Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1858 / Mysteriet med Jupiter-9 delvist löst, och så är det Ellens Bageri nu på onsdag.

 

 

 


Jag har visat ett ryskt Jupiter-9 objektiv för Leica i en tidigare blogg och funderade på varför objektivet bara går att fokusera ned till 1,8 meter som närgräns? Senare Jupiter-9 objektiv har som närgräns 1,15 meter. Började att titta på nätet, men nätet har ibland för mycket information, många felspår, ovidkommande spår, och många "informatörer" verkar deltaga bara "för att det går att deltaga!" ;)

Så jag letade litet i bokhyllan och hittar en tysk tidning, Photo Deal från 2002, i det numret finns en lång artikel  om "Zeiss M39-objektive zur Leica". Artikel handlar om huruvida Zeiss, offiziellt har tillverkat objektiv för Leica. Och det har dom på nå't sätt, och då även Sonnar 2/8,5 cm. De här objektiven gick till stor del till Sovjetunionen, och de flesta va nog menade för att användas på FED-kameran.
Och på en bild på några Zeiss-objektiv, så ser jag 1,8 meter som närgräns på ett Sonnar 2/85 objektiv. Hittade även en annan bild, nu på nätet faktiskt, det e inte bara skräp på internet! ;) Även där så ser jag 1,8 meter som närgräns!

Så Zeiss verkar ha tillverkat Sonnar 2/8,5 cm i LTM-fattning med en närgräns på 1,8 meter.
Då va en delfråga löst på nå't sätt. Och ryssarna satte några år senare Zeiss objektivhuvuden i ryska fattningar och behöll då närgränsen på 1,8 meter. Under nå't år i alla fall!

Sedan kommer nästa fråga, varför satte man 1,8 meter som närgräns från början hos Zeiss?
Visst e det en bra fråga!?  :)

* Och nu spekulationer! Passar väl bra på internet!  ;)
Kan det vara så att Zeiss, som också e nördiga och tråkiga tekniska specialister, inte ansåg att FED-kameran OCH även Leicas korta mätsökarbas skulle klara av ställa skäpan på full öppning om man gick närmare än 1,8 meter med Sonnar 8.5:an!  :)

 

Och så till något helt annat!
Det är sista Ellens för år 2012 nu på onsdag! Och vi får hoppas att vädret blir litet lugnare nu i veckan, då förra Ellens-träffen tyvärr hade mycket låg närvaro. Jag tror det bara va två stycken som trotsade ovädret och kom till Ellens förra gången!

Hur som helst, varmt välkomna till fotofika på Ellens Bageri nu på onsdag från 15.00 c:a.
Och framåt 18-tiden går vi nog till Gert på Svenska Kort för att önska honom en god jul!

/Bengan

 

Ps. Och vad gäller Kiev, så finns det en massa kul kombinationsmöjligheter.  Här har jag satt en Zeiss-sökare på en Kiev med ett Jupiter-9 objektiv.  Sökaren har två lägen, för 8,5 och 13,5 cm!

 

 Mera om Kiev!  http://janber.blogspot.se/search/label/kiev

 

 

 Postat 2012-12-17 08:07 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 1868 / Mera kameranördigt! Bilder tagna med Ryska objektiv och en kameratest!

 

 

 

 Att fotografera med ryska objektiv, funkar det? Funkar bra tycker jag! Men många av de här äldre objektiven har använts i ett antal år, och det kan finnas en del putsrepor på både bak och frontlinser! Men i stora drag tycker jag det går bra att fotografera med objektiven, trots repor! :)  Nu kanske man inte skall ha dom till att fota tegelväggar med eller liknande, då bör man nog ha en modern digitalkamera, men för snapshoots, gatufoto och porträtt så tycker jag de här objektiven funkar utmärkt! Och är spännande att använda! Och ofta billiga!

Här nedan kommer en del bilder, och även några bilder tagna med Sonnar 1,5:an  (och Biometaren på Contax IIa)

 

 

Väntsalen

Jupiter-12 från 1951

 

 

 

 

Pattrick Dallard, konstnär

Patrick Dallard fotad med en  "rysk" 1,5/5 cm från 1948.  Mao, en Sonnar 1,5/5 cm i rysk fattning!

 

 

 

 

Krister Kleréus fotad med Jupiter-12 från 1951 inne på Ellens bageri.

 

 

 

 

Jupiter-3

Jupiter-3,  eller möjligtsvis e bilden tagen med 1948 Sonnaren

 

 

 

1948 BK   2,8/35 mm    De va halvskumt här, tror det va full öppning också, 2,8. Och den här optiken är aningen repig på baklinsen, så den borde nog stå i vitrinskåpet i stället! ;)

 

 

 

 

1948 BK och skymning , sannolikt 2,8 här med.

 

 

 

 

Här är det en Sonnar 1,5/5 cm T i  27-serien på en M Leica via adapter.

 

 

 

 

Cafeteria

Å här  en Biometar 2,8/35 på en Contax IIa inne på Ellens bageri.

 

 

 

 

Journalist

Jupiter-3 tror jag, under en intervju inne på ART LAB i Gnesta..  

 

 

 

 

Jupiter-3

Jupiter-3 från 1956

 

 

 

 

 Leica M2 med ett Jupiter-12.   (Objektivet befinner sig bakom objektivskyddet från Donetsk)

 

 

 

Men en Jupiter-3 eller en Sonnar 1,5 på en Kiev, så blir det litet nördigt! Skall man vara litet petig så är den här långa mätsökarbasen, som finns på Kiev, och såklart även på föregångaren Contax II, bra att ha då man använder ett så här ljusstarkt objektiv på full öppning på närmare håll.

 

 

 


Då är nog en gängleica litet mer problematisk med sin korta mätsökarbas för ett Sonnar 1,5:a. Men man måste ändå försöka!  :)

 

De va allt för idag!
Slut för idag!

/Bengan

Ps. Glömde nästan, en kameratest kommer här också:
http://www.591photography.com/2009/02/camera-test-oh-yes-photographing-with.html

 

 

  

 Postat 2012-12-15 21:51 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 1867 / Ganska billig analog gatufotokamera, och nördig, men fullt funktionell för just gatufoto!

 

 

 

 

 

Från 1948

För er som vill ha litet modernare grejer än den Kiev och optik från 1948 som jag visade i förra bloggen, så kommer här förslag på modernare grejer! Och grejer som funkar för gatufoto! :)

 

Mitt förslag är att börja gå framåt i tiden, tex till 1960-talet vad gäller Kiev. Jag tycker själv att 1963 va en bra årgång. Tycker kvaliten va bra på kamerahusen. Och med en Jupiter-12 från 1960-talet och en litet modernare Voigtländer 35 mm sökare så är kameran klar!

 

 

Det fina med de här Jupiter-objektiven som sitter på den utvändiga bajonettfattningen på Kiev är att det går utmärkt "att köra" hyperfokal! Man ser avstånd och skärpedjup tydligt uppifrån på optiken! Men den som vill kan såklart ställa skärpan via mätsökaren!

 

 

 

Och kameran har tider upp till 1/1250-del. Och inga roterande slutartidsrattar, och som sagt, det går utmärkt att köra hyperfokal! Och det är viktigt i riktigt gatufoto! :)

 

 

 

Men det går även att gå bakåt från 1948, till 1930-talet, och köra Contax II "på gatan!"  Och det är i stort sett samma utmärkta gatufotokamera!

 

 

 

 

Eller kanske använda en Contax från 1950-talet om man så vill, möjligheterna är oändliga! ;)  :)

 

Som sagt, tips på några bra analog gatufotokameror!

/Bengan

Ps. Vi hann ut en långrunda med Roffe innan snön och blåsten kom. Så nu blir det hemmamys resten av dagen med städande och diska och laga mat! :) Nåja, litet glögg hinner vi nog med litet senare! :)

 

  Postat 2012-12-15 12:05 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1866 / Mera nördblogg i vintermörkret! Kiev, Contax och Zeiss och så litet om Leica!

 

 

 


Fortsättning på gårdagens nördblogg alltså! Så en viss varning e nog befogad! Ni som inte e så nördiga eller historieintresserade om vad tex Jaltakonferensen innebar för Zeiss och hur den ledde fram till kameran Kiev, för det här med Kiev ingår i efterspelet av Andra världskriget och Tysklands delning.

Och så vad gäller Leica, så ni som sett en Contax II, som är förlagan till Kiev, inser nog ganska lätt att det va Contax II som Leica hade som en förebild när man skapade sin Leica M3 c:a 16-17 år senare.  Zeiss hade mao redan 1936 satt ribban för hur en modern mätsökarekamera skulle vara! 
Ok, nog om Leicahistoria för idag! :)

 

 

 

Jag har en bok som Kiev-nördar nog bör ha! Den är hyffsat aktuell! Så ett boktips inför julen!
Sedan kan resan ned i träsket börja!

 

 

 

 

Och i boken kan man sitta och jämföra olika tillbehörsskor på olika "Contax-kameror".  Dresden-Contax, Jena-Contax, Jena-Kiev, Arsenal-Kiev, Dresden-Kiev osv...  (Undrar om jag glömt nå'n kombination?)

Visst e det väldigt nördigt det här? :) 

 

 

 

Och kolla här då! Min 35:a från 1948 har en brorsa som är avbildad i en annan bok! Brorsan ligger numret efter! Kul att hitta nära släkt så här! Och släkten kommer från Tyskland från början!

Den här bilden finns i boken "The autentic guide to Russian and Soviet cameras"
Jean Loup Princelle.  

Julklappstips det med kanske?  :)  Då blir det som två kvarnstenar (böcker) runt halsen i träsket! :)

 

 

 

Å va inte orolig om ni hittar nå't ryskt objektiv där texten ser litet handmålad ut, optiken går ofta bra att använda på Contax! ;)

 

Nog för idag! Roffe har varit inne hos mig två vändor nu, så jag förstår nog vinken!
Man e inte helt blåst vad gäller hundspråk alltså! :)

Å passa på att grip dagen, för den som hinner!

/Bengan

 

 

 

 Postat 2012-12-14 09:02 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1865 / Varning! Nördblogg! Och en Russian Street Photo Camera från 1948!

 

 

Som sagt, varnade redan i går för den här bloggen! Så nu är den här! :)  Ibland så blir det litet segt under den här månaden! Mycket mörker och korta dagar! Den konstnärliga aktiviteten = fotograferandet, ligger litet lågt, då kan det vara skönt att få nörda litet! Att grotta litet i ett specialintresse! Nu har jag flera specialintressen, så det kommer nog fler nördbloggar framöver!
Thomasevangeliet och Telemarksskidåkning ligger mycket nära i bloggframtiden!

Men nu gäller det den här speciella nördaktiviteten, Kiev-kameran. Och då menar jag Kiev mätsökarkamera från åren 1946-47 och fram till 1950-51 c:a. Och varför är de här åren intressanta vad gäller Kiev, frågar säkert någon?  Därför att ryssarna nyss hade "fått tag på" delar av Contaxproduktionen, och började att sätta igång med att tillverka en replika eller kopia av Contax-kameran under namnet Kiev, och det blev en del spännande blandningar i början innan produktionen stabiliserade sig. Det kunde stå Kiev på kameran, men innehållet va mest Zeiss. Det va samma med den tidiga optiken, där gömde sig olika Zeiss-objektiv i de ryska fattningarna. Och det var ingen nackdel! :)

Här är ett exempel på en spännande blandning, en Jupiter-9 från 1951! Och att hitta ett Zeisss-objektiv i rysk fattning år 1951 är nog ganska ovanligt!  Den här optiken finns i alla fall noterad i  Photooptik Jena. (Hartmut Thiele) i en serie på 2000 objektiv "Fertig" 1946.  Zeissnummer är:  2.852.301
Optiken är noterad för Contax, men man har senare av någon anledning satt den i FED-Leicafattning.

 

 

 

 

 

Det säregna med den här optiken är att den bara går till 1,8 meter, mot senare Jupiter-9 som går till 1,15 m. 

Ok, de va de om det!

Och så slut för idag, Roffe måste ut och pinka!  :)

/Bengan

 

 

Ps. Glömde, en Rysk Gatufotokamera från 1948 skulle det ju också vara, så här kommer den!

 

Å det e i stort sett en Contax II med ryska "nummerplåtar" från 1948!  ;)  Sökaren är helt Zeiss! Och kameran är väl fungerande, även objektivet! Funkar utmärkt för gatufoto! Objektivet är på 35 mm och ljusstyrka 2,8! Kameran har slutartider upp till en 1250-del. Å man kan köra hyperfokal!
Nu är den här kameran och tekniken egentligen från 1936, men efter som det står 1948 på kamera och optik, så får det bli 1948! Jag fotade med kameran och optiken förra vintern, skall se om jag hittar negativen igen annars får jag ge mig ut på nytt med kameran!

Å mer nördigt bloggande kommer nog framöver! Kanske redan i morgon! Så se upp! ;)

 Postat 2012-12-13 10:53 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg