bilder som vi kommer att lämna över till framtiden?

Eller är dokumentärfotografin död, och det som kommit i stället är den "nya och härliga bildfabuleringen?"

För det är ju nästan fritt för alla att beskriva sin verklighet på sitt eget sätt när man tar bilder numera! Med ett bildbehandlingsprogram! Att berätta sin egen historia. Det man kanske kan undra över vad som händer med dokumentärfotografin när det kanske i stort sett bara blir "PS-bilder" och "sagor" för vuxna som tillverkas i bildverkstaden numera? Och vad som händer med trovärdigheten av bilder?

Och så har vi ju även kommit in i ett nytt samhällstänk, det måste löna ekonomiskt, eller bära sina egna kostnader, och hur skall man få tex nutida dokumentärfotografi att löna sig vid fotograferingstillfället? För vem vill betala för sån't?

Och de flesta bilder numera tar man nog med sin mobiltelefon, och kanske mest för att visa saker för varandra, eller visa platser man just nu är på...
Kanske mest intressant för de närmast berörda...?

En länk till en artikel som jag haft i en tidigare blogg!
http://www.thedailybeast.com/newsweek/2007/12/01/is-photography-dead.html

Men hur som helst, det är marknaden som styr, och jag får bara önska framtida bildhistoriker lycka till, även om det teoretiskt kommer att finnas mycket att gräva i, så misstänker jag tyvärr att det mesta inte är så intressant!

Ha en fin helg!

/Bengan

 

Ps. Thomas Meldert har också bloggat i ämnet!

 

 

 

 

 

 Postat 2013-01-12 10:19 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1904 / Undrar om jag skall köpa den nya kameramodellen nu, Fuji X100s, eller kanske vänta ett tag till...?

 

 

 

 

 

 "Det blåser och snöar för fullt! Vad väntar vi på?"

 

Men å andra sidan så är den kamera jag har ganska bra, tror jag...   Men ändå så vore det bra med att kunna ställa skärpan ännu snabbare och få ännu skarpare bilder, för det är väl det som fotografering hamdlar om?Många snabba bilder med superskärpa!? Eller? ;)

Men det kommer nog ännu snabbare autofokus på nästa modell efter X100s, så det är kanske bäst att ändå vänta på nästa modell efter Fuji X100s,  om jag tänker efter, då kanske det e Fuji X100ss, eller om man vätar litet till, Fuji X100sss!  :)

För hur man än tänker så är det viktigt att det går snabbt när man skall ta bilden och att bilden blir skarp! Riktigt skarp! Som sagt, det e ju det man e ute efter hela tiden, snabbhet och superskärpa! Annars blir det ju inga bra bilder eller hur hur? 
Och att ställa skärpan för hand, som jag gör på en av mina kameror, det törs man knappt berätta om!

Förstår inte varför inte tillverkarna kan göra en riktigt bra kamera på en gång! Så man slipper sitta och vänta på nästa modell, eller sitta och tveka över vilken kamera man skall köpa, i stället för att vara ute och fotografera. Verkligen underligt det här, varför dom inte kan göra kamerorna klara och superbra på en gång!
Mycket skumt det här...!!
Misstänker nå'n form av konspiration faktiskt! Misstänker att kamerafabrikanterna gått ihop för att inte släppa ut det bästa och senaste på en gång, utan mjölka oss på pengar hela tiden under kamerautvecklingen, vi betalar utvecklingskostnaderna alltså, och samtidigt hindrar det här oss från att utvecklas som fotografer för vi är fullt upptagna på att sitta och spekulera och vänta på nästa kameramodell! Och att sitta och undra om det kanske kommer nå't ännu bättre snart, de tar tid liksom! Det tar tid från själva fotograferandet!

Hur som helst, jag väntar nog i alla fall ett tag till med att köpa en ny kamera och kämpar vidare med den gamla X100! Å kämpar också vidare med en annan gammal kamera, en kamera som inte har någon autofokus alls! De e knappt så man törs tala om det i dagens läge! Ingen autofokus!! :)
Rena rama stenåldern! ;)


/Bengan


Ps. Har satt på snöskyddet på ickeautofokuskameran och skall strax ut och ta några bilder! Får trevligt sällskap av Roffe i snöyran! Han har redan suckat och undrar vad jag håller på med? Sitta vid datorn inomhus när det är ett så spännande väder utomhus! :)

 

 

 

 

 

 

 Postat 2013-01-11 07:28 | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg