Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1873 / Sista Ellens bageri för säsongen! Och litet mera om Kiev och våren!

 

 


I går va det avslut på Ellens fotografiska bageri, eller som kafeét numera heter, Tårtan!

 

Vi blev väl en 12-14 personer som mest, och det va rörigt som vanligt. Det var böcker, bilder, öl, blixtfotografering, osv, osv, mao trevligt och fotografiskt inspirerande som vanligt!

Fotoskolan gör nu uppehåll för jul och nyårsfirande, och blir det inga störningar eller upplopp, så startar lektionerna någon gång i januari.

 

 

 

För övrigt så hittade jag en gammal Kiev III i en låda hemma.

 

 

 

 

 Och även om vintern kan vara fin i många sammanhang, så är det nog ändå några som väntar på våren! I dag va det nollat på väderkartan i DN, mao dagen blir inte kortare, nu vänder det snart!

Det va dagens bloggrapport!
Om jag inte hittar något intressant att skriva om senare!  ;)

Jovisst ja, Hammarby IF ringde igår och frågade om dom kunde få använda några bilder som jag tagit hos Hammarby IF Boxning. Dom skulle göra en kalender!
Självklart sa jag självklart!


/Bengan

 

 

 

 Postat 2012-12-20 09:11 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1872 / "Vi drar elden på oss!" Vad gäller Fotografiska alltså! ;)

 

 

 

Hammarby IF

 


De här orden, "att dra elden på sig", kommer från en Sovjetisk film jag såg för en fyrtio år sedan, och jag kom att tänka på de orden nu när Fotografiska ligger i skottlinjen.

Men i den Sovjetiska filmen så va det en medveten startegi, så att andra grupper skulle kunna smyga sig runt fienden!  ;)

Nu vet jag inte riktigt varför Fotografiska vill vara i rampljuset eller dra elden på sig? Och man kan inte hela tiden skylla på illvilliga journalister som snokar, för det finns säkert en liten, liten anledning...?  Och varför ge pressen den här anledningen då? Det är nog själva frågan!

 

 

 

Eriksdalshallen


Om man av någon anledning inte kan ha en utställare under en viss tid på Fotografiska, så bör man sköta det här mycket, mycket smartare, än vad Fotografiska nu gjort! Det går tex att göra en liten överenskommelse, så båda parter e hyffsat nöjda. Å så va det klart!
Det är ju så förhandlingar sker dagligdags, så vad är då problemet med Fotografiska.

Det må så vara att bildvisningverksamheten går bra på Fotografiska, men det räcker inte att bara vara bra på affärer, man måste ha litet koll runtomkring också, annars blir det lätt så här, förr eller senare!

Men en katalysator va nog den här intervjun som Fotografiska bjöd in till! 

Skall bli intressant att följa fortsättningen i Kulturnyheterna på Tv! 

/Bengan

 

 

Amanda Heed, boxare

 

 

 Postat 2012-12-19 21:13 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1871 / En hemlig Kiev och Fotografiskas agerande mot Ewa Stackelberg och Micke Berg.

 

 

 

Börjar med det jag tycker är viktigast, den här litet underliga situationen som uppstått på Fotografiska vad gäller utställningar för Ewa Stackelberg och Micke Berg. Jag har bara läst om det och sett intervjuer på Tv, men tror det skulle vara mycket konstigt om både Ewa och Micke sätter i gång med  att ta fram en massa bilder för en utställning pga av ett missförstånd från deras del!?

Sedan när jag hör intervjun med Min-Jung Jonsson som är ansvarig på Fotografiska, så känns hela situationen ännu mera otydligt och oseriös från Fotografiskas sida, tyvärr...

Här är förklaringen:
http://www.svt.se/kultur/vad-fotografer-upplever-ar-en-sak?&_suid=135591354610907392146838520615

 

 

 

 
Vad gäller Kiev-kameran, så finns det en hemlig Kiev-kamera, utan namn! Kanske va det hemliga polisen i Sovjet som skulle fotografera osynligt!?  ;)

Nåja, för er som inte vill skylta med namnet Kiev på kameran när ni är ute på sta'n, här finns alternativ! ;)

 


Men som sagt, och lyssna nu Fotografiska, jag tycker ni är ute på hal, otydlig och oseriös is med ert agerande!

Och lyssna nu Moderna Museet, jag tycker ni nu skall ta chansen och visa de här fotografernas fina bilder!


/Bengan

 

Ps. Å jag har sett den långa CV:en för utställningsansvarig på Fotografiska som presenteras här i en kommentarer, men en CV säger nog inte hela sanningen, tex vad man kan om Svensk fotografi och fotohistoria? 
Och så tror jag att man skall välja talesperson när Tv kommer, eller vara mycket mer påläst! ;)  Även med den bästa CV, så kan man få problem med Tv, och det gagnar definitivt inte saken!  

 

 Postat 2012-12-19 09:02 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 1870 / Mera om folkets fotoapparat Kiev! Å i morgon så e det Ellens!

 

 


Man kallade ofta kameran i Ryssland för fotoapparat, och för Kiev, som va en Contax-replika, så fanns det goda möjligheter att tillverka en högkvalitativ fotoapparat för folket. Som sagt, tanken va god, men sedan började man öka produktionstakten, det känner ni igen va, och då blev kvalitén lidande, det känner ni också igen va?  ;) Så många Kiev av senare årsmodeller måste in på service direkt efter köpet. Men det gav såklart nya arbetstillfällen!

Så nu är vi här 2012 med fotoapparaten Kiev. Och det är spännande, för en Kiev som lever 2012, den har nog redan varit på service några gånger och bör även ha bra gener! Och om den skulle behöva litet service, så finnas det sådan att tillgå även i dag, eller så köper man en ny Kiev! :)

 

 

Men ett tips för den som skall fota med den här fotoapparaten, en extra sökare är bra att ha! Den inbyggda sökare som finns, är litet trång vad gäller att se bildbegränsningen, så med en extrasökare så är allt löst! Sådana här extrasökare de e sådana som man har även på digitalkameror numera!

 

 

Extrasökare som sagt

 

 

Se'n har jag framkallat några bilder tagna med Kiev och några olika objektiv.

 

 

 Jupiter-12 från 1948 funkar bra, trots att både bak och frontlins såklart har fått några repor under de år som gått sedan 1948.

 

 

 

Jupiter-12 från 1948   Testad mot tegelvägg!  ;)

 

 

 

Jupiter-12 från 1948    Delförstoring av bild ovan. De e klart att bilden tappar litet skärpa så här uppförstorad, och testfilmen Tri-X kanske inte e så där optimal! ;)


Men Jupiter-9 från 1950. Ni vet den där med 1,8 meters närgräns som jag bloggat om tidigare, där ligger skärpan fel. Som vanligt med de här ryska objektiven så har nå'n skruvat ut objektivhuvudet, och det är lätt gjort, och så har man inte lagt tillbaka rätt antal distanser, så nu får jag gör det.

 

 

 

Jupiter-8 från 1948 funkar bra! Mycket bra tycker jag! Här är en delförtoring!  Full öppning och en 1/25-del.

 

Nu skall jag leta i nå'n låda efter en distansring för Jupiter-9:an. Är även sugen på att sätta objektivhuvudet i en senare fattning med närgräns 1,15 m.  :)
Vi får se om jag får litet tid över...  ;)
Skratta nu inte, ni som ännu inte kommit till rätt ålder, för ni har ingen aning om hur det är att vara pensionär! Ständigt att ha nå't att göra, å inga bestämda arbetstider, inga bestämda raster, ingen arbetslagstiftning gäller här inte!
Nu skall Roffe och jag strax ta en runda med bilen för att handla, slänga tomglas, tidningar, kartonger, kasta tomma pelletssäckar osv, osv, och sedan tillbaka för att kanske hinna ta en påtår! 

Å min fru säger att Roffe kan vara ensam hemma när jag gör det här! Han klarar att vara ensam nå'n timme!  Men min fru  förstår inte att det inte är Roffe som det handlar om! ;)

Hur som helst, slut för idag, tack för idag!

/Bengan

 

Ps. Å glöm inte Ellens i morgon onsdag från c.: 15.00

 

 

 

 

 Postat 2012-12-18 11:54 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1869 / Man kan väl hjälpa nå'n mer att trilla dit va? I prylträsket! Bara för å vara vänlig! :)

 

 

 

 


Man brukar ju tala om att trilla ner i ett träsk. Även att trilla ner i ett prylträsk. Å sådana träsk e ganska lätta att hitta på en fotosida såklart, där det finns en massa prylar! Så här kommer min hjälp! Att trilla ned i prylträsket alltså!

Å tycker ni att det här ämnet är intressant och spännande, så läs vidare här!
Det är inte ett dugg farligt att bara läsa!  :)


http://www.sovietcams.com/index.php?-1123596578


http://www.sovietcams.com/index.php?-229548952


http://www.sovietcams.com/index.php?-1887505578


http://www.sovietcams.com/index.php?-1947905843

 

Men för att se litet positivt på det hela, det här e ofta billiga grejer som man kan köpa på en loppis!Kamera för folket liksom! ;)

/Bengan


Ps. Jag har försökt att klassificera mina Jupiter-9 objektiv, dom som bara går ned till 1,8 meter, men det va inte så lätt. 1,8 meters grejen verkar vara tidig, och optik med Zeiss-innehåll e också tidigt, men att det står Jupiter-9 och årtal 1950 och 1951, verkar nog betyda att det fanns en del äldre prylar kvar i olika lådor på fabriken ända in på tidigt 1950-tal. Man tager vad man haver, sa ju Kajsa Varg!

 

  Postat 2012-12-17 20:48 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg