Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1858 / Mysteriet med Jupiter-9 delvist löst, och så är det Ellens Bageri nu på onsdag.

 

 

 


Jag har visat ett ryskt Jupiter-9 objektiv för Leica i en tidigare blogg och funderade på varför objektivet bara går att fokusera ned till 1,8 meter som närgräns? Senare Jupiter-9 objektiv har som närgräns 1,15 meter. Började att titta på nätet, men nätet har ibland för mycket information, många felspår, ovidkommande spår, och många "informatörer" verkar deltaga bara "för att det går att deltaga!" ;)

Så jag letade litet i bokhyllan och hittar en tysk tidning, Photo Deal från 2002, i det numret finns en lång artikel  om "Zeiss M39-objektive zur Leica". Artikel handlar om huruvida Zeiss, offiziellt har tillverkat objektiv för Leica. Och det har dom på nå't sätt, och då även Sonnar 2/8,5 cm. De här objektiven gick till stor del till Sovjetunionen, och de flesta va nog menade för att användas på FED-kameran.
Och på en bild på några Zeiss-objektiv, så ser jag 1,8 meter som närgräns på ett Sonnar 2/85 objektiv. Hittade även en annan bild, nu på nätet faktiskt, det e inte bara skräp på internet! ;) Även där så ser jag 1,8 meter som närgräns!

Så Zeiss verkar ha tillverkat Sonnar 2/8,5 cm i LTM-fattning med en närgräns på 1,8 meter.
Då va en delfråga löst på nå't sätt. Och ryssarna satte några år senare Zeiss objektivhuvuden i ryska fattningar och behöll då närgränsen på 1,8 meter. Under nå't år i alla fall!

Sedan kommer nästa fråga, varför satte man 1,8 meter som närgräns från början hos Zeiss?
Visst e det en bra fråga!?  :)

* Och nu spekulationer! Passar väl bra på internet!  ;)
Kan det vara så att Zeiss, som också e nördiga och tråkiga tekniska specialister, inte ansåg att FED-kameran OCH även Leicas korta mätsökarbas skulle klara av ställa skäpan på full öppning om man gick närmare än 1,8 meter med Sonnar 8.5:an!  :)

 

Och så till något helt annat!
Det är sista Ellens för år 2012 nu på onsdag! Och vi får hoppas att vädret blir litet lugnare nu i veckan, då förra Ellens-träffen tyvärr hade mycket låg närvaro. Jag tror det bara va två stycken som trotsade ovädret och kom till Ellens förra gången!

Hur som helst, varmt välkomna till fotofika på Ellens Bageri nu på onsdag från 15.00 c:a.
Och framåt 18-tiden går vi nog till Gert på Svenska Kort för att önska honom en god jul!

/Bengan

 

Ps. Och vad gäller Kiev, så finns det en massa kul kombinationsmöjligheter.  Här har jag satt en Zeiss-sökare på en Kiev med ett Jupiter-9 objektiv.  Sökaren har två lägen, för 8,5 och 13,5 cm!

 

 Mera om Kiev!  http://janber.blogspot.se/search/label/kiev

 

 

 

Inlagt 2012-12-17 08:07 | Läst 2836 ggr. | Permalink
Kameratillbehören är bevis på ingenjörernas geni och lekfullhet =)
Du är en sökare Bengan... ;-)
Du är en man som verkar ha tiden på din sida.
Men visst är det kul när man börja rota i saker och ting
Med bra kunskaper kan man nog finna fina ryska objektiv



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg