Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1904 / Undrar om jag skall köpa den nya kameramodellen nu, Fuji X100s, eller kanske vänta ett tag till...?

 

 

 

 

 

 "Det blåser och snöar för fullt! Vad väntar vi på?"

 

Men å andra sidan så är den kamera jag har ganska bra, tror jag...   Men ändå så vore det bra med att kunna ställa skärpan ännu snabbare och få ännu skarpare bilder, för det är väl det som fotografering hamdlar om?Många snabba bilder med superskärpa!? Eller? ;)

Men det kommer nog ännu snabbare autofokus på nästa modell efter X100s, så det är kanske bäst att ändå vänta på nästa modell efter Fuji X100s,  om jag tänker efter, då kanske det e Fuji X100ss, eller om man vätar litet till, Fuji X100sss!  :)

För hur man än tänker så är det viktigt att det går snabbt när man skall ta bilden och att bilden blir skarp! Riktigt skarp! Som sagt, det e ju det man e ute efter hela tiden, snabbhet och superskärpa! Annars blir det ju inga bra bilder eller hur hur? 
Och att ställa skärpan för hand, som jag gör på en av mina kameror, det törs man knappt berätta om!

Förstår inte varför inte tillverkarna kan göra en riktigt bra kamera på en gång! Så man slipper sitta och vänta på nästa modell, eller sitta och tveka över vilken kamera man skall köpa, i stället för att vara ute och fotografera. Verkligen underligt det här, varför dom inte kan göra kamerorna klara och superbra på en gång!
Mycket skumt det här...!!
Misstänker nå'n form av konspiration faktiskt! Misstänker att kamerafabrikanterna gått ihop för att inte släppa ut det bästa och senaste på en gång, utan mjölka oss på pengar hela tiden under kamerautvecklingen, vi betalar utvecklingskostnaderna alltså, och samtidigt hindrar det här oss från att utvecklas som fotografer för vi är fullt upptagna på att sitta och spekulera och vänta på nästa kameramodell! Och att sitta och undra om det kanske kommer nå't ännu bättre snart, de tar tid liksom! Det tar tid från själva fotograferandet!

Hur som helst, jag väntar nog i alla fall ett tag till med att köpa en ny kamera och kämpar vidare med den gamla X100! Å kämpar också vidare med en annan gammal kamera, en kamera som inte har någon autofokus alls! De e knappt så man törs tala om det i dagens läge! Ingen autofokus!! :)
Rena rama stenåldern! ;)


/Bengan


Ps. Har satt på snöskyddet på ickeautofokuskameran och skall strax ut och ta några bilder! Får trevligt sällskap av Roffe i snöyran! Han har redan suckat och undrar vad jag håller på med? Sitta vid datorn inomhus när det är ett så spännande väder utomhus! :)

 

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2013-01-11 07:28 | Läst 3534 ggr. | Permalink
Det var stenbra på stenåldern. Det tog tid att hacka in bilderna i grottväggarna men skarpt blev det =)
Svar från Benganbus 2013-01-11 07:50
Å så sitter bilderna kvar också!
Även målningar, kolla Altamira tex! :)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Altamira
N Thomas Meldert 2013-01-11 11:47
Man frestas tro att det är säkrare än film t o m. =)
Den har iaf exponeringsmätare vilket i Leica-världen tydligen är ett stort framsteg!
Angående ny kamera så kan man t.ex. köpa en rimligt bra och sedan köra slut på den innan man köper nytt ;)
Ha det fint!
Johan
N Thomas Meldert 2013-01-11 11:50
Köra slut på en kamera går ganska fort numera. Pappas digitalkamera gav upp efter fem år (Nikon).Jag har flera i originalskick som är lika gamla som jag men fortfarande fungerar utmärkt.
Antipodian 2013-01-11 11:58
På min Canon S80 så packade slutaren ihop redan efter 35000 exponeringar - j-a digitalskit :-) Dvs 14 öre per kort!
Det tog också 5 år!
Svar från Benganbus 2013-01-11 12:03
När exponeringsmätaren kom med M6 så va allt klart!
Det behövs inget annat! :)
/B
Skall gå ut och haverera BNP med min gamla Praktica idag.
Tack för inspiration.
Antipodian 2013-01-11 08:19
Min Praktica tog slut för 20 år sen så jag har väl gjort min insats ;)
Svar från Benganbus 2013-01-11 12:09
Man kan även i dag sabba BNP!
Jag gör det till och från, som idag tex! Tog nyss några bilder med M 6:an inne på Järnvägskafeét!
Och blev uppmärksammad Pg av kameran! De e också en finess med att ha en Leica!
/B
Jasså´ru Bengan, du är inne i det racet... ;-)
Inspirerad av ovanstående kommentar skall även jag ta fram en Praktica ur skåpet - och göra mitt till sabotaget av BNP
Ironin flödar :-)

Fast seriöst så är en dålig AF på en kamera som i praktiken är helt beroende av sin AF inte särskilt kul. Det var därför jag sålde min X100. Det blev allt för många bilder där skärpan låg ordentligt fel.
N Thomas Meldert 2013-01-11 11:56
X100 har väl den egenheten att den fokuserar i mitten och då måste man fokusera innan man komponerar. Inte optimalt men jag har sällan fått några oskarpa bilder. Jag kanske är en långsam fotograf som tar bilder på långsamma motiv =)
Svar från Benganbus 2013-01-11 11:59
Jag tycker jag hittar skärpan bra med min gamla X100!
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/264304/2768289.htm
Vi gamla gnuer som stått i mörkrum och sen svurit över repor o damprickar är lyckligt lottade idag IMHO. Och valfriheten är ju enorm! Det blir ju fina bilder med den enklaste kompakt under bra ljusförhållanden. Själv har jag alltid längtat tillbaka till min gamla Leica CL, den va go... Har därför avvyttrat i princip all min tunga Nikonutrustning till förmån för en Fuji EX-1. Köpte den med 18-55 zoomen som är fantastiskt bra. Men för att nörden i mig ska få sitt har jag plussat på med två adaptrar, en för Leica M-bajonett som jag använder för en Skopar 21mm f 4 och 35mm f 2,5, och en för Nikon F-bajonett som jag använder för 50mm 1,8 series E och förhoppningsvis en 100mm 2,8 series E. Alla mina fasta gluggar är extremt små för att harmoniera med huset. Sen är jag nog nöjd på ett tag... Säger jag till hustrun i alla fall.
Ha det gött!
Svar från Benganbus 2013-01-11 12:02
De kommer snart nå'n bättre grej för att sätta Leica och Nikon-gluggar på!
Vänta bara! :)
/B
jkm 2013-01-11 12:05
Ha ha! En sak kan vi vara säkra på; att du har rätt! Ha det gött!
Vänta Bengt med inköpet av en ny x 100s de blir snart billigare.
Tycker att du klarar dig bra med det du har, du skapar ju snygga och bra bilder med dem.
Ha det gott.
Göran
Svar från Benganbus 2013-01-11 18:09
Tack för vänliga och stöttande ord Göran!
Ha det bra du med!
/Bengan
trevlig läsning o framför alt mycket vettigt skrevet i mitt tycke,men va ska en annan säga har et 10 tal kamror dock inga hypermoderna den mest moderna jag har er en analog eos 5 o en 801s,men den jag gillar mest av mina 10o är den äldsta kameran en nikon fm denna o en mickro nikkor 2,8-55mm o få fokusera manuelt samt at ställa tid o bl var för sig då trivs jag best me mitt fotograferande så jag är ingen modern person precis o nu har jag även funderat på at skicka in kameran till renovering hellre de enn at köpa nytt de är inget fel på den men iaf jag köpte den beg i sandviken 1986 har funkat klockrent hela tiden
Fortsätter du skriva om den kanske du får en :-)
Vilket sammanträffande att du tog upp kommande X100s. Gick nyss in här för att skriva i din gästbok och tipsa om hands-on videon från Fuji Guys, angående X100s, som kan vara ett intressant bloggämne för dig. :-)

http://www.youtube.com/watch?v=C0tNlfFcgQ0

Inte dumt med förbättrad AF-prestanda och AF-funktion, samt förbättrad sökare och mer funktionella funktionsknappar på kamerahuset samt ISO-egenskaper. För att nämna några förändringar.

Ps. Trevligt att Roffe fick toppa inlägget. :)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg